Günlük Analiz 30-11-2021

PİYASA GÜNDEMİ

PİYASA GÜNDEMİ

PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

YURT İÇİ PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

-Ayın son günü hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli veriler takip edilecek. Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrek büyüme performansı bugün belli oluyor. Türkiye, gerek COVID-19 sürecinde, gerekse sonrasındaki toparlanma döneminde “büyüme” adına olabilecek en iyi sonuçları alan ülkelerden biri oldu.

-Yurt dışında Almanya işgücü, ABD konut fiyat verileri önce çıkıyor. ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell ve Hazine Bakanı Janet Yellen'in sunumu da günün diğer önemli gündemi olacak.

-Asya borsaları, yatırımcıların yeni tespit edilen Omicron varyantının nedeniyle küresel ekonomide geniş kapsamlı yeni aksamalar oluşmayacağı ve salgının daha da ağırlaşmayacağı beklentisiyle temkinli alımlara geçmesine paralel yükseldi. Asya borsaları, Joe Biden'ın yeni varyant nedeniyle tecrit kısıtlamasının yeniden uygulanması konusunun şu an için gündemlerinde olmadığını açıklamasının ardından Wall Street'te görülen yükselişlere paralel olarak yüksek seviyelerden açıldı.

-İngiltere’nin çağrısıyla acil toplantı düzenleyen G7 ülkelerinin sağlık bakanları, küresel toplumun, Kovid-19 Omicron varyantı tehdidiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

-Almanya’da enflasyon Kasım ayında tahminleri aşarak yüzde 6’ya yükseldi. Beklenti yüzde 5.5 seviyesindeydi.

-ABD'de bekleyen konut satışları endeksi, Ekim'de aylık bazda yüzde 7,5 artarak piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde yükseliş gösterdi.

-Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Kovid-19 salgınında Omicron varyantının büyümeye yönelik riskleri ve politika oluşturma zorluklarını artırdığını bildirdi.

ÖNEMLİ ŞİRKET KAP HABERLERİ

-GÖZDE GİRİŞİM SERMAYESİ / GOZDE Şirket portföy şirketlerinden ambalaj sektöründe faaliyet gösteren ve satışlarının önemli bir kısmını Avrupa pazarına yönelik ihracat ağırlıklı olarak gerçekleştiren Polinas Plastik ve iştiraklerinin hisselerinin, faaliyetlerinin veya varlıklarının bir bölümünün veya tamamının doğrudan ya da dolaylı olarak satışı, ya da doğrudan ya da dolaylı olarak başka bir şirketle birleşmesi imkanlarını araştırmak ve bu amaçla gerektiğinde potansiyel alıcılar ile görüşmeler yapmak, gizlilik sözleşmesi çerçevesinde bilgi akışı ve koordinasyon sağlamak üzere Reimei Global Advisors, Inc. ile münhasıran bir danışmanlık sözleşmesi akdedilmek suretiyle yetkilendirilmesine karar verilmiştir.

-AKSA AKRİLİK / AKSA Emniyet Ticaret, şirket payları ile ilgili olarak 27,44 - 27,50 TL fiyat aralığından 62.362 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirmiştir. Bu işlemle birlikte şirket sermayesindeki payları %19,935 sınırına ulaşmıştır

-KONTROLMATİK TEKNOLOJİ / KONTR Şirket yenilikçi ve alternatif enerji yatırımları, enerji üretimi, enerji ticareti konularında faaliyette bulunması planlanan yeni bir şirket kurulmasına, kurulacak yeni şirketin Unvanının Progresiva Enerji Yatırımları Anonim Şirketi olmasına, şirketin 5.000.000,00 TL başlangıç sermayesine sahip olmasına, şirketin %100 bağlı ortaklığı şeklinde kurulmasına karar vermiştir.

-Bugün temettü ödemesi gerçekleştirilecek şirketler: VESTL (1 lot için 2,3457 TL brüt-3.taksit) Ref. Fiyat: 28,63 TL; temettü verimi: %7,57

DOLAR TL YORUMU

Haftanın ilk işlem gününe de yükselişle başlayan Dolar/TL Cumhurbaşkanı Erdoğan faizin enflasyonun nedeni olduğu görüşünü yinelemesinin ardından dolar kuru tekrar hareketlendi ve geçtiğimiz işlem gününü 3.61% yükselişle 12.81 seviyesinden tamamladı.

