Haftalik Bülten 10-08-2020

HAFTALIK BÜLTEN

Euro/dolar paritesi; Temmuz ayı içerisinde makro ekonomik göstergeler tarafında ABD ile kıyaslayınca Atlantiğin diğer ucunun öne geçmesi ve aradaki farkın açılması Euro ve İsviçre Frangı başta olmak üzere gelişmiş ülke para birimlerinin Amerikan Doları karşısında değer kazanmasını sağladı. Yılın son çeyreğinde döviz piyasasında benzer fiyatlamanın devam etmesi büyük ölçüde Amerikan ekonomisi tarafındaki gelişmelere bağlı. 07 Ağustos Cuma günü açıklanan ekonomik verilerde ABD tarım dışı istihdam artışı beklentilerin üzerinde gerçekleşerek işsizlik oranı %10.2'ye geriledi. Ancak 1 trilyonluk teşvik paketi üzerine anlaşmanın gecikmesi ile önümüzdeki haftalarda ekonomik verilere bozulma olarak yansıyabilir. Virüs vaka sayısındaki değişimi Mart ayından bu yana olduğu gibi takip edeceğiz. Hafta sonu açıklanan verilerde ABD'de virüs vaka sayısında artış ivme kaybetmiş görünüyor. Ancak esas olan birçok firma tarafında deneme aşamasına geçilmiş olan aşı çalışmalarına ilişkin haber akışı olacak. Mevcut koşullarda kısa zamanda nihai uygulamaya aşamasına ulaşılması zor görünse de sürpriz bir olumlu haber döviz piyasasındaki fiyatlamaları da değiştirebilir.

Analitik verilere bakıldığında, son derinlik raporunda IMM de Dolar Endeksi (DXY) net kısa pozisyon miktarı -7.995 kontrat ile 52 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Euro tarafında fonların ve küçük speklerin vadeli ve opsiyon piyasasındaki toplam uzun pozisyon miktarı ise 248.472 kontrat ile rekor seviyeye yükseldi. Bu tabloda beklenti üzerinde gerçekleşen ABD tarım dışı istihdam verisi iyimserliği bahane oldu ve DXY değer kazandı. Ancak yükselişin orta vadeye yayılabilmesi için 2. teşvik paketi ve aşı iyimserliği ile Amerikan ekonomisinde ileriye dönük pozitif beklentiler aranıyor. 

Teknik olarak; Geçtiğimiz hafta yüksek seviyesi 1.1916 üzerinde 1.2555-1.0341 hareketinin %23.6 düzeltme seviyesi 1.2040 yukarı yönde kırılırsa 1.2280'e doğru yükselişin önü açılacaktır. Öte yanda derinlik raporunda aşırı alım bölgesinde teknik görünüm ile bu hafta 1.1740-1.1700 destek bölgesine doğru geri çekilme olma ihtimali yükseldi. Önemli olarak gördüğümüz bu bölgenin altında 1.1620 takip edilebilir. 

GBPUSD Paritesi: Temmuz ayına başlarken Brexit belirsizliği ve covid-19 sonrası servis sektörü başta olmak üzere zayıf toparlanma emarelerine rağmen Cable sürpriz bir yükseliş yaşayabilir düşüncesinse idik. Döviz piyasası Amerika tarafında artan virüs vaka sayısı ve ileriye dönük ekonomik belirsizlikler ile zayıf Dolar fiyatlaması uygun görürken Sterlin'in de önü açılmış oldu. Brexit belirsizliği sürerken Avrupa Birliği'nde yaşayan İngiliz vatandaşlarının Brexit sonrası ekstra serbest dolaşım hakkına sahip olabilecekleri haberi pozitif algılandı. Diğer tarafta İngiltere hükümetinin Brexit sonrası Dünya'nın üçüncü büyük ekonomisi Japonya ile ticari anlaşma görüşmelerine başlaması ve önemli başlıklarda anlaşıldığı haberleri ülkenin para birimine pozitif yansıdı. İngiltere ile Japonya arasındaki resmi ticaret anlaşmasının Ağustos ayında sonlanacağı düşünülüyor.

