Haftalik Bülten 24-08-2020

HAFTALIK BÜLTEN

Euro/dolar paritesi; Geçtiğimiz hafta 3 aylık Euribor oranı Avrupa Merkez Bankası'nın piyasaya verdiği ucuz krediler ile (1,31 triyon Euro) rekor düşük seviyeye geriledi. Euro/dolar paritesindeki yükselişi destekleyen bir başka gelişme ise; Amerika ve Almanya enflasyona göre düzeltilmiş getiriler arasındaki spread'in son 7 senenin en düşük seviyesine gerilemiş olmasıydı. 2019 senesine kıyasla daralan reel getiriler ile Euro2nun değer kazancı makul bir hal alıyor. Öte yanda Temmuz ayı verilerinde Euro bölgesi sanayi üretiminde iyileşmenin para birimine pozitif yansıdığı söylenebilir. Cuma günü açıklanan ekonomik verilerde bölgenin PMI imalat ve servis sektör endeksinde yaşanan geri çekilmenin ise moral bozduğu görülüyor. Artan virüs vaka sayısı ile kontrollü tüketim davranışı veriler üzerinde etkili oldu. Alman Robert Koch Enstitüsü yaptığı açıklamada virüsü tam anlamı ile kontrol altına almanın mutasyon nedeni ile mümkün olmadığını açıkladı. Buna rağmen pozitif aşı haberlerinin limitli faydaya rağmen iş dünyası ve tüketim davranışları üzerinde pozitif etki yapacağı gerçek... 

Analitik verilere bakıldığında, 18 Ağustos haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında toplam spekülatör net uzun pozisyon miktarı 5,236 kontrat artış ile 264,598 kontrata yükseldi. Son dört haftada 41,309 kontrat artış gerçekleşti ve 52 haftanın rekor net uzun pozisyon miktarına ulaşıldı.  

Teknik olarak; Bu hafta 12 günlük üssel hareketli ortalama 1.1820 üzerinde bollinger üst bant 1.1990 hedef olabilir. Bu seviyenin üzerinde 1.2180 hareketinin önü açılmış olacak. Geçtiğimiz hafta ortasında başlayan düzeltme haraketinin uzantısı olarak 1.1750 ve 1.1620 destek olarak görülüyor. Euro/dolar paritesinde uzun vadeli yükseliş trendi sürüyor ve geri çekilmeler alım fırsatı olarak görülebilir. 

GBPUSD Paritesi: İngiltere tarafında takip edilen virüs vaka sayısı ve Brexit görüşmelerinden umut ettiği desteği bulamayan Sterlin değer kaybetti. Temmuz ayı verilerinde tüketici fiyat endeksi %0.4 (beklenti -%0.1) artış gösterirken yıllık enflasyon %1.0 seviyesine yükseldi. Çekirdek tüfe artışının da %1.8 ile beklenti olan %1.2 üzerinde olduğu görülüyor. Önemli bir ayrıntı 2 trilyon Sterlin ile GSYIH'ın %100 üne ulaşan borçluluk oranı ve 1960 yılından bu yana görülen en ağır yük. Bu hafta ortasında hafta ortasında yapılacak 10 yıllık tahvil ihalesi dışında takvimde bir veri bulunmuyor. Ancak hafatnın ikinci yarısında başlayacak olan Jackson Hole toplantısı ve Cuma günü BOE Başkanı Bailey konuşması öne çıkıyor. 

Teknik olarak; 2018 yılında görülen 1,44 ve 2020 Mart ayında görülen 1,14 düşüş trendi içerisinde %61.8 fibo düzeltme seviyesi olan 1.3200 önemli direnç olarak görülüyor. Geçtiğimiz hafta parite bu seviyeyi geçemedi ve 1.3100 civarında kapanış yaptı. 1.3100 trend çizgisi altında %50 fibo seviyesi 1.2900 destek iken bu seviye altında geri çekilme seviyesi olarak 1.2600'yı görüyoruz. GBPUSD paritesi bu hafta 1.3100 üzerinde kapanış yapabilirse 1.3200 ardından 1.3500 seviyesine doğru yükseliş sürebilir. 