Söylemlere paralel olarak faiz indirimlerinin devam etme beklentileri artıyor ve bu durumda TL üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.Öte yandan artan pandemi endişeleri ve Dolar’da yaşanan küresel çaplı güçlü duruş ise yükselişin devamını tetikleyebilir.

Teknik olarak 13 TL ve 13.50 oldukça güçlü dirençler olurken bu seviyeler geçildiği takdirde 15 TL seviyeleri önemli bir psikolojik sınır olabilir.Geri çekilmelerde ise ilk etapta 12 TL ve daha aşağıda 11.50 TL seviyeleri önemli destekler konumunda.

Bu sabah itibariyle dolar endeksi 96.00 seviyelerinde bulunurken 10 Yıllık ABD tahvil getirisi 1.48 seviyelerinde seyrediyor.

Destekler : 12.50-12.35 12.00
Dirençler : 13.00-13.30-13.50

BORSA YORUMU

Geçtiğimiz haftanın genelini oldukça pozitif geçirmesine ragmen hafta sonuna doğru yaşanan gelişmeler ve kurun çok sert artışı zaman zaman katalizör görevi görürken zaman zaman da baskı oluşturdu. Ancak en önemli geri çekilme pandemide yeni variant eleştirilerinden sonra gerçekleşti. Haftanın son gününde  2.35% düşüşle 1776 seviyesinden tamamladı.

Teknik açıdan 5 günlük üssel hareketli ortalama olan 1782 seviyesinin altında gerçekleşmesi ile ilk bozulma sinyali gelmiş oldu. Bundan önceki son kapanış 6 Ekim tarihindeydi ve bu durum yaklaşık 2 aydır süren rallied düzeltme hareketinin başlangıcı olabilir. Özellikle 1830 seviyesinin 2 kere geçilmesine ragmen üzerinde kalamaması ve sonrasında sert satışın gelmesi görünümü bozdu. Geri çekilmelerde sırasıyla 1760 daha aşağıda ise 1730 ve 1715 önemli destekler olurken 1780 ve 1800 önemli dirençleri oluşturuyor.

Yurtdışında yaşanan sert bozulma devam ettiği sürece borsa istanbul’da da sert satış hareketleri yaşanabileceği unutulmamalı.

Destek : 1760-1730-1715
Direnç: 1780-1800-1830

EURO/DOLAR YORUMU

Geçtiğimiz haftanın son gününde doların küresel çapta değer kaybetmesi ve Euro/dolar kurunda görülen güçlü tepki yükselişinin devamının gelebileceği bir dönemin içerisine girilmiş olabilir. Pandemide yeni dalga endişeleri FED’in faiz artırımlarını 2023’e öteleyebileceği beklentileriyle dolar değer kaybederken Euro değerlenmiş oldu. Bu hafta yakından takip edielcek ABD Tarım Dışı İstihdam verisi de parite üzerinde kısa vadeli yönün belirleyicisi olabilir.

Teknik açıdan güçlü geçilen 1.1280 direncinin üzerinde gelen haftalık kapanış hareketin devamını getirebilir ve ilk etapta 1.14 ve sonrasında ise orta vadede 1.16 seviyeleri tekrardan gündeme gelebilir.Geri çekilmelerde ise 1.1280 ve 1.1200 seviyeleri güçlü destekler konumunda.

ABD 10 Yıllık getirileri 1.48 seviyelerinde seyrederken. Dolar Endeksi ise 96.06 seviyelerinde dalgalanıyor.

Destekler :1.1280-1.1250-1.1200

Dirençler: 1.1320-1.1350-1.1400

EN ÇOK YÜKSELEN-DÜŞEN VE EN YÜKSEK HACİM İLK 10

EN ÇOK YÜKSELEN-DÜŞEN VE EN YÜKSEK HACİM İLK 10

GÜNLÜK EN ÇOK PARA GİRİŞ ÇIKIŞI OLAN HİSSELER (T-1)

GÜNLÜK EN ÇOK PARA GİRİŞ ÇIKIŞI OLAN HİSSELER (T-1)

Ücretsiz Deneme Hesabı