Negatif tarafta İngiltere Birlikten çıkış sonrası Avrupa Birliği'ne 33 mia Sterlin ve ya üzerinde  ayrılma bedeli ödemek zorunda kalacak beklentisi var. Bütün bunlara rağmen zayıf Dolar desteği ile döviz yatırımcısı bardağa dolu tarafından bakmakta istekli Sterlin için de pozitif fiyatlamayı tercih etti

Analitik verilerde, son derinlik raporunda sterlin kısa pozisyon kapama faaliyetinin sürdüğünü ve fon net kısa pozisyon miktarının 10.682 kontrat düşüş ile 14.727 kontrata gerilediğini görüyoruz. 52 haftanın zirve seviyesi 35.162 kontrat iken döviz piyasasının yukarı yönlü fiyatlama için marjı olduğu anlaşılıyor. 

Teknik olarak; Geçtiğimiz haftanın yüksek seviyesi 1.3186 iken 1.3200 direncinin yukarı yönde kırılması ile 1.3280 ardından 1.3350 direnç seviyesi test edilebilir. Euro/dolar paritesinde olduğu gibi bu hafta fon pozisyonlamasına göre aşırı satım bölgesinde olan DXY toparlanma eğilimini korur ise GBPUSD paritesi 1.2980-1.2945 destek bölgesine doğru geri çekilebilir. Kısa vadede önemli olduğunu düşündüğümüz destek bölgesi altında parite 1.2710-12670 aralığını test edebilir.

USDJPY Paritesi: İkinci dalga virüs endişesi ve Japon ekonomisinin virüse karşı alınan önlemler çerçevesinde hızlı bir ekonomik iyileşme formatına giremeyişi ile Bloomberg ekonomistleri öncesinde 2020 yılı için %4.2 olarak bekledikleri ekonomik daralmayı %5.2 olarak güncelledi. 2021 yılı ekonomik toparlanmasını ise %2.8'den % 3.2'ye yükseltti. İkinci dalga ve zayıf ihracat rakamları ile teşvik paketlerinin yeterli olmayacağı ve 2020 yılında Japon ekonomisinin beklentiler üzerinde daralacağı tahmin ediliyor. 

Analitik verilere bakıldığında, son derinlik raporunda fonların Japon Yeni net uzun pozisyon miktarı 2.922 kontrat artış ile 31.429 kontrata yükseldi. 52 haftanın zirve seviyesi 34.607 kontrat iken rekora yakın net uzun pozisyon miktarı ile USDJPY paritesindeki düşüş eğilimi ivme kaybedebilir. 

Teknik olarak; kısa vadede 105.80 önemli iken bu seviye üzerinde 112.23-101.19 hareketinin %50 fibo seviyesi olan 106.70-106.90 bölgesi direnç olarak görülüyor. Bu bölgenin geçilmesi 108.00 seviyesin edoğru yükselişin önünü açacaktır. 105.80 altında bollinger alt bant 105.28 ve 31 Temmuz düşük seviyesi 104.83 destek olarak takip edilebilir. 

XAG/USD Paritesi: Analitik verilere göre son derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fon ve küçük spekülatör toplam net uzun pozisyon miktarı 4.021 kontrat artış ile 56.320 kontrata yükseldi. Derinlik raporuna göre 19 haftanın yüksek seviyesinde fon net uzun pozisyon miktarı ile gümüş piyasasının orta vadeli yükseliş trendinin devamı için potansiyel taşıdığını söyleyebiliriz. Ancak kısa vadede yaşanan hızlı yükseliş ardından bu hafta piyasada aşağı yukarı sert hareketler ile volatilitenin artacağını düşünüyoruz. Opsiyon piyasasında artan volatilite ile put(satım) opsiyon fiyatlarının Cuma günkü geri dönüş haraketi ardından teorik fiyat üzerinde işlem görmesi ilk sinyali verdi. 

