Günlük Analiz 04-05-2020

PİYASA RAPORU

ULUSLARARASI PİYASALARDAN NOTLAR

Bu hafta Avustralya Merkez Bankası (RBA) ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) ile Merkez Bankaları gündemi devam ediyor. Öte yanda öncü Merkez Bankası FED geride kaldığında piyasalar sonrasını fazla merak etmiyor. Son altı haftada 30 milyon üzerine yükselen işsizlik başvuruları ardından bu hafta Nisan ayı tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Bilanço sezonunda şirket karlılıklarında da düşüş olduğu gözleniyor. Amazon’un ilk çeyrek karı beklentilerin altında gerçekleşti ve muhtemelen yılın ikinci yarısında da blue chip’lerde (büyük ve güvenilir) salgın etkisi hissedilecek.

Hafta ortasında FED ile moral bulan ve 2.950 endeks seviyesine doğru yükselişini sürdüren vadeli e-mini S&P haftanın son işlem gününde satışlara yenik düştü. Geçtiğimiz hafta 12 aylık bilanço beklentilerine göre hisse senedi piyasalarının ederinde olduğunu ve hisse senedi piyasalarında yukarı yönlü hareketin limitli olacağını söylemiştik. Bu nedenle düzeltme ve satış için bahane aranıyordu. Donald Trump emeklilik fonlarının Çin hisse senetleri alımlarına yasak getirilebileceği açıklaması ve ABD-Çin ticaret savaşının alevleneceği endişesi satışları tetikledi. Bu tarz bir haber akışı olmasa bile kötü ekonomik veriler ve ya beklenenden yavaş iyileşme ile yükseliş ivme kaybedecekti. Piyasalar mevcut düşük faiz ortamı içerisinde risk alma eğilimini uzun zaman ötelemek istemeyecektir. Ancak Mayıs ayının ilk haftası virüs ekonomik etkileri ile temkinli fiyatlamaların olduğu bir hafta olmaya aday görülüyor. Bu durumu tersine çevirecek en önemli gelişme ise korona virüsüne karşı etkili bir tedavi süreci ve aşı haberi olabilir.

Haftanın ekonomik takvimi pazartesinden itibaren Avrupa Bölgesi ekonomik tahminler, Kanada dış ticaret dengesi, ISM imalat dışı PMI endeksi, ABD özel sektör istihdam değişimi, Çin dış ticaret dengesi, Kanada istihdam değişimi ve ABD tarım dışı istihdam verisi olarak özetlenebilir.

Güne başlarken Amerika'nın corona virüsü Çin'de Whuan'da üretildi ithamı yanında ABD'de covid-19 salgınında ölenlerin sayısının Sars salgınını geçmesi ile negatif fiyatlamalar görüyoruz. Asya seansında küresel hisse senedi piyasalarının nerede ise tamamı eksi de görülüyor. 

İÇ PİYASALARDAN NOTLAR

30 Nisan seansında uzun hafta sonu tatilinin Avrupa Bölgesinde daralmanın yüzde 12'ye ulaşacağı beklentisinin ve geciktikçe TL tarafında baskı yaratması beklenen Dolar likiditesine ilişkin önlem haberinin olumsuz etkisi ile BIST100'de kapanış zayıf oldu. ilk çeyrek bilançoları beklendiği gibi virüs salgını ekonomik etkilerini tam anlamı ile yansıtmıyor. Buna rağmen hisse senedi piyasasının daha ziyade ileriye dönük beklentileri satın alma eğiliminde olduğunu biliyoruz. 

Son beş işlem gününde Endonezya Rupisinden Malezya Ringit'ine kadar 24 gelişen ülke para biriminden 10'unun Amerikan Doları karşısında değer kazandığını gördük. Sebebi emtia parası olanlarda petrol başta olmak üzere piyasada yaşanan dengelenme diğerlerinde ise bu ülkelerin Merkez Bankalarının IMF ile swap anlaşması yapması ve kısa vadeli Dolar likiditesi sorununa çözüm üretmesiydi. Türkiye bu konuda geciktikçe TL'in değer kaybının önüne geçmekte zorlanıyor.5 yıllık CDS primi 01 Mayıs tarihinde 617 seviyesine yükselirken Dolar/TL paritesi  7.0401 seviyesini gördü. Haftaya başlarken TL negatif fiyatlamanın önünü kesecek ne tarz önlemler alınacak ve ne derece faydalı olacak göreceğiz.

