Haftalik Bülten 14-02-2022

HAFTALIK BÜLTEN

Haftanın gündemi ve beklentiler...

Küresel enflasyon endişesi ile gelen fiyatlamalar piyasalar üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Enerji piyasasında fiyatlarda yükseliş, ABD ekonomisinde son iki istihdam piyasasında ve geçtiğimiz hafta yıllık %7.3’e yükselen enflasyon rakamı enflasyonist ortamı işaret ediyor. Öte yanda Omicron virüs varyantına ilişkin endişelerin geride kalıyor oluşu da ileriye dönük agresif faiz artırım beklentisini destekliyor. Hisse ve emtia piyasaları Küresel Merkez Bankaları’nın değişen faiz politikalarını kabul etme sürecinde diyebiliriz. FED ’in Mart ayında 25 baz puan faiz artırımı büyük ölçüde fiyatlandı ancak 50 baz puanlık faiz artırım ihtimali için aynı durum söz konusu değil.

Hisse ve emtia piyasaları Küresel Merkez Bankaları’nın değişen faiz politikasını anlamaya çalışırken ABD’de gıda ve enerji hariç kişisel tüketim harcamaları 1982’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Enerji ve gıda harcamaları dahil edildiğinde kişisel tüketim harcamalarında artış 1970’ten bu yana en yüksek rakam olarak görünüyor. Ürün grupları özelinde bakıldığında enerji piyasası OPEC+ ülkeleri kaynaklı küresel arz yönlü sıkışıklığını büyük ölçüde fiyatlamış görünüyor. Artan enerji fiyatları ile ABD ve Suudi Arabistan üretimi yükselişte iken güçlü talep piyasanın kısa vadede açık vermesini sağlıyor. Ancak yılın için yarısında OPEC dışı ülkelerde üretimi artışı ile piyasanın dengeleneceği beklentisi var.

Döviz piyasası ve Dolar Endeksi’ne bakınca 2022 yılında FED ‘in artan faiz artırım beklentisi ve güçlü ekonomik verilere rağmen endeksin yükseliş için zorladığını görüyoruz. Son iki ayda artan Omicron vaka sayısı ve ekonomik etkisi geride kalırken Avrupa ekonomisinin ekonomik büyüme potansiyeli Dolar Endeksinde geri çekilmenin artasında yatan sebep diyebiliriz. Ayrıca faiz artırımları, diğer G-7 ülkelerine kıyasla pandemiden güçlü çıkan ekonomi profili ve güvenli liman olma özelliğinin ABD Doları’nı yeni yüksek seviyelere taşımakta yeterli olmayışı manidar ve Dolar Endeksinde sepet karşısındaki para birimleri kısa vadede yukarı yönlü tepkiler verebilir.

Enerji piyasası yanında tarım ürünleri tarafında da arz/talep dengesi destekli olarak fiyat yükselişleri sürüyor. Enerji ve gıda fiyatlarında artış ile mevcut enflasyon artarken ileriye dönük beklentilerde FED ‘in faiz artırım politikası merak ediliyor. Mevcut koşullarda kıymetli metal piyasasında altın ve gümüş fiyat yükselişlerini limitleyen de FED ‘in yüzde 0,00-0,25 Aralığında olan politika faizini ne ölçüde ve hani hızda yukarı taşıyacağı diyebiliriz. Şubat ayına hızlı bir giriş yapan altın ve gümüş sonrasında sırf bu bilinmeyenin etkisi ile enflasyonu fiyatlamakta zorlandı. Haftanın son işlem gününde Rusya Ukrayna gerginliğinin tırmanması altın fiyatlarını yukarı taşıdı ancak esas anlamda bir yükseliş için kıymetli metal piyasasının FED ‘in küresel ekonomik büyümeyi gözeterek enflasyon ile ılımlı bir mücadele yapacağına inanması gerekiyor.

Haftanın ekonomik takvimine bakıldığında Salı günü ABD’de açıklanacak olan üretici enflasyonunun aylık %0.5 artış ile %9.8’e ulaşması bekleniyor. Çarşamba günü FED toplantı tutanakları açıklanacak. Bunun dışında hafta başından itibaren FED üyelerinin konuşmaları takvimde ye alıyor. Avrupa tarafında hafta başında ECB Başkanı Christina Lagarde konuşması ve hafta içinde Almanya ZEW ekonomik beklenti endeksi yanında İngiltere tüketici enflasyonu takip edilecek veriler arasında sayılabilir.

