Haftalik Pi̇yasa Anali̇zleri̇ 27-01-2020

HAFTALIK PİYASA ANALİZLERİ

DOLAR TL

Dolar TL son haftalarda görülen yatay eğilimine geçen hafta da devam etti. 

TCMB'nin reel politika faizini(repo faizi-cari enflasyon oranı) negatife çekmesi ve bakan Albayrak'ın geçen haftaki açıklamalarını birleştirdiğimizde kurda aşağı yönlü hareketlerin CDS ve Dolar Endeksi gerilese bile kısıtlı olacağı sonucuna ulaşıyoruz. Albayrak geçen hafta döviz kurlarının ihracat avantajı için rekabetçi seviyede oluşması gerektiğini belirtti. Rekabetçi döviz kuru beklentisini kurda bu yıl en az yurt dışı ile enflasyon farkı kadar yükseliş biçiminde yorumlamak gerekecektir. Bu bağlamda kurda uzun vadeli olarak yıl sonu enflasyon farklarını dikkate aldığımızda 2020 yıl sonunda 6.40 civarında bir döviz kuru ile yılın tamamlanabileceğini düşünüyoruz. 

Haftalık bazda ise Dolar Endeksi, CDS, opsiyon oynaklık oranı ve gelişmelere bağlı olarak dalgalanmalar oluşacaktır. 

5 yıllık CDS primi geçen hafta 2018 mayıs ayından beri görülen en düşük seviyeye gerilerken, USDTRY opsiyon oynaklık oranları da son beş yılın en düşük seviyelerine yakın seyrediyor. Ancak bu olumlu göstergelere rağmen TL, DXY'nin düşüşe geçtiği 2019 aralık başından itibaren Dolara karşı değer kaybeden tek kırılgan beşli para birimi olmaya devam ediyor. Bu eğilimin uzun vadede ekonomi politikasının 'rekabetçi kur, düşük faiz yüksek kur' ekseninde biçimlenmesi sebebiyle devam edeceğini ve Dolar TL'de aşağı yönlü hareketlerin kısıtlı olacağını düşünüyoruz. 

Tüm bunlara ek olarak tahvil piyasasındaki verim eğrisinin TCMB'nin faiz indirimlerine başladığı 2019 temmuz ayından beri negatif eğimden pozitif eğime dönmesi yani kısa vadeli faizlerin uzun vadelilere görece daha hızlı düşmesi tahvil piyasasında 'gevşek para politikası' fiyatlamasının olduğuna işaret ediyor. Bu durum da kurda aşağı yönlü hareketleri kısıtlayacaktır. 

Tahvil Piyasası Verim Eğrisi

Tahvil Piyasası Verim Eğrisi

5 Yıllık CDS Primi

5 Yıllık CDS Primi

Beklenmedik önemli bir gelişme yaşanmazsa teknik olarak önemli destek ve dirençler aralığında yatay seyrin bu hafta da devam edeceğini düşünüyoruz. Aşağıda 5.85-5.80 önemli destekler iken 200 günlük üssel ortalamanın geçtiği 5.78 ise dip olabilecek ölçüde kuvvetli destek seviyesidir. Yükselişlerde ise 5.98 seviyesinin direnç olarak bun hafta da güncelliğini korumasını beklerken, 5.98 üzerine görülebilecek ihlallerde hafta içinde 6.02 seviyesi takip edilebilir. Teknik açıdan da ana trendin yukaır yönlü geliştiğine ve aşağı yönlü alanın kısıtlı olduğuna dikkat edilmelidir. 