Bugün içeride Nisan ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Bloomberg anketine göre Nisan ayında Tüfe yüzde 0.60 artış ile yıllık 10.80 olarak gerçekleşebilir. Yurt içi üretici fiyat endeksinin ise yıllık yüzde 10.71 (önceki 10.49) olması bekleniyor.  Öte yanda İstanbul Ticaret Odasının açıkladığı verilere göre İstanbul'da Nisan ayında tüketici enflasyonu aylık bazda yüzde 1.04 artış gösterdi. Mart ayında yıllık bazda yüzde 12.47 olan İstanbul tüketici enflasyonu Nisan ayı gerçekleşmesi yıllık bazda yüzde 10.53'e geriledi. Buna rağmen aylık gerçekleşmenin toptan fiyatlarda yüzde 8.09 yükseliş ve perakende gıda fiyatlarında yüzde 2.56, giyimde yüzde 3.07 yükseliş ile enflasyon için Nisan ayı bereketini yansıtmadığını görüyoruz. Türkiye için Nisan ayı tüfe rakamı piyasa beklentisi olan aylık 0.60 artışın üzerinde gerçekleşebilir. 

30 Nisan enflasyon beklenti raporunda TCMB  yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8.2'den yüzde 7.4'e güncelledi.  2021 yılı enflasyon hedefini ise yüzde 5.4 olarak korudu. Ekonomistlerin tahminlerinin yer aldığı TCMB beklenti anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 9.8 olarak görülüyor. Nisan ayı enflasyon raporu ardından TCMB anketinde ekonomistlerin yapacağı güncelleme bu ay ki gerçekleşme ardından limitli kalabilir. 


EKONOMİK VERİ TAKVİMİ


Zaman01 MAYIS ÇARŞAMBA Beklenti Önceki Önem Düzeyi 
04:00Japonya banka tatili 50.852.0*
10:30 Avrupa Bölgesi ekonomik beklentiler raporu  --***
10:00Türkiye Markit/ISO imalat PMI (Nisan)-48.1***
10:00Türkiye Nisan ayı Tüfe %0.60%0.57***
10:00 Türkiye çekirdek Tüfe (yıllık)%10.71%10.49***
10:00Türkiye Nisan ayı Yİ-Üfe -%0.87***
17:00ABD Nisan ayı fabrika siparişleri %-9.2%0.0**


DOLAR TL YORUMU

01 Mayıs tarihinde dışarıda Dolar (DXY) endeksinde yaşanan geri çekilmeye rağmen küresel piyasalarda risk iştahında düşüş gelişen ülke para birimlerinde satışları beraberinde getirdi. Buna rağmen son beş işlem gününde Endonezya Rupisinden Malezya Ringit'ine kadar 24 gelişen ülke para biriminden 10'unun Amerikan Doları karşısında değer kazandığını gördük. Sebebi emtia parası olanlarda petrol başta olmak üzere piyasada yaşanan dengelenme diğeerlerinde ise bu ülkelerin Merkez Bankaları'nın IMF ile swap anlaşması yapması ve kısa vadeli Dolar likiditesi sorununa çözüm üretmesiydi. Türkiye bu konuda geciktikçe TL'in değer kaybının önüne geçmekte zorlanıyor. 5 yıllık CDS primi 617 ile yükseldi ve Dolar/TL paritesi içeride piyasaların kapalı olduğu 1 Mayıs tatilinde spot piyasada 7.0401 seviyesini gördü. Haftaya başlarken TL negatif fiyatlamanın önünü kesecek ne tarz önlemler alınacak ve ne derece faydalı olacak göreceğiz.

Teknik olarak, 7.0000 TL üzerinde kalındığı sürece Dolar/TL paritesi 7.2000 seviyesine doğru kademeli olarak yükselişini sürdürebilir. Geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi 6.9450'in altına geri çekilme olduğu senaryoda 6.8000 önemli destek olarak görülüyor. 

Destek :  6.9450/6.8000/6.7200

Direnç:  : 7.1000/7.1600 /7.2000



BORSA YORUMU

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Donald Trump'ın emeklilik fonlarına Çin hisse senedi alımlarının yasaklanabileceği açıklaması ve ABD- ÇİN ticaret savaşı alevlenebilir endişesi küresel hisse senedi piyasalarında satışları tetikledi. Cuma günü 1 Mayıs tatili nedeni ile içeride piyasalar kapalıydı. Ancak yurtdışında Türkiye 5 yıllık CDS primi 617 seviyesine yükseldi ve TL'de satışların hızlanması ile Dolar/TL paritesi en yüksek 7.0401 gördü. Haftaya başlarken TL'in değer kaybının devamı öncesinde hassas kapanış yapmış olan hisse senedi piyasasının moralini bozabilir. 