USDJPY Paritesi: Japon ekonomisinin son 10 senede enflasyon yaratma çabaları biliniyor. Bugünlerde düşük petrol fiyatları ve virüs vaka sayısında artış ile ekonomi üst üste iki ay değişim göstermedi. Temmuz ayında gıda hariç enflasyon bir önceki sene ile aynı düzeyde gerçekleşti. Japon Merkez Bankası (BOJ) enflasyonun mevcut koşullarda öncelik olmadığını işletmelere kredi akışına önem verdiklerini açıkladı. Geçtiğimiz ay yapılan projeksiyonda ortalama %-0.5 enflasyon olabilir beklentisi içinde iken deflasyonis ortamı zayıf ihtimal olarak görüyor. 

Teknik olarak; . 31 Temmuz tarihinde  tek günlük dönüş hareketi ile başlayan yükseliş geçtiğimiz hafta pariteyi 107.00 direncine taşıdı. 109.85-104.16 düşüş hareketinin %50 fibo seviyesi 107.00 önemli bir direnç iken haftanın kapanışı 105.80 de gerçekleşti. Kısa vadede 106.34 ve 107.00 direnç iken 105.70 trend çizgisi altında 105.50 ve 105.00 destek olarak takip edilebilir. 

XAG/USD Paritesi: Hem DXY endeksinde yükseliş hem de yatırımcının alış yönlü enerjiyi devam ettirecek iştahının azalması gümüş piyasasının yatay bir bant içerisinde hareket ile dengelenme ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bu hafta Dolar Endeksinde geçtiğimiz hafta başlayan yukarı yönlü düzeltmenin yerini düşüşe bırakması gümüş pozitif olabilir. Bunun haricinde hisse senedi piyasalarının gelinen seviyelerde zorlanması ve ETF alımlarının bir miktar yavaşlaması ile düzeltme bu hafta da sürebilir. 

Analitik verilere bakıldığında, 18 Ağustos haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyassaında toplam spekülatör net uzun pozisyon miktarı 50 bin kontrat ile son 12 haftanın yüksek seviyesinde görülüyor. 30 dolara yaklaşınca yaşanan satılşarda son dört haftada sadece 1200 kontrat net uzun pozisyon azaltımı yapılmış. 

Teknik olarak; Kısa vadede 26.20 ve 25.50 dolar destek iken iki hafta önce 30.00 dolara doğru hareket ardından başlayan düzeltme haraketinin uzaması durumunda 23.00 dolara doğru geri çekilme yaşanabilir. Bu hafta 25.50 dolar üzerinde kalacak gücü bulan bir gümüş piyasası için 28.00 doların hedef olacağını düşünüyoruz. 29 ve 07 Ağustos yükseği 29.85 dolar sonraki direnç seviyeleri iken kısa vadede 25.50-28.00 dolar aralığının kırılma yönünü önemsiyoruz. 

S&P500 Endeksi; Geçtiğimiz hafta açıklanan ekonomik verilerde haftalık işsizlik maaşı başvuruları 1.1 milyon ile beklenti üzerinde gerçekleşti. İkinci teşvik paketi ve FED desteği olmadan aşısız bir sürecin etkilerinin istihdam başta olmak üzere ekonomik verilerde bozulma yaratacağı endişesi var. Öte yanda Temmuz ayında mevcut konut satışları düşen konut kredilerinden aldığı destek ile ikiye katladı. Piyasada ortalama satış süresinin 22 güne gerilemiş olması da gayet olumlu diyebiliriz. Otomotiv sektöründeki canlanma da gözden kaçmıyor. Öte yanda zayıf doların US hisse senetlerine olan talebi artırdığı tezi var. Bazı stratejistler ise gelişen ülke hisse senetlerinin göreceli ucuz olduğunu ve önümüzdeki aylarda ABD hisse senetlerinden gelişen ülkelere kayış olabileceğini düşünüyor. Karışık ekonomik verilere rağmen geçtiğimiz hafta yaşanan alımlara karşı zayıf trendini sürdürmesi beklenen Dolar Endeksi ve Apple hisse senedi olumlu performansı ile SPX yükselişini sürdürdü. 

Teknik olarak; Kısa vadede 3,350 destek seviyesi üzerinde bollinger üst bant 3,490 a kadar yükseliş devam edebilir. Gelinen seviyelerde yükselişin devamı için zorlandığı aşikar ve ciddi bir düzeltme durumunda 3,150-3,200 aralığı destek olarak görülüyor. 

