Günlük Analiz 01-06-2022

PİYASA GÜNDEMİ

PİYASA GÜNDEMİ

PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

-Ayın ilk günü yurt içinde İSO imalat sektörü PMI ve İstanbul için enflasyon rakamları izlenecek. Yurt dışında PMI verilerinin yanı sıra Kanada Merkez Bankası(BoC) faiz kararı takip edilecek.

-Asya borsaları bugün yükselişine ara verirken, Çin'in finans merkezi Shanghai'da iki aydır devam eden tecrit uygulamalarına ara verildi. Yüksek enflasyon endişeleri petrol fiyatlarındaki düşüş sayesinde bir miktar hafiflemiş olsa da uluslararası tahvil piyasalarına yön vermeyi sürdürdü.

-Petrol fiyatları, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rus ham petrolü ithalatının kısmen ve kademeli olarak azaltılması konusunda anlaşmaya varmaları ve Çin'in Shanghai'daki tecrit uygulamasına son vermesinin etkisiyle dün kaydettiği düşüşün ardından bugün yönünü hafif yukarı çevirdi. Brent ham petrolün varil fiyatı dün yüzde 1,7 gerilemesinin ardından bugün yüzde 0,2 artarak 115.90 dolara yükseldi. 

-Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam geldi. Konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 30, elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 16, sanayide kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 10 artış oldu. Elektrikte ise mesken abonelerinin tarifesine yüzde 15, sanayi ve ticarethane abonelerinin tarifesine ise yüzde 25 zam yapıldı.

KAP HABERLERİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından, elektrikte sanayi abonelerinin tarifesine %25, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) tarafından elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın birim fiyatına %16 zam yapıldı

S&P Ratings, Şirketin ana hissedarı olan Anadolu Efes'in kredi notunu izlemeye almasını takiben, CCI'nın 'BBB-' olan kredi notunu da negatif izlemeye almış ve Anadolu Efes'in olası bir not indiriminin CCI'nın 'BBB-' notunun da en fazla iki basamağa kadar aşağı yönlü revize edilmesine yol açabileceğini belirtmiştir. Bu karar, yalnızca, S&P'nin Anadolu Efes üzerindeki değerlendirmesine dayanmakta olup S&P'nin metodolojisine göre CCI'nın notunu Anadolu Efes'in notu ile eşitlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, S&P, CCI operasyonlarının mevcuttaki değişken ve yüksek enflasyon ortamında dirençli duruşunu koruduğunu belirtmiştir.

GARANTİ BANKASI / GARAN Banka 367 gün vadeli 283.500.000 dolar ve 290.500.000 euro tutarında iki ayrı dilimden oluşan sendikasyon kredisi anlaşması imzalamıştır. 16 ülkeden 30 finansal kurumun katılımıyla ve dış ticaretin finansmanı amacıyla kullanılacak olan kredinin toplam maliyeti dolar dilim için Sofr + %2.75, Euro dilim için Euribor + %2.10 olarak gerçekleşmiştir.

SABANCI HOLDİNG / SAHOL Şirketin tek ve kurucu ortak olarak Hollanda'da kurmuş olduğu Dx Technology Services and Investment BV (DxBV) tarafından gerçekleştirilmesi planlanan şirket satın almaları hakkında bilgi verilmişti. Bu kapsamda, siber güvenlik alanında Orta Doğu, ABD, Avrupa ve Asya pazarlarında faaliyette bulunan Radiflow sermayesinin %51'ini temsil eden payları toplam 30,5 milyon dolar bedelle satın alınmış ve Radiflow, DxBV'nin bağlı ortaklığı haline gelmiştir. Diğer yandan, Şirketin dijital iş kolundaki diğer şirket satın alma süreçleri planlandığı şekilde devam etmektedir.

ALARKO CARRIER / ALCAR Şirketin aktifinde kayıtlı, İstanbul/Ümraniye’de bulunan 18.328 m² yüzölçümlü arsası üzerinde kurulu fabrikasının satışı konusunda potansiyel bir alıcı ile görüşmelere başlanılmıştır.