Teknik olarak, 30 Nisan seansının düşük seviyesi olan 99.350 altında 98.000 seviyesi destek olabilir. Bu seviyenin de aşağı yönde kırılması durumunda 95.800 seviyesine doğru geri çekilme sürebilir. Yukarıda 101.500 üzerinde kapanışlar ile tekrar 103 bin direncinin hedeflenmesi ötelenmiş görünüyor. 

Destek: 99.350/98.000/ 95.800

Direnç : 101.500/103.000/105.900

EURUSD YORUMU

Dışarıda Dolar (DXY) endeksi 100 endeks seviyesi altındaki seyrini sürdürüyor ve Euro'da beklediğimiz kısa vadeli yükseliş hareketi gerçekleşiyor. ECB toplantısı geride kaldı ve bu kez bankanın Avrupa Bölgesi ekonomisinin arkasında duracağı yönelik inanç artmış görünüyor. Piyasada Dolar- Euro 3 aylık libor faiz oranı arasında Dolar lehine olan spread tarihi düşük seviyelerine geriledi. Bunun yanında Avrupa Merkez Bankası bölgede Euro likiditesi sağlamak amacı ile köprü krediler ile desteği sürdürürken Haziran ayı ile beraber finansal kesimin likidite anlamında rahatlaması bekleniyor. Derinlik raporunda (COT) CME'de fonların net uzun pozisyon miktarı geçtiğimiz hafta 7.500 kontrat düşüş ile 79.681 kontrata geriledi. Piyasanın aşırı alım bölgesinden uzaklaştığı ve opsiyon piyasasında euro tarafında alımların görüldüğü bu dönem Mart ayı yüksek seviyesi olan 1.1150 civarına yükseliş için ideal ortamı oluşturuyor. Bu senaryoda tek negatif gelişme virüs salgını sonrasında yaşanana benzer 2. bir sert satış dalgası olabilir. Bu tarz ortamlarda küresel para Amerikan Doları'na talebin arttığını biliyoruz. Şimdilik piyasanın kötü ekonomik veriler ile başa çıkabilecek gücünün olduğunu düşünüyoruz ve 2. sert bir satış dalgasını zayıf ihtimal olarak görüyoruz. Piyasalar şimdi vazgeçerse uzunca bir süre toparlayamaz ve bunu otoriteler de biliyor. Bu ihtimale karşı otoriteler gerekli önlemleri alacaktır. 

Teknik olarak, euro/dolar paritesinde 01 Mayıs seansında yaşanan yükseliş ve 1.0960 üzerinde kapanış ile bu hafta 1.1060 direnci test edilebilir.  

Destek : 1.1000/ 1.1060 / 1.1160

Direnç : 1.0960 /1.0900 /1.0870


ALTIN ONS YORUMU

Ons altın 01 Mayıs tarihinde en düşük 1.670 doları gördükten sonra yükselerek 1700.42 dolar/ons seviyesinde kapanış yaptı. Bir önceki haftanın düşük seviyesi 1.659 dolar iken geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi 1.670 dolar olarak gerçekleşti. Cuma günü yaşanan yükselişte Çin ile ABD arasında ticaret savaşının alevleneceği endişesi vardı. Öte yanda altın üretim madenlerinin devreye girmesi ve arz tarafındaki sıkışıklığın peyderpey azalması beklenirken aynı zamanda fiziki talebin artacağı öngörüsü var. Mayıs ayında aşırı yüksek seviyelerde olan ETF pozisyonlanması artış yönünde marjın limitli olduğu izlenimi verirken artması muhtemel fiziki talep bu açığı kompanse edebilir. Kısaca bu kez de Dünya genelinde fiziki talep artışı ile altın fiyatlarının 1.700 dolar/ons üzerinde kalarak yükselişini sürdürme ihtimali ağırlık kazanıyor. 

Teknik olarak, ons altın 1.700 dolar üzerinde kalabilirse 1.720 ardından 1.740 dolara doğru yükseliş sürebilir. Aşağıda 1.658 dolar önemli destek iken bu dönemde altında yükselişin önünü kesebilecek en önemli gelişme hisse senedi piyasalarında iknci bir sert satış dalgası olabilir. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen ikinci bir sert satış dalgasını zayıf ihtimal olarak görüyoruz.   

Destek :  1.670 / 1.658/ 1.644

Direnç :    1.720 / 1.740 / 1.770

Ücretsiz Deneme Hesabı