Haftalik Bülten 26-04-2021

HAFTALIK BÜLTEN

EURO/DOLAR Teknik Analiz

EURO/DOLAR Teknik Analiz

Derinlik Raporu (COT)

Derinlik Raporu (COT)

EURO/DOLAR Paritesi

Avrupa Merkez Bankası toplantısı geride kaldı sıra geldi bu hafta yapılacak olan FED toplantısına; ECB toplantısından döviz piyasasının beklentisi yüksek değildi. Banka pandemi döneminde ekonomiye destek amaçlı yapılan varlık alımları konusunu irdelemeyi Haziran ayı toplantısına bıraktı. Üyelerin bir kısmı yılın 3. Çeyreğinde muhtemel ekonomik toparlanma ile varlık alımlarını kademeli olarak geri çekilmesi gerektiğini düşünürken üyelerin bir kısmı mevcut aylık 1.85 trilyon dolarlık varlık alımının yılın ikinci yarısında da korunması gerektiğini savunuyor. Sonuç olarak, ECB toplantısının döviz piyasası etkisi beklendiği gibi limitli oldu. Ancak haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi PMI imalat sanayi endeksinde 66.4 olarak beklenti üzerinde artış yine servis sektör PMI endeksinin 50.3 olarak iyileşmesi bölgenin para birimine destek oldu. Almanya ve Fransa özelinde PMI imalat sanayi endekslerinde iyileşmenin de pozitif olduğu görülüyor. Nisan ayı ilk okum olan verilerde sonrasında revizyonlar gelecek. Ancak her durumda Nisan ayında imalat sanayi tarafındaki kıpırdanma dikkat çekiyor. Bu hafta FED toplantısını ve ABD ilk çeyrek büyüme rakamını bekelerken Euro/dolar paritesi 1.2000 üzerinde kalabilir ise yükseliş eğilimini koruyacaktır.

Destek: 1.2050-1.1970-1.1880

Direnç: 1.2130-1.2185-1.2250

GBP/USD Teknik Analiz

GBP/USD Teknik Analiz

Derinlik (COT) raporu

Derinlik (COT) raporu

GBP/USD Paritesi

Geçtiğimiz hafta İngiltere ile Avrupa Birliği arasında düşen ticaret hacminden bahsetmiştik. Hem Avrupa Bölgesinin pandemi etkisi ile zayıflayan ekonomik aktivitesi hem de Brexit anlaşmasının negatif yansımaları bir araya geldi. Pandemi etkisi geçip Avrupa ekonomisi iyileşme sürecine girdiğinde Brexit anlaşmasının ticari etkileri daha net görülecek. Şimdilik Dolar Endeksinde 91.00 altında fiyatlamaya Sterlin ’in verdiği tepkinin limitli kalması bu duruma bağlanabilir. Cuma günü açıklanan İngiltere Nisan ayı PMI imalat sanayi endeksi 60.7 olarak 59.00 olan beklenti üzerinde gerçekleşti. Yine ülke ekonomisi için önemli olan servis sektör PMI endeksi 60.1 olarak pozitif gerçekleşti. Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla hızlı giden aşılamanın PMI pozitif yansıması görülürken döviz yatırımcısı son haftalarda İngiliz Sterlinine temkinli yaklaşıyor.

Destek: 1.3815-1.3700-1.3570

Direnç: 1.3950-1.4000-1.4100


USD/JPY Teknik Analiz

USD/JPY Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

USD/JPY Paritesi

Asya Bölgesi Hindistan başta olmak üzere artan covid-19 vaka sayısı ile gündeme geliyor. Geçtiğimiz hafta Japonya Başbakanı Tokyo, Osaka ve diğer bölgelerde artan vaka sayısına istinaden acil durum ilan etti. Japonya’da yapılacak olan yaz olimpiyatlarından bir hafta önce artışa geçen vaka sayısı ülke yönetimini tahtsız etmişe benziyor. Bu hafta Salı günü Japonya Merkez Bankası Toplantısı yapılacak. Mevcut ekonomik koşullarda geçtiğimiz ay alınan kararların yeterli olup olmadığı gözden geçirilecek. Bu toplantıda ek birtakım önlemler beklenmez iken banka üyelerinin Cuma günü açıkladığı Nisan ayı tahminlerine göre 2021 mali yılı için yüzde 4.2 büyüme ve çekirdek TÜFE’de yüzde 0.4 artış bekleniyor. Üyelere göre son 10 yılda Merkez Bankası problemi olan enflasyon ancak 2023 yılında 1.1’e ulaşabilir. Bu senaryoda varlık alımlarının geri çekilmesi ve ya politika faizinde değişim için erken olduğu anlaşılıyor. Hafta ortasında yapılacak FED toplantısına gelince iyileşen ekonomik veriler ve bu hafta açıklanacak ilk çeyrek büyüme rakamı (beklenti %6.5) ile ekonomik iyileşmenin ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Bunun yanında yakın dönemde artan enflasyonist beklentilere paralel bu konuda Powell2ın açıklamaları ve tahvil piyasasının vereceği tepki önemli olacaktır.