Teknik olarak; Aylık grafikte Nisan 2011 Mart 2020 uzun vadeli düşüş trendinin %50 fibo düzeltme seviyesi olan 30.70 önemli direnç olarak görülüyor. Son iki haftada gümüş fiyatlarında hızlı bir yükseliş yaşanmasına rağmen halen %50 fibo düzeltme seviyesi test edilmedi. Spot gümüş fiyatlarının bu hafta kısa vadeli hızlı yükseliş hareketi yapabileceğini ve bu tarz bir haraket 26.20 dolar seviyesinin önemli olduğunu düşünüyoruz 26.20 dolar altında düşüş eğilimi derinleşebilir ve 24.00 dolar seviyesine doğru geri çekilme yaşanabilir. Ancak 26.20 dolar seviyesinden alıcıları çekecek bir gümüş piyasası ile fiyatların 30.70-31.50 direnç bölgesine doğru yükseleceğini tahmin ediyoruz. Yukarıda sınır olarak gördüğümüz 30.70-31.50 bandı üzerinde 2. dalga yükseliş ve uzun vadeli yükseliş trendinin %61.8 fibo direnç seviyesi 35.20 dolara doğru yükselişin önü açılır. Bu hafta yaşanacak geri çekilmeler diğer ürünler ile etkileşim ve fiyatların önemli destek seviyelerinde tutunup tutunmadığı göz önüne alınarak alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. 

S&P500 Endeksi; 07 Ağustos tarihinde açıklanan ve piyasa tahminleri üzerinde artış gösteren Temmuz ayı tarım dışı istihdam verisi ilk etapta hisse senedi endeks fiyatlamasına olumlu yansıdı. Öte yanda haftalık olarak açıklanan işsizlik maaşı başvurularında artışın sürdüğünü görüyoruz. İstihdam piyasasına mevcut teşviklerin sürmediği senaryoda Ağustos ayı tarım dışı istihdam raporunda bozulma kaçınılmaz olur. Bu nedenle detaylar üzerinde anlaşılmadığı için onaylanması geciken ikinci teşvik paketi endekslerde yükseliş trendi için risk oluşturuyor. Bir diğer konu ABD ile Çin arasındaki gerilimin artmış olması; 07 Ağustos tarihinde açıklanan Temmuz ayı ABD doları bazlı dış ticaret fazlası 62.3 mia dolar olarak gerçekleşirken artan Çin ihracatı ABD'yi rahatzı etmeye devam ediyor. Çin'in ABD tarım ürünleri ithalatı Haziran ayında rekor kırmıştı ithalar rakamı Temmuz ayında da bir önceki aya göre düşüş ancak geçen yıla göre yükseliş olarak karşımıza çıktı. İki ülke arasında gerilİmin ana nedeni olan Çin dış ticaret fazlası bu gerilimin devam edeceğini gösteriyor. Hisse senedi piyasaları da bunu bildiğinden Çin haberleri artık eskisi kadar etkili omuyor. Öncelik virüs aşısının ne zaman uygulanabilir konuma geleceği ve bunun zamanlaması! 

Teknik olarak; 3.150 trend çizgisi üzerinde gücünü koruyor görüntüsü veren S&P500 endeksi 21 Şubat yükseği 3.400 seviyesi üzerinde 3.450 ara direnç olmak üzere 3.500 seviyesine doğru yükselişini sürdürebilir. Aşağıda 3.235 ilk dsetek iken bu seviye altında 3.150 trend desteği takip edilebilir. 

Nasdaq Endeksi: Çin ABD arsındaki ticaret gerilimi ve teknoloji hisseleri üzerinde etkili olan politik manevralar güncelliğini koruyor. Yatırım Bankası Goldman Sachs aşı çalışmalarının beklenenden önce sonuçlanması durumunda Nisan ayından bu yana hisse senedi piyasalarında yükselişe öncelik eden teknoloji hisselerinin geri plana çekileceğini ve yatırımcının dönemsel hisse senetlerine yatırıma döneceğini öngörmüş. Şu ana kadar uygulama aşamasına geçebilecek başarılı bir aşı çalışmasına dair resmi bir açıklama gelmedi. Dolayısı ile kısa vadede bu tarz bir beklenti içerisinde değiliz. Ancak Nasdaq endeksinin aşırı alım bölgesinde olduğunu ve önümüzdeki dönemde endeks içerisindeki hisse senetlerin yükselişi yukarı taşıma potansiyelinin azaldığını düşünüyoruz. Nasdaq hisse senedi piyasaları içerisindeki misyonunu tamamlamış olabilir. 

