Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 08-02-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

10 Şubat 18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim - -1.0 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Petrol pandemi öncesi fiyatlama ile önden koşuyor...

Geçtiğimiz hafta petrol boğaları savaşı kaybedecek mi başlığı üzerinden ilerlemiştik. Petrol piyasası stoklarda geri çekilme ve OPEC+ izleme komitesinden çıkan üretim kısıntısı teyidi ile yükselişini sürdürdü. Üyeler pandemi etkisi ve ileriye dönük talep belirsizliği iile gelen üretim kısıntısı kararından rahatsız görünmüyor. Kartel Şubat ayında üretim kısıntına devam edecek. Mart ayına gelindiğinde küresel aşılama ve covid-19 vaka sayısında ki düşüşe göre çıkış için strateji belirlenebilir.
Bunun yanında ABD ekonomisinin 2021 yılında hızlı bir ekonomik iyilşeme içinde olacağına ilişkin beklentiler var. Rystad Energy bu sene ABD günlük petrol talebinin 350 bin artacağını tahmin ediyor. Şimdilerde temsilciler meclisinden senatoya geçmesi beklenen 1.9 trilyonluk ek teşvik paketi ve başarılı aşılama süreci ile ülkede talep artışı kaçınılmaz görülüyor. 
Arz tarafında OPEC+ desteği ile petrol piyassayı dengede klamayı başarırken Hindistan gibi ithalatçı ülkelerden petrol fiyatlarında yükselişin pandemi sonrası ekonomik iyileşmeye zarar vereceği uyarısı geliyor. Şimdilik bu durum fazla dikkate alınmasa da 60.0 dolar üzerindeki fiyatlama ithalatçı ülkeleri rahatsız edecektir. Küresel aşılama gelişmiş ülkeler dışında istenildiği gibi gitmiyor ve WTI ham petrol fiyatı şimdiden Ocak ayı yüksek seviyelerinde işlem görüyor. OPEC+ ülkeleri bir süre sonra piyasayı kendi dinamikleri içerisinde bırakmalı aksi takdirde ithalatçı ülkeler zorlanacak. 
Kısa vadede haftalık stok rakamlarında değişim ve ABD tekno kuyu sayısında artış takip edilecek. Geçtiğimiz haftanın DOE raporunda ham petrol stokları 994 bin varil düşerek 475.7 milyon ile 2020 Mart ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Rafineri ürünler tarfaındaki tablo farklıydı. Benzin stokları 4.5 milyon varil azalarak 252.2 milyon varil oldu. Motorin ve ısınma yakıtının içinde olduğu rafineri ürünler 9 bin varillik limitli düşüş ile 162.8 milyon varil olarak açıklandı. Öte yanda WTI hareketi için önemsenen Cushing Oklohama petrol stokları 1.5 milyon varil düştü. Geçtiğimiz Nisan ayında 65 milyon varil olan Kasım ayında 61 milyon olan Oklahama stokları son dört haftada 10.5 milyon varil düşerek 30 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Rafinerilere sevk edilen petrol miktarı 80 bin varil düşerken rafineri kullanım kapasitesi %0.6 artış ile %82.3 olarak gerçekleşti. Rafineri kullanım kapasitesi pandemi öncesi seviyenin ve 5 yıllık ortalamanın altında kalıyor. Buna rağmen son beş haftada Mart 2020'den bu yana %80 üzerine çıktı. Meksika körfezinde kapasite kullanım oranı %84.3 ile pandemi öncesi seviyesine yükseldi. 
Geçtiğimiz hafta dikkat çeken bir başka konu ABD'in Kanada'dan yaptığı petrol ithalatının günlük 4.238 mio/varil'e ulaşmış olmasıydı. Son birkaç senede ABD artan petrol ihracatı ile dikkat çekerken Kanada'dan yapılan ithalat Kasım 2020'den bu yana yükselişe geçti. 
Biden yönetimi Keystone petrol boru hattı üzerinde yapılan anlaşmayı iptal etti. Buna rağmen Kanada'dan Amerika'ya petrol sevkiyatı için mevcut petrol boru hatlarının kapasitesi artırılabilir. Önümüzdeki birkaç senede Kanada'dan ABD'ye ithalatın günlük 4.2-4.4 milyon varil olacağı tahmin ediliyor. Bu rakam gerçekleşirse ki öyle görünüyor 2010 yılından bu yana %21 artışı ifade ediyor. 2020 son çeyreğinde ABD petrol ithalatının %60'ı Kanada'dan gerçekleşti. Keystone petrol boru hattının devre dışı kalması Kanada'dan yapılan petrol ithalatının önünü kesmedi. ABD ve Kanada aynı coğrafyada sıkı ilişkileri olan iki ülke ve ABD ekonomisinde hızlı toparlanna Kanada ekonomisine de yarayacaktır.  

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

Derinlik (COT) raporu

Derinlik (COT) raporu

Teknik Analiz

Analitik verilere göre, 05 Şubat haftasının derinlik (COT) raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında toplam net uzun pozisyon miktarı 2501 kontrat gerileyerek 585284  kontrat olarak açıklandı. Son dört haftada 19972 kontrat düşüş ile 40 haftanın yüksek seviyesinde (önceki 40) uzun pozisyon taşıyan fonlar geçtiğimiz haftaki satışlar ile rekor seviyeden uzaklaştı. Ham petrol fiyatları yükselirken artan açık pozisyon miktarı (OI) ile pozisyonlanmada yaşanan geri çekilme limitli ancak bir kısım kurumsal yatırımcının yükselişi satış için fırsat olarak gördüğü kesin. Mevcut momentum ile dikkat  çekmiyor ancak 60.00 dolar/varil üzerinde yeni uzun pozisyonlar için fonlar istekli olmayabilir. Derinlik raporuna göre son 4 haftada yaşanan geri çekilmeye rağmen pozisyonlanma halen aşırı alım bölgesinde olunduğunu işaret ediyor. 

Teknik olarak; Geçtiğimiz hafta WTI ham petrol fiyatları 55.00 dolar/varil üzerine yerleşmekte zorlanmadı. Biden yönetimi büyük ölçekli ek teşvikleri geçirmekte kararlı görülüyor. Ham petrol piyasası teşvik paketinin yeterli olmadığı senaryoda Dolar Endeksi'nden destek alabilir. Kısaca piyasa her durumda olumlu bakma eğilimi içerisinde ve iki üç günlük geri çekilmeler yaşansa da 55.00 dolar/varil üzerinde  yükseliş eğilimi korunuyor olacak. Arada yaşanan düzeltmenin 60.00 dolar/varil haraketinden sonra ya da önce olması büyük ölçüde teşvik haberlerine bağlı.

60.00 dolar/varil üzerinde parabolik yükseliş ham petrol fiyatlarını kademeli olarak 70.00 dolar/varil'e taşıyabilir. Ancak bu hareket için petrol piyasasının zamana ve küresel talep ile güç toplamaya ihtiyacı var. 




Ücretsiz Deneme Hesabı