Günlük Analiz 29-03-2021

PİYASA RAPORU

ULUSLARARASI PİYASALARDAN NOTLAR

Avrupa İlaç Ajansı , Hollanda’da AstraZeneca aşısını üreten Halix üretim tesisini ve Almanya’da Marburg’daki BioNTech/Pfizer aşısı üretim tesisini onayladığını bildirdi. 

New York Times tarafından paylaşılan haberde İngiltere'nin ,  Avrupa Birliği ile birliğin tedariki kesme tehditlerini ortadan kaldırmak için bu haftasonu aşı anlaşması imzalayabileceği belirtildi. 

Yunanistan Maliye Bakanı Yardımcısı Theodore Skylakakis yaptığı açıklamada Yunanistan’ın Ağustos ayında Avrupa Birliği toparlanma fonunun ilk 4 milyar euro kadarlık kısmını alacağını ifade etti.

ABD tarafından yaptırım uygulanan Çin ve İran cumartesi günü 25 yıllık bir iş birliği anlaşması imzaladı. 

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından paylaşılan rapora göre  doğru politikalarla bankaların yeni kredilerle toparlanmayı destekleyebileceği belirtildi.IMF raporunda sermaye oranlarındaki düşüşe rağmen Euro Bölgesi bankalarının dirençli olduğu ifade edildi.

İÇ PİYASALARDAN NOTLAR

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden'ın aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da olduğu 40 dünya liderini 22-23 Nisan'da çevrim içi iklim zirvesine davet ettiği ifade edildi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erol yaptığı açıklamada  bin megavat kapasiteli mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Rüzgar Enerjisi Santrali (mini YEKA RES) projelerine yönelik yatırım tutarının 1,6 milyar euro tutarını bulabileceğini ifade etti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Çekmeköy Belediyesi'nin durum değerlendirme toplantısı sonrası yaptığı açıklamada '' Kanal İstanbul için imar planlarını onayladık ve askıya çıkardık '' ifadelerini kullandı. 

Bugün yapılacak olan kabine toplantısında artan covid-19 vaka sayısı ardından birtakım gevşemelerden geri adım atılabileceği beklentisi var. Toplantının ana gündem maddesinin covid-19 ile ilgili gelişmelerin gözden geçirilmesi ve aşılama süreci olduğu biliniyor. Bunun yanında geçtiğimiz haftadan bu yana beklenen kabinede bazı değişiklikler olma ihtimali ile piyasalar bu taraftaki gelişmeleri takip edecek. 

EKONOMİK VERİ TAKVİMİ



02:50Japonya BoJ Görüş Özeti   
--*
09:00İngiltere Nationwide Konut Fiyat Endeksi (HPI) (Aylık)
-0,7%

**
09:00 İngiltere Nationwide Konut Fiyat Endeksi (HPI) (Yıllık)
-6,9%

**

DOLAR TL YORUMU

Geçtiğimiz haftaya Asya seansına 8.4700 açılışı ile başlayan UDSTRY paritesi haftanın son işlem gününe kadar 8.0000 TL altında fiyatlandı. 26 Mart Cuma günü 8.1076 seviyesinde kapanış ile kurun hafta başına kıyasla düşen oynaklık göstergelerine rağmen yükseliş eğilimini koruduğu anlaşılıyor. 7.9500 üzerinde kaldığı sürece kurun kademeli olarak Kasım 2020 yüksek seviyesi 8.5800'e doğru yükselişini sürdürmesi mümkün görülüyor. Haftanın ilk işlem gününde yapılacak kabine toplantısı öncesinde Bakanlar kurulunda değişiklik ihtimali var iken Ankara'dan gelecek haber akışı döviz piyasasının takibinde olacak. İlk işlem gününde açıklanacak önemli bir veri yok iken 31 Mart Şubat ayı dış ticaret dengesi ve Mart ayı ekonomik güven endeksi yanında Perşembe günü açıklanacak net yabancı portföy akımları ekonomik takvimi oluşturuyor. 

