Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 15-02-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

18 Şubat19:00

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim - -6.6 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Temel görünüm ile çelişen fiyatlama ve yine bir petrol klasigi...


Petrol ihracatçısı ülkeler OPEC+ ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın geçtiğimi hafta açıkladıkları petrol piyasasında 2021 yılı temel görünüm raporu ile çelişen fiyatlamanın olduğu bir haftayı geride bıraktık. WTI ham petrol fiyatları temel verileri arkasına almadan yükselişini sürdürüken son derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fon net uzun pozisyon miktarı 31691 kontrat artış  ile 52 haftanın yüksek seviyesine ulaştı. Ancak şaşırdığımızı söyleyemeyiz çünkü geçtiğimiz on senelerdeki fiyat haraketlerine bakıldığında piyasanın arz/talep dengesini gömezden geldiği dönemlere sık olarak şahit olduk. Enerji piyasası önden koşmayı sevmiştir ve talep tarafında iyileşmenin yılın ikinci yarısına kaydığı tahmini bile yükselişin önüne geçemedi. Öyleki iştahlı yükseliş enerji sektörü hisse senetlerine gelen talep ile ABD endekslerine de olumlu yansıdı. 
OPEC son raporunda 2021 yılında Dünya petrol talebinin daha önce düşünülenden daha yavaş toparlanacağını belirten OPEC, aylık raporunda talebin bu yıl günde 5,79 milyon varil (varil) artarak 96,05 milyon varil'e çıkacağını tahmin ediyor. Önceki rapora kıyasla talep artıışı 110000 varil aşağı yçnlü revize edilmiş.  Rapora göre, küresel ekonomi 2021'de sağlıklı toparlanma sinyali verirken petrol talep artışı için 2021 yılının ikinci yarısı adres gösteriliyor. Küresel aşı uygulaması hız kazanıyor ve enfeksiyon oranları düşüyor. Buna rağmen yılın ilk çeyreği sonrasında olacağı tahmin edilen ekonomik toparlanma ancak yılın ikinci yarısında petrol talebini yukarı çekebilir. 
Uluslararası Enerji Ajansı'nın Perşembe günü yaptığı açıklamada da benzer ibareler görüyoruz. Salgının getirdiği karmaşıklık ardından 2021 yılında ham petrol arz ve talebi temkinli bir yeniden dengelenme sürecinde olabilir. IEA, 2021 yılında Dünya petrol üretimine ilişkin tahminlerini yukarı yönde revize etti. Öte yanda yılın ikinci yarısında talep artışının üretim üzerinde olacağını ve artan üretim miktarının stoklarda geri çekilme ile geri çekileceğini düşünülüyor.  IEA, küresel petrol talebi tahminini günde 200.000 varil azaltarak 96.4 milyon varile düşürdü. Korana virüs salgınından önceki 2019'a göre yaklaşık% 3 daha az olarak görünen bu rakam tarihi verilerdeki bir değişiklik ile düşük. Gerçekte talepteki geri çekilmenin yüzdesel olarak daha yukarıda olduğu ima edilmiş.  
Yukarıda piyasanın tepesindeki iki önemli kurumun arz/talep dengesine ilişkin çizdiği tabloya bakınca fiyat yükselişini açıklamak zorlaşıyor. Öte yanda IEA raporunda yılın ikinci yarısında talebin üretim artışının üzerinde olacağı tahminine değer vermek gerekiyor. Petrol piyasası kurumun yılın ikinci yarısındaki talep artış beklentisi şimdiden satın almakta bir sakınca görmüyor. Kısa vadede OPEC üreticisi Libya'nın terörist ataklar ile gelen üretim düşüşü ve kısa vadede stoklarda çekilmenin sürmesi de pozitif fiyatlamaya destek veriyor. 

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

Derinlik (COT) raporu

Derinlik (COT) raporu

Teknik Analiz

Analitik verilere göre, 09 Şubat haftasının derinlik (COT) raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında toplam net uzun pozisyon miktarı 31691 kontrat artarak 616975 kontrat olarak açıklandı. Son dört haftada 23727 kontrat artan pozisyonlanma ile piyasa 52 haftanın yükseğinde uzun pozisyon taşıyor. Önceki iki haftaya yukarı giden fiyatlamaya karşı fonlar satış tarafında yer almıştı. Son raporda ise tamamı ile farklı bir tablo var. 55.00 dolar/varil üzerine geçilmesi fonları piyasaya çekerek fiyatları hızlı bir şekilde 60.00 dolar/varil sınırına taşıdı. Raporun içine aldığı Salı gününden hafta sonuna kadar alımların devam ettiği düşünülünce muhtemlen Cuma kapanışında piyasa daha fazla net uzun pozisyon taşıyor. Yeni haftanın ilk işlem günü ABD piyasaları tatil dolayısı ile kapalı ancak Salı günü ile beraber 60.00 dolar/varil direncini test etme potansiye olan WTI bu seviyeyi aşmakta zorlanırad kısa vadede bir geri çekilme yaşanabilir.  

Teknik olarak; WTI Ham Petrol piyasası hafta boyunca yükselişle 60 dolar/varil seviyesine ulaştı. Piyasada yükseliş baskısı ön plana çıkarken  60 dolar seviyesinin üzerine çıkılırsa, 65 dolar seviyesine doğru bir hareket görebiliriz. Arz/talep dengesine bakılınca fiyat yükselişinin devamı için bu derece iyimser olmak abartılı bulunabilir. Ancak geçmiş on senelere bakıldığında petrol boğalarının inadını bildiğimizde petrolde satış tarafında olmak tehlikeli diyebilirim. Biraz daha öteye gidecek olursak düşüşler alım fırsatı olarak görülebilir.

Bu hafta 60.00 dolar/varil üzerinde 65.00 dolar seviyesine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz. Geri çekilmelerde 58.50 ve 56.50 dolar/destek olarak takip edilebilir. 




Ücretsiz Deneme Hesabı