Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 09-08-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

11 Ağustos 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -3.6 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Ham petrol talep endişesi ile sarsıldı…

WTI ham petrol, Delta-varyantının yayılmasını engellemeye yönelik seyahat kısıtlamalarının küresel ekonomik toparlanmayı rayından çıkaracağına dair endişeler nedeniyle Cuma günü geç saatlerde düşüşe geçerek Mart ayından bu yana en kötü performansıyla haftayı kapattı.

Reuters haber ajansına göre ABD'deki günlük yeni COVID-19 vakalarının altı ayın en yüksek seviyesine çıktı ve Japonya ile Çin virüsün yayılmasını durdurmak için yeniden kısıtlamalar getirdi. Bunun yanında ABD istihdam raporunda beklenti üzerinde gerçekleşme ABD Doları’nın değer kazanması emtia piyasası için negatifti. FED tarafından beklenenden daha erken bir sıkılaştırma ihtimalinin artmasının ardından dolar Cuma günü istihdam raporu ardından keskin bir şekilde yükseldi.

Diğer tarafta geçtiğimiz haftaki raporda belirttiğim gibi OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretim miktarındaki artışın geri çekilmenin arkasındaki ana sebep olduğunu düşünüyorum. Buna rağmen ABD benzin stoklarının düşük seviyelerde oluşu, Hindistan ve Çin’in fuel oil talebinde artış piyasa için tamamen kötümser bir tablo çizmenin önüne geçiyor. Ham petrol fiyatlarında yükselişin devamı için bir başka cesaret veren ABD’de otomotiv satışlarında gözlenen artış ve ileriye dönük benzin talebine yönelik iyimserlik. Delta varyantı ve artan vaka sayısının negatif etkisinin geride kaldığı senaryoda bozulma görülmeyen talep ile bu hafta fiyatların Ağustos ayı başında görülen düşük seviyelerde destek bulacağını tahmin ediyorum.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,  03 Ağustos haftasının derinlik raporunda fonların vadeli ve opsiyon piyasası net uzun pozisyon miktarı 12433 kontrat düşüş ile 556409 olarak gerçekleşti. Son dört haftada net olarak 71903 kontrat satış yapılan piyasa 13 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon taşıyor. Son raporda satış yönlü eğilim ile devam eden uzun pozisyon kapama faaliyeti bu hafta da devam edebilir. Benzin tarafındaki pozisyonlanmaya gelince 5371 kontrat artış ile 50658 olarak açıklandı. Üç hafta öncesinde derinlik raporunda 51 haftanın yükseğinde net uzun pozisyon miktarı ile kısa vadede aşırı alım bölgesinde olan ham petrol piyasası köpük alınabilir beklentim vardı. Son iki haftada OPEC+ üretimi artırma kararı, Delta varyantı ve geçtiğimiz hafta ABD stoklarında artış hepsi bir araya gelince aşırı alım bölgesinde pozisyonlanmadan açık pozisyon (OI) düşüşü ile uzun pozisyon kapama faaliyeti gözledik. Ancak, önümüzdeki aylarda talebin güçlü kaldığı yaz sezonunda 65.00 dolar/varil altında fiyatlama için yeni bir virüs dalgası dışında sebep bulamıyorum. 

Teknik olarak, WTI ham petrol güçlü dolar ve faiz oranlarında yükseliş ile haftayı 70,00 dolar/varil altında zayıf bir teknik görünüm ile kapadı. Bu hafta piyasanın hangi seviyeden alıcı bulabileceği önemli iken 65.00 altında haftalık kapanış piyasada görünümü çirkinleştirecek diyebilirim. 100 günlük üssel hareketli ortalama altında 67.00 dolar altında 20 Temmuz haftası düşük seviyesi olan 65.20 dolara doğru geri çekilme sürebilir. Yukarıda 70.30-71.00 dolar direnç bölgesi iken bu aralık üzerinde kapanışlar olmadığı takdirde genelde satıcıların kontrolünde fiyatlamalar görebiliriz.

Destekler: 67.00-66.40-65.00

Dirençler: 69.20-70.30-71.00


Ücretsiz Deneme Hesabı