Destek :8.0800/7,9500/7,7900

Direnç: 8,1500/8,3000/8,5000

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi olan 1256 endeks seviyesi ardından haftayı 100 günlük üssel hareketli ortalaması altında 1382 seviyesinde kapattı. Endeks için teknik görünüm zayıflarken bu hafta tepki alımlarının kalıcı olabilmesi için 1440 üzerinde kapanış aranıyor. Geçtiğimiz hafta TCMB Başkan değişikliği ile yaşanan sert satış baskısı 200 günlük üssel hereketli ortalama 1335 altında orta vadeye yayılabilir. Hafta boyunca Londra'da TL tarafında yükselen borçlanma maliyetleri ve endekste ağırlığı yüksek hisse senetlerinde yaşanan satış baskısı ile bu hafta yabancı yatırımcının tavrı piyasanın yönünde önemli olacak. Kamu bankalarında görev değişimi ve bankaların uluslarararı piyasada önümüzdeki dönemde artması muhtemel borçlanma maliyetli ile sektör hisse senedi piyasaları için kritik önem taşıyor. Son bir senede sınai sektörü önderliğinde yükselen BIST100 endeksi kısa vadede bankacılık sektörünün desteğini alamayabilir.Sektördeki hisse senetlerine gelen alımların yurt dışı yerleşik yatırımcı tarafından satış fırsat olarak görülme ihtimali bu hafta piyasa genelinde moral bozabilir. 

Destek: 1335/1300/1270

Direnç: 1415/1440/1480

EURUSD YORUMU

EUR/USD paritesi 22 Mart seansında görülen 1.1946 yükseği ardından düşüş eğilimi ile haftayı 1.1793 seviyesinde kapattı. ABD aşılama sürecinde başarılı  iken Avrupa'da artan covid-19 vaka sayısı ve 3. dalga endişesi Birliğin para birimini baskılıyor. Bölgede geçtiğimiz hafta açıklanan Mart ayı PMI imalat sanayi endeksi beklentilerden iyi gerçekleşti. Almanya'da iş dünyası ileriye dönük pozitif bekleyişini sürdürüyor. Bütün bunlara rağmen aşılama da istenen performansın olmayışı ve ülke bazında kısıtlamaların devam ediyor oluşu Euro negatif diyebiliriz. Bu çerçevede eurodolar paritesinin Aralık ayına benzer bir yükseliş eğilimi için aşılama takip ediliyor. Teknik olarak kısa vadede aşırı satım bölgesinden gelen alımlar bu hafta pariteyi 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 1.1835 üzerine taşıyabilir. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanabilir ise 1.1900 ara direnç olmak üzere 1.1965 seviyesine doğru yükseliş potansiyeli görüyoruz. Kısaca paritede bu hafta şimdilik kısa vadeli olacağını düşündüğümüz tepki alımları görebilriz. 

Destek : 1,1765/1,1710/1,1650

Direnç : 1,1835/1,1900/1,1965


ALTIN ONS YORUMU

Kımetli metallerde Ağustos 2020 tarihinden bu yana gözlenen satış baskısı ABD tahvil piyasasındaki fiyatlama ile Mart ayı başında altın fiyatlarını 1680 dolar/ons seviyesine taşıdı. ABD 10 ve 30 yıllık tahvil faiz oranlarında yükseliş geçtiğimiz hafta başında yerini alımlara bıraktı. Ancak alımlar ile gelinen seviyeler bu hareketin tepki niteliğinde olduğunu gösteriyor. Tahvil piyasası işlemcileri 2021 senesinde tahvil faiz oranlarında yükselişin devam edeceğini düşünüyor. Bu senaryoda önümüzdeki haftalarda ons altında yükseliş büyük ölçüde ABD Dolarına bağlı diyebilriz.  1.9 trilyon dolarlık teşvik paketi ardından alt yapı yatırımları için 3 trilyon dolarlık yeni bir paket hazırlığı içerisinde olan Biden yönetimi bir taraftan da vergi politikasında değişklik yapmayı planlıyor. Gelir artırıcı önlemler beklenirken bu durumun ABD Dolarını 93.50 endeks seviyesi üzerine taşıyabileceği konusunda şüpheliyiz. Altın kısa vadede 1.755 dolar üzerine çıkmadığı sürece  düşüş eğilimi ile dar bir aralık içinde kalabilir. 1755 dolar üzerine yerleştiği takdirde ise bu fiyatlamanın ne ölçüde enflasyon kaynaklı olduğunu anlamaya çalışacağız. Enflasyon beklentisi yerleşip fiyatlanmaya başladığında yükselişin zamana yayılması beklenebilir. 

Direnç : 1737/1755/1774

Destek : 1720/1700/1690

Ücretsiz Deneme Hesabı