Destek: 107.00-106.50-105.20

Direnç: 108.10-108.70-109.50


S&P500 Teknik Analiz

S&P500 Teknik Analiz

E-mini S&P derinlik (COT)

E-mini S&P derinlik (COT)

S&P500 Endeksi

Hafta ortasında yapılacak olan FED toplantısını beklerken S&P500 endeksinin belirli bir aralık içerisinde hareket etmesi bekleniyor. Geçtiğimi haftanın ilk işlem günlerinde özellikle FANG hisse senetlerine gelen satış baskısı dikkat çekiyordu. Yeni haftaya başlarken uzun vadeli sermaye piyasası kazançlarında vergi oranının %43 olarak güncellenmesi negatif olabilir. Ancak son dönemlerde yaşanan yükselişe rağmen tahvil faiz getirilerinin tam olarak hisse senedi piyasasın rakip olmayışı ve piyasadaki likidite bolluğu ile yatırım arayışı ile bu etki limitli kalabilir. Demokratların gelmesi ile beraber vergi politikalarında değişiklik tahmin ediliyordu. Arsı ardına teşvik ve yatırım paketleri açıklanırken bir sonraki adım vergi artışları olacaktı. Dolayısı ile vergi oranında yükselişten ziyade 2021 yılı ilk çeyrek bilançoları ve FED toplantısı bu hafta içinde etkili olabilir. Pazartesi günü Tesla ilk çeyrek karını açıklayacak. Salı günü HSBC, UBS, BP ve Alphabet, GE, UPS gibi yoğun bir bilanço takvimi var. İlk çeyrek bilançoları beklentileri karşılamayacak endişesi ile geçtiğimiz hafta satışlar bu hafta beklenti üzerinde gerçekleşmeler ile tersine dönebilir.

Destek: 4120-4070-3995

Direnç: 4240-4300-4350

Nasdaq Teknik Analiz

Nasdaq Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

Nasdaq Endeksi

Geçtiğimiz hafta Nasdaq endeksi içerisindeki hisse senetlerinin bazıları bilanço açıkladı. Haftanın ilk yarısında Netflix’in bilançosunu beğenmeyen piyasa bu bahane ile satış tarafındaydı. Bilanço sezonu devam ederken bu hafta da yatırımcıyı hayal kırıklığına uğratacak bilançolar görülürse Nasdaq hisse senedi geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi 13700 altında kısa vadeli geri çekilme olarak görülen düşüş eğilimini sürdürebilir. Hafta arasında bozulan teknik görünüm ve RSI ile fiyatlar arasındaki negatif uyumsuzluk ile haftanın kapanışı önemliydi. Nasdaq endeksi haftayı açılışa yakın 13941 seviyesinde kapattı. Bu hafta açıklanacak bilançolar ve FED toplantısı ile şekillenecek harekette diğer ABD endekslerinin yön tayini için Nasdaq yakından takip edilmeli.

Destek: 13700-13380-13100

Direnç: 14050-14200-14400

DAX Teknik Analiz

DAX Teknik Analiz

Dax yayılım

Dax yayılım

DAX Endeksi

19 Nisan yükseği 15500 sonrasında yaşanan satışlar ile DAX endeksi haftayı 15279 seviyesinde kapattı. Son iki haftada aşırı alım bölgesinde teknik görünüm ile yatırımcının satış yönlü eğilim beklentisi öne çıkıyordu. ABD hisse senedi piyasalarında olduğu gibi bilanço beklentilerinin karşılanıp karşılanmayacağı ve genel hisse senedi pozitif eğilim DAX endeksinde etkili olacak. Almanya tarafında haftanın son işlem gününde açıklanan Nisan ayı PMI imalat ve imalat dışı sanayi endeksi pozitif olarak gerçekleşirken bu hafta Pazartesi IFO iş dünyası anketi ve Cuma 2021 ilk çeyrek büyüme rakamı (beklenti -1.5) takip edilecek. Ekonomistlerin ortalama tahminlerine göre Almanya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 1.5 daralabilir. Hisse senedi performansı ve son iki ayda ABD piyasalarına paralel yükseliş eğiliminde olan DAX endeksine bakılırsa ilk çeyrek daralma bir yana yatırımcı ileriye dönük pozitif beklentileri satın almayı tercih ediyor.

Destek: 15.130-14.900-14.700

Direnç: 15.500-15.820-16.000


Ücretsiz Deneme Hesabı