Günlük Analiz 19-04-2021

PİYASA RAPORU

ULUSLARARASI PİYASALARDAN NOTLAR

ABD'de Baker Hughes tarafından açıklanan verilere göre ABD'deki petrol sondaj kulesi sayısı 10-16 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 7 artarak 344'e yükseldi.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada , Yellen ve Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo'nun çevreci kuruluşlarla kurumlar vergisi reformunu görüştüğü ifade edildi.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre İsrail ile Yunanistan arasında 1,65 milyar dolarlık savunma anlaşması imzalandı.

ABD ile Çin'in iklim değişikliyle mücadele amacıyla belirlenen özel temsilcileri John Kerry ile Xie Zhenhua yaptıkları ortak açıklamada , iklim değişikliğiyle mücadelede daha aktif iş birliği yapması gerektiğine parmak basıldı.

Euro Bölgesi'nde Avrupa İstatistik Ofisi  tarafından açıklanan Avrupa Birliği  ve Euro Bölgesi'nin mart ayı yıllık enflasyon verilerine göre AB'de şubat ayında yüzde 1,3 olan yıllık enflasyon, martta yüzde 1,7'ye yükseldi.

İÇ PİYASALARDAN NOTLAR

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Türkiye'nin ilk çeyrek sonunda serbest bölgeler dahil makine ihracatının 5,4 milyar dolara ulaştığı ifade edildi. 

Odaş Enerji tarafından yapılan açıklamada halka arzı onaylanan Çan2 Termik Santrali'nin talep toplama tarihi olarak 21-22 Nisan olarak belirlendiği belirtildi.

Rusya Turizmciler Birliği Başkan Yardımcısı Yuriy Barzıkin yaptığı açıklamada Rusya’nın Türkiye ile uçuşları geçici olarak kısıtlaması sonrası Rus tur şirketlerinin kaybı en az 5 milyar ruble olacağını ifade etti.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği  tarafından yılın ilk çeyreği için 2,61 milyar dolarlık ihracat açıklandı. 

Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa tarafından açıklanan istanbul konut kiralarına ilişkin verilere göre , İstanbul’da konut kiraları son bir yılda yüzde 10,81 arttığı belirtildi.

EKONOMİK VERİ TAKVİMİ



07:30Japonya Sanayi Üretimi (Aylık) (Şub )    --2,1%  **
05:00 Almanya Buba Aylık Raporu   -
-
**
05:00 Kanada Konut Başlangıçları (Mar) 
250,0K  245,9K  **

DOLAR TL YORUMU

Dışarıda Dolar Endeksi 91.75 altında düşüş eğilimini koruyabilir ve endeks 90.30 seviyesine doğru geri çekilebilir. Arada yaşanan yukarı yönlü tepkilere rağmen Dolar Endeksinin bu hafta da aşağı yönlü haraketlini sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu senaryoda gelişen ve gelişmiş ülke para birimlerinin değer kazanması muhtemel iken Dolar/TL paritesi 8.0000 TL altında fiyatlamaya geçebilir. Son beş işlem gününde Türk Lirası ABD Doları karşısında %1.35 değer kazancı ile 24 gelişen ülke para birimi arasında 4. Sırada yer aldı. Paritede 8.0000 TL altında fiyatlama ile 7.8000 desteğine doğru geri çekilme mümkün olabilir. Ancak içeride daha olumlu fiyatlama için yatırımcının hoşuna gitmeyen birtakım gelişmeler var. Perşembe günü Nisan ayı tüketici güveni ve menkul kıymet istatistikleri dışında önemli bir veri görünmüyor. Geçtiğimiz hafta bono piyasasın limitli olmakla beraber yabancı yatırımcı giriş olurken hisse senedi tarafında çıkış devam etti. Merkez Bankası rezervlerinin geçmişe kıyasla düşük denebilecek seviyede oluşu ve yılsonuna kadar enflasyonun mevcut yüksek seviyeleri koruyacağı beklentisi TL’nin değer kazanımını limitliyor.

