Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 01-03-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

03 Mart 19:00

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -1.3 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

OPEC+ yükselişin devamı için yeterli olacak mı?


Geçtiğimiz haftanın ilk yarısında iç dinamiklerinden aldığı destek ile yükselen ham petrol fiyatları son iki işlem gününde piyasalar ile etkileşime geçti. ABD Doları enflasyon fiyatlamasına geçen tahvil bono piyasasına duyarsız kalamadı. 2020 senesinde piyasada en büyük ithalatçı konumunda olan Çin'den gelen haber akışına göre Çin rafinerileri gelen yüksek fiyat seviyelerinde piyasadan çekilmiş görünüyor. İthalatçı konumunda olanların depolama alanı konusunda sıkıntı yaşadığı da biliniyor. 100 günlük minimum ithalat ortalaması üzerinde petrol arzı kısa vadede talep eksikliğini ima ediyor. Kısaca kısa vadede talep tarafında önceki aylara benzer canlılık fark edilmiyor. 
FED Başkanı Powell'ın ekonomik gelecek 12 ayda orta vadeli enflasyon hedefine ulaşamayacak ve banka ekonomiye desteğini sürdürecek söylemi ile çelişen tahvil piyasası fiyatlaması piyasaları tedirgin etti.  Tahvil bono piyasasında 2020 ikinci yarısında başlayan fiyatlama son iki haftada hız kazanırken 10 yıllık tahvil faiz oranları Perşembe günü 16 baz puan üzerinde artış ile %1.614  seviyesine yükseldi. ABD Dolarının değer kazanımı ile emtia piyasasını da içine alan bu fiyatlamanın kontrolsüz yükselişe dönüşmesi risk alma iştahını kaçırabilir. Provasını geçen hafta izlediğimiz gibi güçlenen Dolar Endeksi emtia piyasasında fiyatlarda geri çekilme ve emtia para birimlerinde sert düşüş önemli olan devamı gelecek mi?
Öncesinde 1.9 trilyonluk teşvik paketini satın almakta zorlanan hisse senedi piyasası kendi iç dinamiklerinden destek alam ham petrol için fazla sorun olmayabilir. Ancak Dolar Endeksi'nin tekrar 91.00 endeks seviyesi üzerine yerleşmesi işleri değiştirir. Piyasa dışındaki gelişmelerden içeriye dönünce Teksas rafinerileri, elektrik kesintileri ve şiddetli soğuk nedeniyle ülkedeki petrol işlemenin yaklaşık beşte birini durdurmuştu. Teksas enerji şirketlerinin petrol ve gaz sahalarınında üretime başlama hazırlıklarının da yüksek seviyelerden satış baskısı yarattığı biliniyor. Arz tarafında ABD artan tekno kuyu sayısı sene başına kıyasla geride kalsa da 2021 yılı ikinci yarısında piyasaya dönüşlerin hızlanacağı tahmin ediliyor. 
Bu hafta ham petrol piyasasında arz/talep dengesi için önemli olan Mart ayı OPEC toplantısı ile önemli bir viraja daha giriliyor. Geçtiğimiz haftalarda Rusya Enerji Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalarda ürteim artışı istendiğini anlaşılıyordu. Reuters'ın OPEC + petrol üreticilerinin fiyatlardaki toparlanma nedeniyle petrol arzı kısıtlamalarının ılımlı bir şekilde gevşetilmesini tartışacaklarını bildirmesinin ardından, arzın artacağına dair endişeler de fiyatlamayı baskıladı.  OPEC+ kaynaklarına göre, Nisan ayına göre günlük 500.000 varillik üretim artışının mümkün göründüğünü, ancak bakanların 4 Mart toplantılarında dikkate alacakları güncellenmiş arz ve talep dengelerinin kararlarını belirleyeceğini söyledi. Öte yanda OPEC + Nisan ayı için düşünülen günlük 500 bin varillik artışa rağmen arzı kontrol etmeye devam ediyor. Bu duruma aşılama tarafında gelinen nokta ve yılın ikinci yarısında hızlnaması beklenen talep artışı eklenince yükseliş trendinde büyük bir değişikjlik olmasını beklemiyorum. Bununla birlikte, fiyatlar şu anda salgın öncesi seviyelerin oldukça üzerinde ve temellerin önünde koşuyor. Kısa vadeli bir düzeltme 65.00 dolar ve üzeri hareketi geciktirse de piyasa dengeleri açısından olumlu. Hindistan ve benzeri ithalatçı ülkelerin de pandemi öncesi seviyelerine yükselen ham petrol fiyatlarından rahatsız olduğu düşünülünce aşıru yükseliş küresel ekonomik büyüme için tehdit olabilir. 

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

Derinlik (COT) raporu

Derinlik (COT) raporu

Teknik Analiz

Analitik verilere göre, 23 Şubat haftasının derinlik (COT) raporunda vadeli piyasada toplam net uzun pozisyon miktarı -2703 kontrat düşüş ile 617988 olarak açıklandı. Son dört hafataya bakıldığında 32704 kontrat net uzun pozisyon artışı ile petrol alış yönlü eğilimini koruyor. Ham petrol piyasası 51 haftanın yükseğinde net uzun pozisyon miktarı ile aşırı alım bölgesinde kısa vadeli düzeltme potansiyeli barındırıyor.

Teknik olarak; WTI Ham Petrol piyasası ABD' Teksas'da rafinerilerin üretime ara vermesi ile 7.00 dolar yükseldi. Kısa vadeli arz sıkışıklığı ile yaşanan yükseliş de talebin katkısı kesinlikle yoktu. Biraz daha ileriye gidersek Şubat ayında en büyük ithalatçı Çin rafinerileri agresif alıcı değildi. Bu hafta 04 Mart OPEC+ toplantısı ve Suudilerin arz kısıtlaması konusundaki hassasşyetine karşı Rusya ve diğer üreticiler artış için piyasanın hazır olduğunu düşünüyor. Nisan ayı günlük 500 bin varil artış kararı piyasayı fazla etkilemeyebilir ancak Suudilerin alacağı tavır önemli ve volatilite artabilir. 

Son iki işlem günündeki zayıflamaya rağmen haftalık kapanış ile yükseliş eğilimini korunuyor. Ancak bu hafta 60.50 dolar/varil altında kapanışlar ile 58.50 dolar/varil seviyesine doğru düzeltme görebilrilz. Bu beklenti aksine hareket ve 63.50 dolar üzerine yükseliş ile 65.00 dolar mıknatıs görevi göreblir. Ancak 65.00 dolar/varil üzerinde yeni zirveler için talep tarafında artuş görmeliyiz. Bu kez OPEC+ ve Suudiler'in arzı kısma konusundaki kararlı tutumu fiyatı 65.00 dolar üzerinde tutmaya yeterli olmayabilir. Öte yanda fon pozisyonlanması aşırı alım bölgesinde ve aşağı yönlü düzeltmeye açık kapı bırakıyor. 


Ücretsiz Deneme Hesabı