Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 02-07-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

08 Temmuz 18:00

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --6.7 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

OPEC Aylık Üretim

OPEC Aylık Üretim

WTI ham petrol son 6 ay

WTI ham petrol son 6 ay

PETROL TARİH YAZIYOR...

  • 01 Temmuz toplantısı Birleşik Arap Emirliği’nin günlük üretim rakamını 3.8 milyon varil artırılması ve UAE’in 700 bin varil arzına izin verilmesi israrı ile karara bağlanamadı. Toplantı 02 Temmuz tarihine uzatıldı.
  •  Bloomberg analistleri OPEC’in Mayıs ayı günlük ham petrol üretimi rakamını 25,560 milyon/varil olarak tahmin ediyor.
  • ABD ham petrol stokları son 11 haftada SPR satışlarına rağmen düşüyor.
  • ABD’de son 9 ayda ham petrol üretimi yapan tekno kuyu sayısı artarken ülkede petrol ithalatı Temmuz 2020’den bu yana en yüksek seviyesinde, 
  • ABD’de stoklar düşüyor rafineri kullanım kapasitesi artıyor,
  • Potansiyel İran arzı, ABD’de artan tekno kuyu sayısı ve OPEC+ ın kademeli üretim artışı negatif görülüyor.

Emtia piyasası içinde enerji sektörü ve petrol fiyatları enflasyonist baskı ile geçtiğimiz on yıllarda Küresel Merkez Bankaları politikaları üzerindeki etkili olmuştur.

Bu nedenle petrol fiyatlarında yükselişin enerji sektörü hisseleri üzerinde etkisi özellikle ithalatçı ülkeler üzerinde kurduğu baskı ile küresel enflasyonist etkisi ve Merkez Bankaları'nın sıkı para poitikalarına geçişte etkisi bir araya geldiğinde petrol dönem içinde değişen ekonomik koşullara rağmen tarih yazabilir. 

1970 enerji krizi Merkez Banklaları'nın enflasyon ile mücadelesini değiştirmişti. Petrolün beslediği enflasyon endişesi hisse senedi piyasaları üzerinde de negatif etki yaratma potansiyeline sahip. 1980 senesi başlarında FED kısa dönem faiz oranlarında sert artış ile enflasyonu kontol alma yoluna giderek bu konudaki kararlılığını göstermişti.

Şimdilerde ABD'de pandemi sonrası açılış döneminde yükselen manşet enflasyona rağmen Merkez Bankası tam istihdam seviyesine ulaşıncaya dek enflasyonun orta vadeli %2 seviyesinden uzaklaşmasına müsamaha gösteriyor.  Banka manşet enflasyon bir tarafa çekirdek PCE verilerine odaklanarak enflasyonda yükselişin geçici olduğunu öngörüyor. Bu kez farklı olur mu bilemeyiz ama ham petrol fiyatlarının artan talep ile yükselişini sürdürmesi ithalatçı ülke ekonomilerini zora sokarken gelişmiş ülke Merkez Bankaları'nı erken davranmaya zorlayabilir. 

Enerji sektör ETF 6 ay

Enerji sektör ETF 6 ay

Enerji sektör ETF 2 yıl

Enerji sektör ETF 2 yıl

Enerji ETF'leri ve S&P500 endeksi performansı

Son 6 aylık performansa bakıldığında ABD'de enerji sektöründe büyük piyasa değerli şirket hisselerinin olduğu enerji ETF'lerinin özellikle Nisan ayından bu yana S&P500 endeksi üzerinde performans gösterdi.

Son iki yıldaki Enerji ETF'leri ve S&P500 endeksi performansı kıyaslandığında ise  ETF'lerin performansı S&P500 endeksi performasnı altında kalıyor. 2020  Mart ayı pandemi sonrası ham petrol fiyatlarının kısa süreli de olsa negatif fiyatlamaya geçtiğini hatırlatırsak konuyu daha iyi anlatmış oluruz.

Neyse ki OPEC+ devreye girdi ve arz talep dengesinde kontrolü ele aldı. Şimdilerde OPEC+ artan talepten aldığı destek ile yaz aylarında üretimi artırma planını uyguladığı ortamda petrol fiyatları yeni yüksek seviyeleri test etmekte zorlanmıyor. 

CBOE S&P VIX Endeks

CBOE S&P VIX Endeks

CBOE S&P Skew Endeks

CBOE S&P Skew Endeks

S&P500 endeksinde volatilite ne söylüyor?

2021 yılı içinde WTI ham petrol için 80.00 dolar/vari çantada keklik gibi görünürken 2008 krizi öncesinde olduğu gibi piyasa çift haneli rakamları görmek isterse ne olacak?

Kuşkusuz enflasyonist etki ile artan faiz artırım beklentisi öncesinde primli olan hisse senedi piyasaları üzerinde negatif etki yaratacak. Peki, küresel ekonomik büyümenin henüz ivme kazandığı ortamda otoriteler petrol fiyatlarında yükselişe ne kadar tolerans gösterecek? 

Yukarıdaki tabloda ilk grafikte CBOT'ta S&P endeksi içinde ATM (parada) opsiyonların volatilitesini gösterev VIX endeksi 15.50 civarında öngörülen volatilitenin tarihi düşük seviyelerde olduğunu işaret ediyor. İkinci grafikte OTM (parada olmayan) iki standart sapma ile ifade edilen ve karakuğu tarzı olayları kapsayan SKEW endeksi 155 civarında yüksek iken ne ifade ediyor?

Ekim 2020 tarihinden bu yana sadece %5'lik düzeltme yapmakla yetinen endeks içinde işlem gören hisselerde son dönemde 50 günlük üssel haraketli ortalaması üzerinde olanların sayısı azalıyor. VIX tarihi düşük seviyelerde ancak OTM opsiyon volatilitesinde yükseliş ile (SKEW) erken bir faiz artırımının da içinde olduğu sürpriz negatif gelişme endeksin performansına olumsuz yansıyabilir.

Bu tarz bir düzeltme ne zaman gelir 2021'in tamamı bu havada mı geçer kestirmek ve yorum yapmak güç? Ancak SKEW endeksine bakınca özellikle ABD hisse senetlerinde pozisyon taşıyanların korunma amaçlı pozisyon ile hedge faaliyetinde olmaları uygun görülüyor. 


Ücretsiz Deneme Hesabı