Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 26-07-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

28 Temmuz 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -2.1 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

OPEC Aylık Üretim

OPEC Aylık Üretim

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Petrol piyasasında eşi görülmemiş soğuma...

18 Temmuz tarihinde OPEC+ öncesinde yaşadıkları tıkanıklığı çözmek için bir araya geldi ve bu kez sonuç çıktı. Ham petrol piyasası OPEC+ ın Eylül 2022’ye kadar günlük 5.8 milyon/varil olan üretim kesintisini kademeli olarak kaldırmak üzere anlaşmaya vardığı haberi ile başladı.

13 üyeli örgüt arasında üretim politikaları konusunda daha öncede anlaşmazlıklar yaşanmıştı. Ancak yakın müttefik olarak bilinen Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudiler arasında 15 güne uzayan anlaşmazlığa piyasalar ilk şahit oldu. OPEC yaptığı açıklamada, OPEC+ olarak bilinen grubun petrol arzında koordineli artışların Ağustos ayında başlayacağını duyurdu. Genel üretim, bu noktadan itibaren aylık bazda günde 400.000 varil artacak. Uluslararası Enerji Ajansı, bu yılın ikinci yarısı için günlük 1,5 milyon varillik bir açık tahmin ediyor ve bu da kademeli OPEC arz artışına rağmen sıkı bir pazara işaret ediyor.

Abu Dabi, ham üretim için kendi “temel çizgisinin” - OPEC tarafından üretilebildiği kabul edilen maksimum hacim - yükseltilmesini talep etmişti çünkü bu rakam daha sonra grubun üretim anlaşmalarına göre takip etmesi gereken üretim kesintilerinin ve kotaların boyutunu belirler. . Üyeler taban çizgisinden aynı yüzdeyi kestiler, bu nedenle daha yüksek bir taban çizgisine sahip olmak BAE'ye daha büyük bir üretim kotası sağlayacaktır. BAE'nin petrol üretimi için taban çizgisi, başlangıçta talep ettiği bildirilen 3,8 milyonun altında olmasına rağmen, günde 3,16 milyon varilden günde 3,5 milyon varile yükseltilecek. Suudi Arabistan'ın taban çizgisi günde 11 milyondan 11,5 milyon varile çıkarılacak. Anlaşma sonrasında Birleşik Arap Emirliği OPEC ittifakının kararlı bir üyesi olmaya devam edeceğiz açıklaması ile memnuniyetini dile getirdi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak Suudi Enerji Bakanı Abdülaziz bin Salman’a söylediğiniz her şeyi desteklemeye hazırız mesajı ile Suudi Arabistan OPEC+ ittifakı içinde lider rolünü teyit etti.

Öncesinde pozisyonlanma anlamınsa aşırı alım bölgesinde olan ham petrol piyasası OPEC+ anlaşma haberi yanında artan virüs vaka sayısı ve yükselen ABD Doları ile 19 Temmuz seansında yüzde 7 geri çekildi. 20 Temmuz seansını en düşük 65.21 dolar/varil gören WTI ham petrol fiyatları haftayı 72.07 dolar/varil seviyesinde kapattı. Asya’dan Avrupa’ya hızla yayılan delta varyantı ham petrol piyasasında uzun pozisyon kapama faaliyetini tetiklemiş görünüyor. Öte yanda yine Delta varyantı etkisi ile küresel hisse senedi piyasalarında satışlar ve güvenli para birimi özelliği ile yükselen ABD Doları ve emtia baskısı hafta içinde satışı hızlandıran faktörler arasında yer aldı. Petrol boğaları, nispeten güçlü bir küresel ekonomide son sekiz ayın yedisinde kazanç sağladıktan sonra şimdi toparlanmanın pek çok kişinin beklediği kadar istikrarlı olmayacağı endişesine kapıldı.

Sonuç olarak, vaka sayısında artış nedeniyle olası talep yıkımı hakkında dünden daha fazlasını bilmiyoruz. Virüsün yayılma şekli, koşulların iyileşmeden önce daha da kötüleşmesini getirecek ise öncesinde talep artışını satın almış olan ham petrol piyasası bir süre 65.00-75.00 dolar varil arasında zaman harcayabilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre, 20 Temmuz haftasının derinlik raporunda fonların vadeli ve opsiyon piyasası net uzun pozisyon miktarı 51208 kontrat düşüş ile 577104 olarak gerçekleşti. Son dört haftada net olarak 75279 kontrat satış yapılan piyasa 17 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. Benzin tarafındaki pozisyonlanmaya gelince 23023 kontrat düşüş ile 37339 olarak açıklandı. Üç hafta öncesinde derinlik raporunda 51 haftanın yükseğinde net uzun pozisyon miktarı ile kısa vadede aşırı alım bölgesinde olan ham petrol piyasası köpük alınabilir beklentim vardı. Son iki haftada OPEC+ üretimi artırma kararı, Delta varyantı ve geçtiğimiz hafta ABD stoklarında artış hepsi bir araya gelince aşırı alım bölgesinde pozisyonlanmadan açık pozisyon (OI) düşüşü ile uzun pozisyon kapama faaliyeti gözledik. Köpük alındı ve önümüzdeki aylarda talebin güçlü kaldığı yaz sezonunda 65.00 dolar/varil altında fiyatlama için yeni bir virüs dalgası dışında sebep bulamıyorum.

Teknik olarak, bu hafta WTI ham petrol fiyatlarının 72.00 dolar/varil üzerinde yerleştiği senaryoda 75.00 dolar/varil hedef olabilir. 70.00 dolar/varil 12 haftalık üssel haraketli ortalama ve aynı zamanda psikolojik bir sınır WTI ham petrol fiyatları kısa vadede 70.00-75.00 dolar/varil arasında zaman harcayabilir.

Destekler: 71.20-70.00-68.50

Dirençler: 73.20-75.00-76.90


Ücretsiz Deneme Hesabı