Destek: 7.9400-7.8000- 7.6500

Direnç: 8.1500-8.2500-8.3000


BORSA YORUMU

Küresel hisse senedi piyasalarının piyasa değeri 63.90 trilyon dolara ulaştı. Çin ilk çeyrek büyüme rakamı ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve perakende satışlar verisi ile iyileşen ekonomik veriler yükselişi destekliyor. Geline ülke piyasaları bu harekete katılabiliyor mu diye baktığımızda Morgan Stanley Gelişen Ülke hisse senedi piyasa değeri 23.176 trilyon dolar ile yükselişe katılmış. Ancak yükseliş eğiminin gelişmiş ülkeler kadar iştahlı olmadığını görüyoruz. Normal karşılanmalı çünkü gelişen ülke ekonomiklerindeki toparlanma ve pandemi öncesi seviyeleri yakalamak kolay olmayacak beklentisi var. BIST100 endeksinde geçtiğimiz haftanın kapanışı 1408 ile önceki hafta (1393) üzerindeydi. Öte yanda şirketlerin yüzde 56’sı 200 günlük hareketli ortalaması üzerinde yüzde 17’si 50 günlük haraketli ortalama üzerinde kapanış yaptı. Önceki haftaya baktığımızda şirketlerin yüzde 61’i 200 günlük haraketli ortalaması üzerinde kapanış yapmıştı. Kısaca bir önceki haftaya kıyasla BIST100 şirketlerinin gücünü kaybettiğini söyleyebiliriz. Bankacılık sektörü hisse senetlerine gelen alımlar piyasaya moral verirken sınai şirketlerinde madencilik dışında satış baskısı vardı. BIST100 bu hafta bir önceki haftanın yüksek seviyesi 1445 üzerine geçemez ise aşağı yönlü riskler artmış olacak.

Destek: 1400-1380-1370

Direnç: 1421-1430-1445


EURUSD YORUMU

Geçtiğimiz hafta ABD ekonomisi istihdam perakende satışlar vb. ekonomik verilerde iyileşme gösterirken Avrupa Bölgesi geriden geliyor. Haftanın son işlem gününde ABD ve Avrupa’da Nisan ayı PMI imalat ve servis sektör endeksleri ilk okuma açıklanacak. Nisan ayında Avrupa ekonomisi canlanma eğilimi gösteriyor mu göreceğiz. Aşılama sürecinde ilerleme ile yaz aylarında bölge ekonomisinin canlanacağı beklenirken ABD ekonomisi için alt alan Üsküdar’ı geçti. Ancak geçtiğimiz hafta Powell’ın söyleminde yer alan bazı ekonomistler bütçe açığının ekonomik aktivitenin önünde gittiğini düşünüyor söylemi yanında bu durumun sürdürülebilirliği konusundaki yorumu Dolar Endeksi’ni baskıladı. Kısa vadede ABD ekonomisinin güvenilirlik veya piyasada borçlanma konusunda bir sorunu yok ancak FED ’in ekonomiye destek amaçlı attığı adımlar ve teşvik paketleri ile genişleyen federal bütçe ekonomik toparlanma ile ne kadar finanse edilebilir. Bu yaklaşım kısa vadede Dolar Endeksi’nin 90.30 seviyesine taşırken Euro/dolar paritesi bu hafta 1.2000 üzerinde 1.2110 seviyesini hedefleyebilir.

Destek:1.1950-1.1900-1.1860

Direnç: 1.2000-1.2060-1.2110


ALTIN ONS YORUMU

ABD ekonomisinde iyileşme ekonomik verilere yansırken tahvil getirilerinde yaşana geri çekilmenin devamı bu hafta ons altın fiyatlarını 1800 dolar üzerine taşıyabilir. Altının yükselişi bir nebze ABD tarafında Rusya’ya yaptırım kararı ile ilişkilendirildi. Altın artan jeopolitik riskler ile güvenli liman olarak talep gördü denildi. Ancak bu konudan ziyade ABD Doları’nın ekonominin önünde koşan bütçe açıkları ile gerilemesi ve tahvil piyasasının aşırı alım bölgesinden satış görmesinin etken olduğunu biliyoruz. Seneye başlarken yeni teşvik paketleri bunların finansmanı için değişen Biden politikaları ile alıcı çeken Dolar ve dolar cinsi varlıklar şimdilerde bu hareketi sorguluyor. Öncesinde 1760 dolar üzerinde ETF borsa yatırım fonları talebinin ne yöne olacağını takip etmek gerektiğini belirtmiştik. Bu hafta fon yatırımcısının ilgisi ile yükseliş eğilimi sürebilir.

Destek: 1760-1744-1725

Direnç: 1785-1795-1818


Ücretsiz Deneme Hesabı