Euro/Dolar paritesi

Euro/Dolar paritesi

GBPUSD paritesi

GBPUSD paritesi

DÖVİZ PİYASASI

EURUSD ; Döviz piyasasında Dolar Endeksi’nin ABD tarafındaki tüm olumlu gelişmelere rağmen yeni yüksek seviyeler için zorlandığını söyleyebiliriz. İstihdam başta olmak üzere ekonomik verilerde iyileşme, artan faiz artırım beklentisine rağmen Dolar Endeki kısa vadede sahnede olmak istemiyor. Bu koşullarda Euro’nun da içinde olduğu gelişmiş ülke para birimleri önümüzdeki haftalarda yukarı yönlü tepki verebilir. Avrupa Merkez Bankası ekonomik kırılganlığın farkında ve kolay para politikalarından çıkış için aceleci olmak isteniyor. Öte yanda bölgede yükselen enflasyonist ortamı da göz ardı etmek mümkün değil ve omicron vaka sayılarında gerileme olduğu ve bölge ekonomilerinin kısıtlamaları kaldırma yönünde adım attığı ortamda daha iyi ekonomik koşullar enflasyon ile mücadeleye fırsat verebilir. Öte yanda Rusya Ukrayna gerginliği ve Avrupa’nın özellikle doğalgaz tarafında Rusya’ya olan bağımlılığı düşünülünce bölgenin para birimi Euro için bu taraftaki gelişmeler dikkatle takip edilecek.

Destekler: 1,1330 – 1,1270 – 1,1235

Dirençler: 1,1435 – 1,1485 – 1,1515

GBPUSD; Bu hafta İngiltere’de açıklanacak olan Tüketici enflasyonunda yıllık bazda %5.4 artış olacağı tahmin ediliyor. İngiltere Merkez Bankası son toplantısında politika faizini 25 baz puan artırım ile enflasyon ile mücadele konusuna kararlılığını ortaya koydu. Öte yanda son aylarda İngiliz Sterlini İngiltere’de siyasi ortamda karışıklık ve Brexit başta olmak üzere birçok zorluk ile başa çıkmak zorunda kaldı. Ülkede covid-19 ilişkili kısıtlamalar Şubat ayı sonu itibariyle kaldırılacak. Ülkede enflasyon son dönemlerin en yüksek seviyesine ulaştı. Bunun yanında İngiltere ekonomisi 2021 yılında 2. Dünya savaşından sonra en yüksek ekonomik büyüme rakamına ulaştı. Son toplantıda yapılan faiz artırımına rağmen Merkez Bankası’nın şahin tonunu sürdürmesi bekleniyor. Bu durum arka planda İngiliz Sterlini için destek olmayı sürdürecektir. 

Destekler: 1,3365 – 1,3300 – 1,3200

Dirençler: 1,3510- 1,3435 – 1,3395

USDJPY; ABD Doları 2022 senesine karışık bir fiyatlama ile başladı. Ocak ayının ilk yarısında gerilene Dolar Endeksi ayın ikinci yarısında 18 ayın zirvesine yükseldi. ABD ekonomisi G-7 ülkeleri önünde bir iyileşme ile covid-19 pandemisinden çıkarken FED ‘in birden fazla faiz artırımına gideceği yönündeki beklenti ABD Doları pozitifti. Şubat ayının başlaması ile beraber beklentilerden iyi gerçekleşen istihdam raporu ve 40 yılın zirvesine ulaşan tüketici enflasyonu ile 2019’dan bu yana %2.00 üzerine çıkan 10 yıllık tahvil faiz oranı dikkat çekiciydi. Bütün bu dolar pozitif gelişmelere Endeksin yukarı yönlü tepki vermekte zorlandığını gördük. FED ‘in birden fazla faiz artırımının Ocak ayı sonuna kadar büyük ölçüde fiyatlandığını ve DXY’ın düzeltme eğilimine girdiğini söyleyebiliriz. Yeni haftada Rusya-Ukrayna arasındaki gerginliğin tırmandığı ortamda Japon Yeni’nin ABD Doları karşısında değer kazanması ile USDJPY paritesi aşağı yönlü tepki verebilir.

Destekler: 115,00 – 114,60 – 113,75

Dirençler: 116,15 – 116,35 – 117,00


S&P500 endeksi

S&P500 endeksi

DAX endeksi

DAX endeksi

Hisse Senedi Piyasası

S&P500 Endeksi: ABD tarafında iyi ekonomik veriler ve yüksek enflasyon ile artan faiz artırım beklentisi hisse senedi piyasasını rahatsız etmeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz haftta da S&P500 endeksi 4590 üzerinde kalmayı başaramaı ve haftayı düşüş ile 4418 seviyesinde kapattı. Yeni haftaya başlarken Rusya Ukrayna gerginliği ile hisse senedi piyasası bu taraftaki haber akışına hassas iken 50 haftalım üssel hareketli ortalama olan 4340 önemli destek olarak görülüyor. 