Nasdaq Endeksi: Teknoloji hisselerinin muhteşem performansı devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda şimdilik sürpriz gibi görünen erken bir aşı haberi ile teknoloji hisse senetlerinden dönemsel hisse senetlerine geçiş olabilir. Bu durum SPX endeksinin biraz daha iyi performans göstermesi anlamına gelirdi. Ancak henüz bir aşı haberi yok ve çağımızın konsepti teknoloji olduğundan bu sektörün taşıyıcı olmasına şaşırmıyoruz. Görünen o ki ikinci dalga endişesinin piyasa etkisi zayıfladı. Zayıf dolar desteği ile deniz aşırı ABD hisse senedi talebi sürecek ise teknolojinin cazibesi devam ediyor olacak. 

Teknik olarak; Kısa vadede 12 günlük üssel hareketli ortalama 11,250 üzerinde kaldığı sürece 12,300-12,730 direnç seviyeleri test edilebilir. Bu hafta 11,250 altına geçilir ise 10,900-11,00 destek bölgesine doğru geri çekilme mümkün görülüyor. Daha derin bir düzeltme ile 10,500 bollinger bandı desteği önemini koruyor. 

Dax Endeksi; Küresel piyasalarda FED toplantı tutanaklarında törpülenen ekonomik iyimserlik ve Çin-ABD ticari gerginliği Dax endeksinde aşağı yönlü düzeltme için bahane oldu. Son 3 haftanın ilk aşağı yönlü düzeltmesi geçtiğimiz hafta gerçekleşti. Artan Brexit endişesinin de endeks hareketini nagatif etkilediği söylenebilir. Otomotiv ve bankacılık sektörü en yoğun satışların görüldüğü sektörler oldu. Öte yanda seyahat ve eğlence sektörüne ilişkin birleşme haberleri vardı. Ancak bu haber akışının lokomotif sektörlerin desteği olmaksızın endeksi tutamadığı görülüyor. Geçtiğimiz hafta Almanya 10 yıllık tahvil faiz oranları gerilerken İtalya'da yükseliş olması bölgenin klasik bir ekonomik endişe fiyatlaması diyebiliriz. 

Teknik olarak; . Geçtiğimiz hafta yaşanan geri çekilme ile bollinger orta bant 12,450 destek iken bu seviye üzerinde kalınabilirse 12,850 ve 13,273 direnç olarak karşımıza çıkıyor. Altta 11,900 ve 11,667 destek olarak takip edilebilir. 

Doğalgaz Piyasası; Bir önceki hafta ABD Gulf bölgesinde sistemde gözlenen iki fırtına arz yönünde endişeler ile doğalgaz fiyatlarını yukarı taşıdı. Geçtiğimiz hafta Amerika Doğu'da tırmanan hava sıcaklığı ve artması muhtemel güç santralleri talebi ile doğalgaz fiyatları destek buldu. Ayrıca Eylül vadeli opsiyonların vade sonu olduğunda bu anlamda da bir pozisyon değişimi ile hareketlilik yaşandı. Doğalgaz piyasasında net uzun pozisyon miktarı son 52 haftanın rekor seviyesinde iken yılın geri kalanında yüksek doğalgaz fiyatları için piyasa sert bir kışa umut bağlamış görünüyor. Soğuk hava koşulları beklentisinin karşılanmadığı senaryoda doğalgaz fiyatları yönünü aşağı çevirebilir. Kısa vadede piyasada aşağı yönlü bir düzeltme bekliyoruz. Bu düzeltmenin alım fırsatı olarak görülüp görülmeyeceği konusuna gelince karar vermek zaman alabilir. 

Teknik olarak: 2,90-1,43 düşüş hareketinin %61,8 fibo direnç seviyesi 2,34 üzerinde 2,55 test edilebilir. Bu seviye üzerinde 2,68 ve 2,73 yeni direnç seviyeleri olabilir. 2,34 altında 2,28 ve 2,16 destek iken piyasanın orta vadeli destek seviyesi 60 haftalık hareketli ortalamaya denk gelen 2,08 btu/dolar olarak karşımıza çıkıyor. 

Ücretsiz Deneme Hesabı