Haftalık bazda önemli seviyeler;

Destek:  5.8448 / 5.8000 / 5.7800 

Direnç :  5.9880 / 6.0200 / 6.1300 

EURUSD

ECB hafta içinde beklentilere paralel olarak faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Politika faizi olan haftalık repo oranı 0%, mevduat faizi -0.5% ve marjinal fonlama faizi de 0.25% düzeyinde sabit kaldı. Karar metninde enflasyon hedefine yaklaşana kadar faizlerin mevcut düzeyde ya da daha altında olacağı belirtildi. Varlık alım programının ihtiyaç duyulduğu sürece devam edeceği, tahvil alımlarının ilk faiz artırımından önce sonlandırılacağı belirtildi. Açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Lagarde, faz 1 ticaret anlaşmasının belirsizlikleri bir miktar azalttığını ve büyüme görünümüne ilişkin risklerin dengeli olduğunu belirtti. Enflasyonu artırmak için önemli derecede teşvik ihtiyacı olduğunu vurgulayan Lagarde 'Yapısal reformlara başlanmalı' ve 'Mali alanı bulunan hükümetler harekete geçmeli.' diyerek yapısal reform ve maliye politikası uygulanmalı mesajlarını yineledi. 

Fonların EURUSD Net Spekülatif Short Pozisyonlarında Bir Azalma Görülmüyor. Ancak Call-Put Opsiyon Prim Farkının(Risk Reversal) Artması Parite İçin Yukarı Yönlü Beklentilere İşaret Ediyor.

Fonların EURUSD Net Spekülatif Short Pozisyonlarında Bir Azalma Görülmüyor. Ancak Call-Put Opsiyon Prim Farkının(Risk Reversal) Artması Parite İçin Yukarı Yönlü Beklentilere İşaret Ediyor.

CITI Bank Euro Bölgesi Ekonomik Sürpriz Endeksindeki Yükseliş Verilerin Son Dönemde Genel Olarak Beklentileri Aştığına İşaret Ediyor.

CITI Bank Euro Bölgesi Ekonomik Sürpriz Endeksindeki Yükseliş Verilerin Son Dönemde Genel Olarak Beklentileri Aştığına İşaret Ediyor.

Geçen hafta 50 günlük ortalaması 1.11 seviyesi altına kırılım gerçekleştiren parite cuma günü 1.1027 seviyesinden destek almaya çalıştı. Soldaki haftalık grafikten de görülebileceği üzere, daha önceki raporlarımızda da belirttiğimiz 60 haftalık üssel hareketli ortalama direnç olarak 2020 ocak ayı ilk haftasında çalışırken, devamında oluşan fiyatlamada satışların arttığını görmekteyiz. Teknik olarak bu hafta 50 günlük ortalamanın da geçtiği 1.11 seviyesi önemli bir referans seviye olmaya devam edecek iken, aşağıda 1.10 seviyesinin kritik bir destek olduğunu belirtmek gerekecektir. 1.10 altına bir kırılım olursa 1.09 seviyesine doğru trendin devam etmesini bekleriz. Hafta içinde 1.11 üzerine kırılım durumunda ise 200 günlük ortalama 1.1150 ve 60 haftalık üssel ortalama 1.1210 seviyeleri maksimum olabilecek kuvvetli dirençlerdir. 

Haftalık bazda takip edilecek önemli seviyeler;

Destek :   1.1000 / 1.0980 / 1.0900

Direnç :   1.1100 / 1.1150 / 1.1210

GBPUSD

Sterlin geçen hafta yataya yakın satıcılı bir seyir izledi.

İngiltere'de parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası, İngiltere'nin AB'yle vardığı Brexit anlaşmasını yasalaştıracak tasarının görüşmelerini tamamladı. Tasarı, Kraliçe Elizabeth'in onayının ardından yasalaşacak ve İngiltere 1973'te katıldığı AB'den 31 Ocak'ta ayrılmış olacak. Seçimde çoğunluğu elde ettikten sonra tasarıyı parlamentoya getiren Johnson 9 Ocak'ta Avam Kamarası'nda çoğunluk oyla kabul edilmesini sağlamış ve Brexit tasarısı Lordlar Kamarası'na sevk edilmişti.

Anlaşmaya göre, İngiltere AB'ye yaklaşık 30 milyar sterlin tazminat ödeyecek, İngiltere'de yaşayan AB vatandaşlarının haklarını garanti altına alacak ve İrlanda Denizi'nde bir gümrük noktası oluşturulacak. İngiltere ise 2020 sonuna kadar devam edecek geçiş süreci boyunca Brüksel'in kurallarına tabi olmayı sürdürecek. 

