Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 24-05-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

26 Mayıs 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -1.3 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Alıcılar talep artışını görmek istiyor...

Mayıs ayından bu yana petrol piyasasında önemli ithalatçı olan Hindistan’da artan covid vaka sayısı ve petrol ithalatında düşüş biliniyordu. Hafta ortasında Asya ülkelerinin Hindistan mut andına karşı aldığı önlemler Singapur ve Tayvan havalimanlarından gelen haber akışı petrol negatifti. Ortada kontrol edilmekte zorlanılan bir virüs vaka sayısı olunca yaz aylarında artmasına kesin gözü ile bakılan talep artışı sorgulandı. Buna rağmen ham petrol fiyatlarının aşağı yönlü düzeltmelere karşı dirençli olduğunu ve geçtiğimi hafta içinde 67.00 dolar seviyesini test etmekte zorlanmadığını gördük. Oysaki öncesinde arz/talep dengesine ilişkin gelişmeler ile hızlı yükseliş yapan endüstriyel metal piyasası ve tarım ürünleri geçtiğimiz iki haftada satış eğilimindeydi.
Geçtiğimi hafta piyasa arada bir joker kart çekti ve gözler İran ile Uluslararası toplum arasındaki nükleer müzakerelere çevrildi. İran Nisan ayından bu yana 2015 nükleer anlaşmasının canlandırılması için müzakere ediyor. Bu müzakerelere liderlik eden Avrupa Birliği’nden bir yetkili Çarşamba günü bir anlaşmaya varılacağından emin olduğunu söyledi. Bu haber ile ham petrol fiyatları sert bir geri çekilme ile 26 Nisan’dan bu yana en düşük seviye olan 61.56 dolar/varil seviyesine geriledi. Haberin piyasayı bu derece negatif etkilemesinin sebebi İran’ın pazara yeniden girmesi ve petrol arzının artacağı beklentisiydi.
Öte yanda İran ile nükleer anlaşma konusundaki haber akışının karışık olduğunu hatırlatayım. İran nükleer anlaşma ile ABD’nin petrol, bankacılık ve nakliye sektörlerine ilişkin yaptırımları kaldırmaya hazır olduğunu söylerken bu konuya ilişkin ABD’li yetkililerden onay gelmedi. Avrupa anlaşma için başarının garanti olmadığını belirtirken İran önde gelen nükleer müzakerecisi Abbas Araqchi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bazı 'kilit konuların' daha fazla tartışılması gerektiğini söyledi. Kısaca bu konu tam olarak netliğe kavuşmuş değil ve bir anlaşma sağlandığında ABD’nin İran’a yaptırımları kademeli olarak kaldıracağı düşünülüyor.
İran ile nükleer müzakerelerde başarı sağlandığı ve yaptırımların kaldırıldığı senaryoda İran petrol arzı 2021 yılında günlük 1 milyon varile yükselebilir. Bu artış pandemi sonrası artan petrol talebi ile OPEC için sorun olmayabilir. 2022 yılında artan İran arzına rağmen OPEC arz/talep seviyesini istediği gibi koruyabilir. Bu durumda kısa vadede olmasa da olası bir İran anlaşması ile İran’ın denkleme girmesinden çok talep tarafındaki gelişmeleri takip etmek gerekiyor. Bazıları bunu OPEC+ in üretimde birkaç ayarlama ile yoluna koyacağı kısa vadeli bir olay olarak görüyor.
Talep tarafına gelince Asya’nın bazı bölgelerinde artan vakalar endişe uyandırsa da ABD’de aşılama programı ile canlanması muhtemel seyahat sezonu ve Avrupa’dan seyahat için izin verilmesi ile bu yaz yakıt talebinin artacağı konusunda iyimserlik var. İran arz potansiyeline öncesinde olan düzeltme isteği ile aşırı tepki veren piyasa haftanın son işlem gününde bu etkiyi üzerinden attı. Talep güçlendikçe bu piyasanın negatif haber akışına duyarlılığının azalacağını düşünüyorum. Ancak talep halen sorgulanırken 67.50 dolar üzerinde yeni yüksek seviyeler çağırmakta mantıklı görünmüyor. Yine de düşüşlerin alım fırsatı olarak görüldüğü bir piyasa var. Yeni yüksek seviyeler içinse fonlar talep artışını bir başka deyişle tünelin ucundaki ışığı görmek isteyecektir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

Derinlik (COT) raporu

Derinlik (COT) raporu

Teknik Analiz

Analitik verilere göre, 18 Mayıs haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında ham petrol uzun pozisyon miktarı 23317 kontrat azalarak 579674 seviyesine geriledi. Son dört haftada net 7144 kontrat satış ile fonlar 20 haftanın yüksek seviyesinde pozisyon taşıyor. Derinlik raporunda kısa vadede aşırı alım bölgesinden uzaklaştığı gözlenen piyasa önümüzdeki günlerde pozitif taraftaki gelişmelere daha kolay tepki verebilir. 

Teknik olarak, Mart ayından bu yana yaşanan fiyat hareketi ile haftalık grafikte üçgen formasyonu oluşturan petrol yukarıda 67.50 dolar üzerinde 70.00 doları hedefleyebilir. Üçgenin aşağı yönde kırılması ve 62.50 dolar altına yerleşme durumunda düşüş trendi ile fiyatlar kademeli gerileyebilir. Bu haftayı kritik görüyoruz ham petrol İran arzı arka planda çalışırken Dolar Endeksi ve hisse senedi piyasaları ile etkileşerek piyasanın yön konusunda karar vereceğini düşünüyorum.

Destekler: 62.50-60.70-59.00

Dirençler: 65.35-67.50-70.00


Ücretsiz Deneme Hesabı