Destekler: 4365 – 4315 – 4285

Dirençler: 4545 – 4570 – 4620

Nasdaq Endeksi: Nasdaq endeksi geçtiğimiz hafta sert geri çekilme ile 14250 seviyesinde kapanış yaptı. 28 Ocak haftasının düşük seviyesi olana 13724 altında kapanışlar ile endekste geri çekilmenin 13170 seviyesine doğru geri çekilme riski olduğunu söyleyebiliriz. Piyasanın tekrar yükseliş eğilimine girdiğinden bahsedebilmek için ise 15250 üzerinde kapanış aranıyor. 

Destekler: 13950 – 13725 – 13500

Dirençler: 14570 – 14800– 14950

Dax Endeksi: ABD endeksleri aksine Alman DAX endeksi haftayı yükseliş ile 15425 seviyesinde kapattı. Endeks Perşembe günü 15614 yüksek seviyesini test ettikten sonra yaşanan satışlar ile bu seviyenin yükselişin devamı için önemli olduğu anlaşılıyor. DAX endeksinde yükseliş için 15600 üzerinde kapanışlar ile endeksin güç toplaması gerekiyor. 

Destekler: 15300 – 15150 - 15050

Dirençler: 15600 – 15735 – 15900

XAU/USD paritesi (altın)

XAU/USD paritesi (altın)

XAG/USD paritesi (gümüş)

XAG/USD paritesi (gümüş)

Kıymetli Metal Piyasası

XAUUSD; Dolar tarafında alış yönünde olanlar iyi ekonomik veriler yükselen enflasyon ve faiz artırım beklentilerine karşı yükselişte zorlanılmasına bir anlam veremiyor. Bu durumda birden fazla faiz artırım beklentisinin Ocak ayı sonuna kadar büyük ölçüde satın alındığını ve ABD Doları’nın aşağı yönlü düzeltme eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. Bu eğilimin kalıcı olması büyük ölçüde ABD dışındaki gelişmiş ülke ekonomilerinin geride kalan Omicron ardından ekonomik performansına bağlı görülüyor. Kısaca, ABD dışındaki gelişmiş ülke ekonomileri ekonomik büyüme tarafında ilerleme sağlayabilir ve kolay para politikalarından çıkış ortamı sağlanırsa Dolar Endeksinde geri çekilme orta vadeye yayılabilir. Bunu anlamak için zamana ihtiyacımız var ancak kısa vadede ABD Doları’nın yeni yüksek seviyelerde zorlanması Altın pozitif diyebiliriz. Öte yanda Şubat ayına hızlı bir giriş yapan altın piyasası enflasyonu fiyatlamakta zorlanıyor. Sebebi FED ’in yükselen enflasyona karşı bankanın ne kadar şahinleşeceği diyebiliriz. Altında kalıcı bir yükseliş ve yeni rekor seviyeler için FED ‘in küresel ekonomik büyümeyi gözeterek faiz artırımında enflasyonun gerisinde kalacağı yönelik inanış artmalı. Haftanın son işlem gününde Rusya- Ukrayna gerginliği ile yükselen altın fiyatları yeni haftada bu taraftaki haberlere hassasiyet ile fiyatlamalar yaparken orta vadeli yükseliş için sarı metalin enflasyondan destek bulması gerekiyor.

Destekler: 1838 – 1827 – 1818

Dirençler: 1865 – 1875 – 1900

XAGUSD; Geçtiğimiz iki sene boyunca aynı zamanda endüstriyel metal olarak kullanın alanı olan gümüşün arz/talep tarafındaki temelleri pozitife döndü. Gümüş enstitüsü tahminine göre bu sene gümüş talebi 1.112 milyar ons ile rekor seviyede olabilir. Bu tahmin 2021 senesine göre %8’lik bir artışı işaret ediyor. Bütün alt kalemlerde gümüş talebinin artacağı öngörüsü yapılıyor. Endüstriyel kullanımın yeşil teknoloji konsepti ile zirve yapacağı, gümüş bar ve para talebinin %13 artacağı, mücevherat talebinin %11 artacağı ve depolamanın %21 artacağı tahmin ediliyor. Bu durumda 2022 senesinde 20 milyon ons açık vermesi ihtimali var. Yatırım amaçlı talep için ise gümüş EFT’lerine girişler günlük olarak takip edilmeli. 11 Şubat itibari ile toplam gümüş ETF borsa yatırım fonlarında tutulan gümüş miktarı 905 milyon ons olurken rekor seviye olarak 1.021 milyar ton olarak görülüyor.

Destekler: 22,35 – 22,15 – 21,95

Dirençler: 23,10 – 22,75 - 22,50


Ücretsiz Deneme Hesabı