Haber ve hafta içinde 2020 ocak ayına ilişkin açıklanan iş dünyası güveni ve siparişleri endeksinin beklentileri aşması Sterlin'in yükselmesine neden oldu. 

Geçen hafta paylaştığımız raporda paylaştığımız beklentimize paralel çift yönlü seyir izledik ve önemli bir trend değişikliği yaşanmadı. 

Bu hafta BOE faiz kararı ve devamında BOE Başkanı Carney'den gelecek açıklamalar önemli olacaktır. 

Teknik açıdan haftalık periyotta önemli hareketli ortalamalar üzerinde tutunan parite BOE'den faiz indirim beklentileri ile son haftalarda momentum kaybetse de 1.28 üzerinde tutunmaya devam ederek uzun vadeli yükseliş eğilimini koruyor. Bu hafta beklenmedik bir gelişme olmazsa minimum beklentimiz 1.2800 maksimum fiyat beklentimiz ise 1.3514'tür. 1.28 altında haftalık kapanış olmadığı sürece ana eğilimin yukarı yönlü olduğuna dikkat edilmelidir. 

Haftalık bazda önemli seviyeler;

Destek : 1.2950 / 1.2850 / 1.2800 

Direnç :  1.3280 / 1.3400 / 1.3514

USDJPY

2 hafta önce ABD'nin İran'lı generali öldürmesi sonrasında oluşan volatilite artışı geçen hafta da Çin kaynaklı virüs'ün etkileri ile devam etti ve parite 109.49 seviyesine doğru gerileme kaydetti. 


İki haftadır risk iştahında artış ve azalışı beraberinde getiren haber akışı teknik açıdan kararlı ve kuvvetli bir trend oluşumunu engelledi. Kritik öneme sahip referans teknik seviyelere dikkat etmek gerekecektir. İlk önemli seviye 109.50 desteği olarak izlenmelidir. Bu kademe aşağı yönlü geçilirse 200 günlük ortalamanın geçtiği 109.00 desteği test edilebilir. Haftalık bazda kritik destek kademesi 109.00'dur. 109 altına herhangi bir sebeple kırılım olursa paritede düşüş hızlanabilir. Haftalık bazda minimum beklentimiz 108.40 maksimum beklentimiz ise 110.60 seviyesidir. 

Teknik açıdan 109.12 üzerinde uzun vadeli ana trendin yukarı yönlü geliştiğine dikkat etmek gerekiyor. 

Destek :  109.50 / 109.00 / 108.40

Direnç :   110.20 / 110.60 / 111.00 

ALTIN ONS

Altın ons son iki haftadır yatay bir seyir izliyor. Geçen hafta Çin'de bulunan ve bulaşıcılık riski olduğu düşünülen virüs'ün Asya piyasalarına satış getirmesi Altın için yukarı yönlü kısıtlı bir harekete yol açtı. 

Piyasanın ABD-İran gerilimi sonrası test ettiği 1611 usd seviyesinden sonra başlayan konsolidasyon eğiliminde aşağı yönlü hareketlerin çok kısıtlı kaldığını görmekteyiz. Genel olarak riskli varlıklara karşı bir anlamda hedge işlevi gördüğünü söyleyebiliriz. Bu nedenle hisse senedi piyasaları ile birlikte Altın piyasasının da yukarı yönlü eğilimini koruduğunu görüyoruz. Başta FED olmak üzere büyük merkez bankalarından devam eden genişleyici para politikası uygulamaları, global olarak düşük faiz ortamı piyasa için katalizör olmaya devam edecektir. Bu çerçevede uzun vadeli trendin yukarı yönlü gelişmeye devam etmesini ve geri çekilmelerin uygun desteklerde alıcıların artması ile alım fırsatı sağlayabileceğini düşünüyoruz. 

Fonların net spekülatif long pozisyonları geçen hafta 3056 kontrat azalttı.

