Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 08-03-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

10 Mart 18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -21.6 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Petrol piyasası pozitif habere doymuyor...

OPEC+ Nisan ayında da üretimi değiştirmeme kararı alırken özellikle Suudi Arabistan'ın ham petrol piyasası arkasında durma konusunda ki kararlılığı dikkat çekti. WTI ham petrol fiyatları karar sonrasında geçtiğimiz Cuma günü %3 üzerinde yükseldi ABD ekonomisinin Şubat ayında beklenti üzerinde istihdam yaratması ve hisse senedi piyasalarında yaşanan yükselişin de petrol piyasasına destek olduğunu gördük. Güçlü yükselişe rağmen, ABD Doları yükselmeye devam ederse, piyasa ters rüzgarlarla karşılaşmaya başlayabilir. Güçlü dolar,  dış talebi azaltma eğiliminde iken gelişen ülke petrol ithalatı için dezavantaj olarak görülüyor. 
Öte yanda  arz kontrol edilirken talep artışının yılın üçüncü çeyreğinden sonra hızlanacağını düşünenler  bu yükselişi anlamsız buluyor. Petrol piyasasının son 10 yıllardaki hareketine bakıldığında arz/talp tarafındaki gelişmelere dikkate almadan yol aldığına sık olarak şahit olduk. Dolayısı ile bugünlerde pandemi öncesi seviyesine yükselen fiyatlama için talebin olmadığı ortamda arzın kontrol ediliyor olması yeterliydi. Bu konuda Suudi Arabistan'ın diğer OPEC üyelerinin yüklenimini alarak elini taşın altına koyması yükseliş için yeterliydi. Piyasada ham petrol fiyat öngörüsü yakından takip edilen Goldman Sachs 2021 yılı için 80.00 dolar/varil fiyat tahmini yaptı. Ana trend yükseliyor ancak kısa vadede dramatik tek günlük bir kapanış fiyatı ile piyasa 2-3 gün sürecek bir düzeltme hareketi başlatabilir. Bu tarz bir düzeltme hareketi gerçekleşir ise haftalık kapanışın nasıl olacağı önemli olacak. 
Suudi Arabistan'ın petrol üretim tesisleri ve sevkiyat merkezlerine yapılan saldırılar zaman içerisinde haber akışın adahil olurken yeni haftaya bu tarz bir haberle başlıyoruz. Pazar günü ülkede en iyi korunan petrol üretim sahalarından birine drone saldırısı gerçekleşti. Saldırının üretim koşullarında bir aksamaya neden olmadığı açıklaması yapıldı. Bunaa rağmen bu tarz saldırıların devamı ve üretimi aksatacağı endişesi açılışta fiyatları yukarı çekmek için yeterli oldu. 
ABD haftalık stok değişim rakamlarına gelince 21 milyon variliik artış gerçekleşti. Normal koşullarda bu derecede stok artışı satıcıların kontrolü ele almasını sağlarken iki hafta önce Teksas rafinerilerinin soğuk hava koşulları nedeni ile üretime ara vermesi kaynaklı olması etki yaratmadı. OPEC toplantısı geride kaldığına göre bu hafta petrol piyasası stok değişim rakamları yanında ABD üretimini dikkate alabilir. Bunun yanında aşılamanın nasıl ilerlediği, sona gelinen teşvik paketi ile tahvil piyasasında enflasyon fiyatlaması ile diğer piyasalar ile etkileşimin öne çıkacağı bir haftaya başlıyoruz. 



WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

Derinlik (COT) raporu

Derinlik (COT) raporu

Teknik Analiz

Analitik verilere göre, 02 Mart haftasının derinlik (COT) raporunda vadeli piyasada toplam net uzun pozisyon miktarı 398 kontrat artarak 618386 olarak açıklandı. Geçtiğimiz haftanın raporunda 51 haftanın yüksek seviyesinde pozisyonlanma korunurken 02 Mart sonrasında yaşanan fiyat hareketi ile uzun pozisyon artışının sürdüğünü anlıyoruz. 05 Mart Opec toplantısını beklerken düzeltm eğiliminde olan ham petrol fiyatları karar sonrası yükselişe geçti. Kısaca ham petrol piyasası rekor net uzun pozisyon miktarı ile aşırı alım bölgesinde görülüyor. 

Teknik olarak; West Texas Intermediate Ham Petrol piyasası, OPEC toplantı sonucunu beklerken 60.00 dolar/varil seviyesine doğru geri çekildi. Geçtiğimiz haftanın raporunda 58.50 dolar/varil altına geçilmedikçe yükseliş eğilimini koruduğunu düşündüğümüz piyasa yeni haftaya 65.00 dolar/varil üzerinde yükseliş ile başladı. Suudi Arabistan'ın önemli sevkiyat merkezine yapılan drone saldırısı öncesinde alış tarafında olan piyasada yükselişin devamı için bahane oldu. Mevcut koşullarda 65.00 dolar üzerinde 70.00 dolar/varil piyasa için mıknatıs görevi görüyor. Goldman Sachs'ın Cuma günü yaptığı ham petrolün 80 $ seviyesine kadar gideceğini öngörüsü de etkiliydi.

Son iki haftalık yükseliş ile aşırı alım bölgesinde olan piyasa yeni alımlar için temkinli olmayı gerektiriyor. Kısa vadede alış tarafında düşünen küçük spekülatör katılımı fiyatları 70.00 dolar/varil sınırıa taşıyabilr. Ancak daha uzun vadeli düşünüyorsanız arz tarafındaki gelişmelere odaklanarak talep tarafındaki gerçekliği görmezden gelen ve yılın ikinci yarısını şimdiden fiyatlayan piyasa Mart ayı'nın geri kalanında ciddi bir düzeltme potansiyeli barındırıyor. 

Destekler; 66.30-65.15-63.40  Dirençler; 68.00-70.50-72.70

Ücretsiz Deneme Hesabı