Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 17-05-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

19 Mayıs 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --0.4 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Hindistan mutandı talep için tehdit mi?

Geçtiğimiz hafta içi Dolar Endeksinde yükseliş ve küresel hisse senedi piyasalarında aşağı yönlü fiyat hareketinden etkileşim ile yeni yüksek seviyelerde zorlanan WTI ham petrol 65.37 dolar/varil seviyesinde kapanış yaptı.
Çarşamba günü Colonila Pipeline boru hattına yapılan siber saldırı sonrasında sistemin önlem amaçlı kapatıldığı duyurusu yapıldı. Hafta sonuna doğru faaliyetlerin eski haline geldiği benzin dizel ve jet yakıtın düzenli olarak transferinin sağlanacağı ve piyasa talebinin karşılanacağı açıklaması geldi. 21. Yüzyılda ileri teknoloji koşulları bu tarz saldırıların önemli üretim ve dağıtım faaliyetlerini tehdit eder hale gelirken belki de ilerleyen dönemlerde bu tip haberleri sıkça duyacağız. İlk tepki olarak rafineri ürün sevkiyatında aksama ve fiyatlarda yükseliş etkisi vardı. Sonrasında enerji piyasasının kendi iç dinamiklerine dönmekte zorlanmadığını gördük. Yine Çarşamba günü açıklanan ABD haftalık stok değişim rakamlarına gelince rafineri ürünlerde fuel oil için 1.734 milyon varil düşüş dışında piyasa etkisi olacak değişiklik olmadı.
Öte yanda Hindistan mutandı olarak bilinen yeni tip virüs ülkenin kırsal kesimlerini yıkıp geçiyor. Dünya’nın 3. Büyük ham petrol ithalatçısı olan Hindistan’ın petrol talebinde gerileme kaçınılmaz iken hafta içinde vefat sayısı 24 saatte 250 bini geçti. Hafta sonu virüs ile mücadelede başarılı konumda olan İngiltere’nin Hindistan mutan tına ilişkin açıklamaları yanında Dünya genelinde bulaştırıcılık olarak yüksek bulunan bu tür virüs ne zaman plato olacağı konusunda tıp uzmanları kesin konuşamıyor. İyimser senaryoda etkinin nispeten kısa kalarak yılın ikinci yarısında petrol talebinde büyüme canlanabilir.
Bu hafta Hindistan’da yaşananlar ve bulaşıcılık oranı yüksek olan yeni tip virüsün Dünya geneli için ne ölçüde risk teşkil ettiği ve petrol talebinde artış hızına ilişkin duyarlılık ile WTI ham petrol fiyatları yön bulmaya çalışacak. Emtia piyasasının genel hareketi ve ABD’de yıllık bazda %4.2’ye çıkan enflasyon ardından FED ’in ne yapacağı ile ABD Doları ve tahvil piyasası ile etkileşim yine önemli olacak. Demir cevheri fiyatlarının rekor yüksek seviyelere ulaşması Çin fiyatlarda köpüğü almak üzere birtakım önlemler aldı. Dünya genelinde kurak hava koşullarının da etkisi ile arz/talep dengesinden aldığı destek ile yükselen tarım emtia fiyatları yanında endüstriyel metallerde arzın talebi karşılamıyor oluşu emtia fiyatlarında rallilerin yaşanmasını sağladı.
Geçtiğimiz hafta ABD’nin ihracat rakamlarına bakılırsa Çin’in tahıl piyasasında alımları sürüyor. Ancak pandemi sonrası büyüme tarafındaki performansı ile dikkate çeken ülke yükselen emtia Fiyatlarından verdiği rahatsızlık ile bir noktada alımlarını yavaşlatabilir. Kısaca emtia piyasasının asil alıcısı Çin gelinen fiyat seviyelerinde biraz geri çekilerek emtia piyasasının aşağı yönlü düzeltme ile daha düşük fiyat seviyelerinde denge bulmasını isteyebilir. Bu tarz bir düzeltme hareketi ham petrol fiyatları üzerinde fazla etkili olmasa da en azından petrolün 67.00 dolar/varil üzerine yerleşmesini geciktirir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

Derinlik (COT) raporu

Derinlik (COT) raporu

Teknik Analiz

Analitik verilere göre, 11 Mayıs haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında ham petrol uzun pozisyon miktarı 248 kontrat artış ile 602991 olarak açıklandı. Son dört haftada toplam net uzun pozisyon artışı ise 9935 kontrat ve ham petrol piyasası 39 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. Buna rağmen fiyatların yeni yüksek seviyeler görmekte zorlanışı ve arada yaşanan geri çekilmeler ile momentum kaybettiğini söyleyebilirim.

Teknik olarak, hafta içi yüksek seviyesi 66.63 olan ve 08 Mart 2021 ile başlayan haftanın yüksek seviyesi 67.98’i göremeden geri çekilen WTI ham petrol piyasası bu hafta 66.63 üzerine çıkacak gücü bulamaz ise ilk düzeltme bölgesi 63.50-62.30 arasında olabilir. Bu destek aralığının piyasayı tutmadığı ve satıcıların kontrolü ele aldığı senaryoda 63.00 dolar altında kapanış ile zayıflayan piyasada 60.60 Nisan ayının iki haftasında piyasayı tutan destek olarak önemli görülüyor.

WTI ham petrol fiyatlarının 64.00 dolar/üzerinde kapanışlar ile gücünü koruyabildiği senaryoda ise dalgalı hareketlerin son bulacağını ve petrol fiyatlarının 67.00 dolar/varil üzerinde kapanışlar ile alış yönlü eğilimini koruyarak 70.00 doları hedefleyeceğini tahmin ediyorum. Muhtemelen bu hafta da petrol piyasası geçtiğimiz hafta olduğu gibi geri çekilmelerde alıcı toplayarak yoluna devam edebilecek.

Destekler: 64.20-63.60-62.90

Dirençler: 66.63-68.00-70.00


Ücretsiz Deneme Hesabı