Fonların net spekülatif long pozisyonları geçen hafta 3056 kontrat azalttı.

Sentiment(piyasa hissiyatı) göstergelerine göre bu hafta yataya yakın alıcılı bir piyasa eğilimi bekleniyor.

Sentiment(piyasa hissiyatı) göstergelerine göre bu hafta yataya yakın alıcılı bir piyasa eğilimi bekleniyor.

Teknik olarak uzun vadeli yükseliş trendi devam ederken, piyasa kısa vadede momentum kaybı ile birlikte konsolidasyon eğilimi izliyor. Pozisyon alınmak için değerlendirilebilecek, alıcıların artmasını beklediğimiz kritik destekler 1540-1535 ve 1525 seviyeleridir. Özellikle herhangi bir sebeple test edilirse 1525 ve daha aşağıdaki kademelerin aşırı satım olarak değerlendirileceğini düşünüyoruz. Yukarıda ise 1574 önemli bir ara direnç iken, piyasada ralliye yol açacak bir gelişme durumunda 1611 üzerine kırılım ile birlikte 1670 seviyesine yükseliş bekleriz. 

Haftalık bazda önemli seviyeler ;

Destek:   1550 / 1535 / 1525 

Direnç :  1574 / 1611 / 1670

GÜMÜŞ ONS

Gümüş ons geçen hafta 17.60-18.15 aralığında satıcılı bir seyir izledi. 

Geçen hafta açıklanan COT raporuna göre fonlar net spekülatif long pozisyonlarını 120 kontrat artırarak 67373 seviyesine yükseltti. Son bir yılın ve tüm zamanların en yüksek seviyesinden oldukça uzakta görünen net alış pozisyonları ana trendin yukarı yönlü gelişmeye devam edebileceğine işaret ediyor. 

Geçen hafta kuvvetli destek olmasını beklediğimiz 17.61 seviyesi üzerinde tutunan Gümüş ons, günlük grafikte omuz baş omuz formasyonu oluşturdu. Formasyonun boyun çizgisi 50 günlük hareketli ortalamanın da geçtiği 17.61 usd seviyesidir. Dolayısıyla 17.61 kırılırsa satışların artmasını bekleriz. Bu durumda formasyon yükseliği ölçüsünde bir hedefle 16.90usd seviyesine kadar hareket devam edebilir ki ilgili seviye 200 günlük hareketli ortalamanın da geçmesinden dolayı dip olarak değerlendirilebilir. 17.39 seviyesindeki ara desteğe de dikkat edilmelidir. 

Destek :   17.61 / 17.39 / 16.90

Direnç :  18.23 / 18.65 / 19.00

S&P 500

S&P 500 endeksi cuma günü 3295 seviyesinde  -0.9% negatif kapanış yaptı. Cuma günü işlem hacimlerinde de artış görüldü. 

Coronavirüs vakalarının sayılarının artması ve hafta sonu Çin tarafından gelen haberler endişeleri artırarak endekste satışları artmasına yol açabilir. Geçen hafta içinde Trump ve Hazine bakanı Mnuchin'den gelen mesajlar hisse senedi piyasası için olumluydu. 2.faz anlaşma için görüşmelerin başlayacağı ve Mnuchin'in belirttiği gibi orta sınıfa bir vergi indirimi yapılabileceği gibi haberler endeksin hafta içinde 337 seviyesinde yeni bir rekor test etmesini sağladı. Ancak coronavirüs endişeleri ile 8 hafta aradan sonra negatif haftalık kapanış yapıldı.  


Momentum eğrileri 'sat' sinyali verirken, endekste önemli bir iz süren stop trend desteği 3280 altına kırılım gerçekleşirse düzeltme başlangıcı ve artan satışlarla ile endekste gerileme bekleriz. Bu durumda 3220-3200 destek bölgesine kadar satış gelebilir. 3200 haftalık bazda kritik destektir. 

Destek : 3220 / 3200 / 3150

Direnç :  3337 / 3400 / 3441

Ücretsiz Deneme Hesabı