EGE GÜBRE / EGGUB Şirket, sonbahar / kış dönemi için üretmeyi planladığı kompoze gübreyi en uygun fiyatlarla çiftçiye sunma gayretinde olup, global piyasalardaki gübre ve gübre hammaddesi fiyatlarındaki belirsizlik ortamı içinde hammadde temini ve gübre üretimine belirsiz bir süre ara vermeye karar vermiştir.

MLP SAĞLIK / MPARK Pay geri alım kapsamında 35,70 TL – 36,32 TL (ağırlıklı ortalama 36,07 TL) fiyat aralığından toplam 50.000 TL nominal değerli MPARK payları geri alınmıştır. Bu işlemlerle birlikte, geri alınan payların toplam nominal değeri 290.000 TL olup, bu payların sermayeye oranı %0,1394'e ulaşmıştır.

DOLAR TL YORUMU

 Dolar/TL geçtiğimiz işlem gününde  0.11% değer kazanarak günü yatay bir seyirle tamamladı. Yeni enstrüman konusundaki gelişmeler yakından takip edilmeli . 

Teknik olarak 16 TL üzerindeki fiyatlamalarda yukarı yönlü görünümün devam ettiğinden bahsedilebilir. Geri çekilmelerde ilk etapta 15.80 ve daha aşağıda 15.50 önemli destek bölgeleri olabilir.

Bu sabah itibariyle dolar endeksi 101.76 seviyelerinde bulunurken 10 Yıllık ABD tahvil getirisi 2.84 seviyelerinde seyrediyor.

Destekler :16.20-16.00-15.80
Dirençler : 16.50-16.80-17.00

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi işlem gününde 0.79% yükselişle 2547 seviyesinden tarihi zirvesine oldukça yakın bir kapanış gerçekleştirdi. Önceki gün yaşanan yükselişin teyidi niteliğinde bir gün kapanışı gelmiş olabilir ve yükseliş hareketi devam edebilir. Temkinli olmakta fayda var çünkü enflasyona endeksli yeni enstrüman dedikoduları hayli yüksek şekilde konuşuluyor.

Geçtiğimiz hafta endekste uzun süredir beklediğimiz düşen trend kırılımı gerçekleşmiş oldu. Yaklaşık 5 haftadır süren düzeltme hareketi sonlanmış ve yeni bir yukarı yönlü hareket başlamış olma ihtimali artmış olabilir. Dünkü yükseliş ile birlikte yukarıda 2556 tarihi zirve önemli bir direnç olabilir. Bu seviyenin üzerinde haftalık kapanış ile birlikte hareketin devamı gelebilir. Geri çekilmelerde ilk etapta 2500 seviyesi destek konumunda.

Destek: 2510-2500-2480-
Direnç: 2550-2580-2600

EURO/DOLAR YORUMU

Euro/Dolar geçtiğimiz işlem gününde 0.41% düşüşle 1.0741 seviyesinden günü tamamladı art arda yükselişlerin ardından sınırlı da olsa geri çekildi. Doların küresel çapta bir miktar gevşemesi Euro'da bir tepki yükselişini beraberinde getirdi. Doların güçlenmesiyle devam eden süreçte bir tepki bölgesinde olabiliriz ve hareket 1.08 seviyesine kadar bir tepki yükselişi gerçekleştirebilir fakat eğer bu seviyeler test edilirse gelecek tepkiler oldukça önemli olacaktır. Geri çekilmeler sürer ise 1.05 ve 1.0430 önemli destek bölgeleri.

ABD 10 Yıllık getirileri 2.85  seviyelerinde seyrederken. Dolar Endeksi ise 101.98 seviyelerinde dalgalanıyor.

Destekler: 1.0700-1.0640-1.0600

Dirençler : 1.0770-1.0800-1.0850

Ücretsiz Deneme Hesabı