Teknik olarak; Kısa vadede teknik yorulma gözlenen endeks 05 Ağustos yükseği 11.280 üzerinde bollinger üst bant 11.350 seviyesine doğru yükselişini sürdürebilir. Kısa vadeli düzeltme isteği ile geri çekilmenin devam ettiği senaryoda 12 günlük üssel hareketli ortalama 10.950 altında 13 Nisan'da 60 günlük haraketli ortalamanın geçilmesi ile yükselen trend çizgisi desteği 10.600'e doğru geri çekilme potansiyeli var. 


Dax Endeksi; Almanya tarafında açıklanan ve iş dünyası güvenini gösteren endeksler iyileşmeyi işaret ediyor. 07 Ağustos tarihinde açıklanan Temmuz ayı sanayi üretimi rakamı %8.9 olarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Almanya dış ticaret dengesi de 14.5 mia Euro gerçekleşme ile ihracatın pozitif yönde geliştiğini gösteriyor. Euro/dolar paritesinde yükseliş şimdilik ihracat dezavantajı olacak nitelikte değil ancak ilerleyen günlerde paritede hızlı yükseliş ihracatçı ülke Almanya'yı negatif etkileyebilir. 

Teknik olarak; Geçtiğimiz hafta 12 günlük üssel hareketli ortalaması 12.600 seviyesi etrafında işlem gören DAX bu hafta da bu seviye üzerinde kalmayı başarır ise 12.935-13.072 aralıklı fiyatlamayı doldurmak isteyebilir. Hızlı bir geçiş ile bu aralaığın kapanmasını beklemiyoruz. Muhtemelen daralan bollinger bant görüntüsü önümüzdeki hafta da korunacak. Ancak sürpriz bir pozitf haber ile 13.300 direnç seviyesi test edilebilir. Bu hafta satıcıların kontrolü le geçirdiği senaryoda 60 günlük üssel hareketli ortalama 12.300 destek olarak görülüyor. Endeks daha derin bir aşağı yönlü düzeltme eğilimi içerisine girer ise 13.795-8.255 düşüşünün %61.8 fibo destek seviyesi 11.660 doğru geri çekilme yaşanabilir. 

Doğalgaz Piyasası; Doğalgaz piyasası zoru başardı ve 1.50 seviyesi üzerinde değer bularak alıcıları piyasaya çekmeyi başardı. Mevcut arz/talep dengesi gelinen fiyat seviyelerinde yükselişin devamını desteklemiyor. 

Analitik verilere göre son derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fon net uzun pozisyon miktarı 9.065 kontrat artış ile 12.852 seviyesine yükseldi. 52 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile kısa vadede aşırı alım bölgesinde gelen doğalgaz piyasası bu hafta yükselişin devamı için zorlanabilir. 

Teknik olarak: 2.90-1.43 düşüş hareketinin %50 fibo seviyesi 2.15 önemli destek olarak görülüyor. Bu seviye üzerinde kaldığı sürece doğalgaz piyasasında fiyatlar %61.8 fibo direnci 2.34'ü test edebilir. Kısa vadede aşırı alım bölgesinde olan piyasada satıcıların baskın gelmesi durumunda 2.15 desteği aşağı yönde kırılabilir ve fiyatlar 2.00 dolar seviyesine doğru geri çekilir. Düşüş eğiliminin derinleştiği senaryoda 60 günlük üssel hareketli ortalama 1.82 destek olarak takip edilebilir. 

Ücretsiz Deneme Hesabı