Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 14-06-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

16 Temmuz 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --5.2 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Enerji piyasasında lider ham petrol…

Amerikan tipi ham petrol art arda üç haftada kazançlarını koruyarak 70.81 dolar/varil seviyesinde kapanış yaptı. Piyasada yükselişin arkasında yatan Dünya çapında güçlenen talep beklentisi ve artan aşılama oranı ile büyük ekonomilerin yeniden açılması olarak görülüyor. Son açıklanan raporlara göre İngiltere, Amerika ve İspanya’da ulaşım istatistikleri pandemi öncesi seviyeye dönerken hava yolu ulaşımı ve otel rezervasyonlarının arttığı görülüyor. Önümüzdeki haftalarda benzin ve rafineri ürünlerde talebin artacağını ve rafinerilerin kapasite kullanım oranlarının yükseleceğini söyleyebilirim. Bu senaryoda mevsimsel etki ile benzin stoklarında artan talebin üretim üstünde olacağı ve stokların gerileyeceği bir dönem bizi bekliyor. Haftalık stok değişim rakamlarında ham petrol stoklarında düşüş -5.2 milyon varil olarak gerçekleşti.
Son açıklanan Uluslararası Enerji Piyasası (EIA) raporuna göre ham petrol stoklarının geçen sene aynı dönemin 53 milyon/varil altında olduğunu hatırlatalım. Öte yandan ABD yatırım bankası Goldman Sachs, aşıların piyasaya sürülmesinin küresel ekonomik aktiviteyi artırması nedeniyle Brent ham petrol fiyatlarının bu yaz varil başına 80 dolara ulaşmasını beklediğini söyledi.
ABD üretimi tarafındaki gelişmelere gelince Baker Hughes son haftalık raporunda gelecekteki arzın bir göstergesi olarak ABD petrol kulelerinin bu hafta altı artarak 365 ile Nisan 2020'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi. Bu artış son bir ay içinde petrol kulelerinde haftalık en büyük artış oldu. Ancak talep tarafındaki iyileşme ile ABD tekno kutu sayısında artış şimdilik piyasayı fazla rahatsız etmiyor.
İran arzı konusundaki gelişmelere gelince İran ile uluslararası toplum arasında sürem müzakereler henüz sonuçlanmadı. İran ülkede yapılacak seçimler öncesinde bir anlaşma için istekliydi ancak geniş kapsamlı bir müzakere ve batı konuyu detaylandırmakta kararlı görülüyor. Hafta içinde ABD’nin enerji piyasasındaki bazı yetkililere öncesinde koyduğu yaptırımı kaldırdığı haberi petrol fiyatlarında bir dalgalanma yaratsa da sonrasında piyasanın konuya gereğinden fazla önem verdiği anlaşıldı ve ham petrol rutin fiyatlamasına döndü. Önceki raporlarda da belirttiğim gibi bir anlaşma sağlansa bile ABD’nin İran’a enerji ve bankacılık sektörü nezdindeki yaptırımlarını kaldırmasının zaman alacağı tahmin ediliyor. Bir başka deyişle kademeli olarak yaptırımlar kalkacak. Bu süreçte petrol piyasası artan talep ile İran arzını dengelenmekte zorlanmayabilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

Derinlik (COT) raporu

Derinlik (COT) raporu

Teknik Analiz

Analitik verilere göre, 08 Haziran haftasının derinlik raporunda fonların vadeli ve opsiyon piyasası net uzun pozisyon miktarı 13.309 kontrat yükseliş ile 608.862 olarak gerçekleşti. Son dört haftada net olarak 29.188 kontrat satış yapılan piyasa 44 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. Benzin tarafındaki pozisyonlanmaya gelince 1033 kontrat artarak 67.030 seviyesine yükseldi. Benzin son 33 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile ham petrol piyasasına benzer bir görünüm sergiliyor.

Teknik olarak, ana dip noktasından 14 gündür yükselen ham petrol fiyatları kısa vadede 70.30 dolar altında kapanışlar ile 2 veya 3 günlük bir düzeltme eğilimine girebilir. Bu ihtimal dahilinde 69.85 pivot seviyesi önemli iken bu seviye altında 68.25 dolara doğru geri çekilme gözleyebiliriz.

Diğer tarafta WTI ham petrol fiyatlarının 70.30 dolar üzerinde kalıcılık sağladığı senaryoda 71.25 üzerinde kapanışlar ile piyasa gücünü koruyacak yeni yüksek seviyeleri test edebilir.

Destekler: 70.30- 69.85-68.25

Dirençler: 71.25-72.00-74.50


Ücretsiz Deneme Hesabı