Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 28-06-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

30 Haziran 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --7.6 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

OPEC Aylık Üretim

OPEC Aylık Üretim

OPEC üretimi ve Brent Petrol

OPEC üretimi ve Brent Petrol

Talep artışı OPEC toplantısını gölgede bıraktı…

01 Temmuz Perşembe günü yapılacak olan OPEC toplantısı bu haftanın takviminde öne çıkıyor. Geçtiğimiz toplantıda potansiyel İran arzında artışa karşı petrol ihracatçıları birliği OPEC’in alacağı karar merakla bekleniyordu. Toplantı sonrasında kartelin İran üretim artışını en azından kısa vadede arz/talep dengesi için tehdit olarak görmediği ve yaz aylarında beklenen talep artışı ile öncesinde aldığı kademeli üretim artışına uyum kararı ile sonuçlandı. Ancak aylık toplantılar ile piyasadaki arz talep koşulları gözden geçirilecek ve öngörülen arz/talep dengesi dışındaki gelişmelere karşı kartel kararında güncelleme yapacaktı. Mart ayı düşük seviyelerinden nerede ise üçe katlamış olan ham petrol fiyatlarına karşı OPEC ham petrol üretimi covid-19 öncesi seviyelerde seyrediyor. Bloomberg analistleri OPEC petrol üretiminin günlük 25560 milyon varil olduğunu tahmin ediyor.
Geçtiğimiz aylarda OPEC rutin toplantıları öncesinde ham petrol piyasasında oynaklığı arttığını ve yükseliş eğilimi içinde aşağı yönlü düzeltmeler yaşandığına şahit olurduk. Temmuz ayı toplantısı öncesinde Brent ve WTI ham petrol fiyatları geri çekilmek yerine toplantıyı son haftaların yüksek seviyesinde karşılama eğiliminde geriliyor. Nedeni çok açık son haftalarda artan ve stok düşüşü ile rakamlara yansıyan talep piyasayı destekliyor.
ABD tarafındaki istatistiklere bakıldığında haftalık petrol stok değişim rakamlarında stoklarda düşüş son 11 haftada stratejik petrol rezervlerinden (SPR) yapılan satışa rağmen sürüyor. Biden yönetimi altyapı paketini de devreye aldığı bu dönemde SPR satışlarını sürdürecek. Gelinen noktada son 9 ayda ABD’de ham petrol üretimi yapan tekno kuyu sayısında artışa karşılık ülkede petrol ithalatı Temmuz 2020’den bu yana en yüksek seviyesinde seyrediyor. ABD talebi beklendiği gibi yükselirken negatif taraftaki gelişmeleri piyasa görmezden geliyor. İran yaptırımlarının sona erme ihtimali ve ülkenin petrol üretim ve ihracat rakamlarında potansiyel artış yanında OPEC+ ın Temmuz ayında öncesinde aldığı üretim artış sürecine sadık kalacak olması.
Arz tarafında artışa işaret eden iki negatife karşı ABD’de artan rafineri kullanım kapasitesine rağmen ham petrol ve rafineri ürünlerde önceki yıla göre açık veriyor oluşu fiyatlarda yükselişin devam etmesini sağlıyor. Talep artışından aldığı destek ile WTI ham petrol fiyatlarının önümüzdeki hafatlarda 80.00 dolar/varil seviyesini test etmekte güçlü çekmeyeceğini düşünüyorum. Öte yanda kısa vadede piyasanın aşırı alım bölgesinde olduğunu düşününce en azından bu hafta OPEC toplantısı öncesinde artan oynaklık ile iki taraflı fiyat hareketi mümkün; OPEC yanından haftanın son işlem gününde açıklanacak tarım dışı istihdam raporu da kısa vadeli bir düzeltmeye vesile olabilir.

Yakın vade ham petrol teknik görünüm

Yakın vade ham petrol teknik görünüm

Derinlik (COT) raporu

Derinlik (COT) raporu

Teknik Analiz

Analitik verilere göre, 22 Haziran haftasının derinlik raporunda fonların vadeli ve opsiyon piyasası net uzun pozisyon miktarı 15959 kontrat yükseliş ile 642188 olarak gerçekleşti. Son dört haftada net olarak 46635 kontrat alım yapılan piyasa 51 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. Benzin tarafındaki pozisyonlanmaya gelince 8652 kontrat artarak 67696 seviyesine yükseldi. Derinlik raporuna göre 51 haftanın yükseğinde net uzun pozisyon miktarı ile kısa vadede aşırı alım bölgesinde olan ham petrol piyasası bu hafta fırsat bulursa bu köpüğü almak isteyebilir. Ancak güçlü talep piyasanın arkasında oldukça geri çekilmelerin alım fırsatı olarak görüleceğini tahmin ediyorum.

Mart 2020 tarihinden bu yana WTI ham petrol fiyatları nerede ise üçe katladı. Talebin arttığı dönemde OPEC+ imdada yetişti. Talebin canlanmaya başladığı yaz aylarında OPEC+ üretimi artırırken bu durum piyasayı rahatsız etmiyor.

Teknik olarak, 70.00 dolar altında 67.50 dolar seviyesinde taban oluşumu yapmış görüntüsü veren ham petrol piyasası 72.50 dolar/varil üzerinde kaldığı sürece 75.00 dolar ara direnç olmak üzere 77.50 dolar/varil seviyesine doğru yükseliş eğiliminde kalabilir.

Destekler: 72.50-70.00-67.50

Dirençler: 75.00-77.50-80.00


Ücretsiz Deneme Hesabı