Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 01-11-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

03 Kasım 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -4.3 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

OPEC+ toplantısında süpriz beklenmiyor...

Geçtiğimiz haftanın ilk işlem günlerinde 85,00 dolar/varil üzeri denemesi yapan WTI ham petrol sonrasında satıcıların kontrolüne geçti. 28 Ekim tarihinde Aralık vadeli WTI ham petrol en düşük 80,6 dolar/varil seviyesini gördü. Ham petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilmenin sebepleri;

İran’ın önde gelen nükleer müzakerecisi Ali Bagheri Kani Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkesinin altı dünya gücüyle 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmak için yapılan müzakerelerin Kasım ayı sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Bu durum İran arzının kademeli olarak piyasaya gelebileceği beklentisi yarattı. Müzakereler devam edip başarılı olsa bile, bir anlaşmaya varılmadan ve İran petrol ihracatının yeniden başlayabilmesi için daha uzun bir yol var. İran’dan gelen açıklamanın piyasa etkisinin kalıcı olmayışı bu duruma bağlanabilir. rump, 2018'de yaptırımları yeniden yürürlüğe koymadan önce, İran günde yaklaşık 3,8 milyon varil, mevcut seviyelerin günde yaklaşık 1,3 milyon varil üzerinde üretim yapıyordu. Bu durumda alıcılar İran'ın daha fazla ihracat yapma olasılığını küçümsüyor gibi görünüyor.

Öte yanda yine Çarşamba günü açıklanan ABD haftalık ham petrol stoklarının beklenenden daha fazla yükselmesi oldu. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'ne (EIA) göre, ham petrol stokları 22 Ekim'de sona eren haftada 4,3 milyon varil artarak 430,8 milyon varile yükseldi. Bu sayı, analistlerin beklediği 1,9 milyon varilin oldukça üzerindeydi. EIA, ABD benzin stoklarının haftada 2 milyon varil azalarak 215,8 milyon varil ile 2017'den bu yana en düşük seviyesine gerilediğini söyledi. Dizel ve ısıtma yağını içeren damıtık stokları, haftada 432.000 düşüşle 125 milyon varile düştü. Ham petrol ithalatındaki artışın yanı sıra rafineri işlemleri de yavaşlayarak büyük stok oluşumuna katkıda bulundu.

İran haberi ve stoklarda artış ile gerileyen ham petrol stoklarında düşüşün devam edip etmeyeceği konusu OPEC+ toplantısı ve talep tarafındaki gelişmeler ile şekillenecek. Bu hafta Perşembe günü OPEC+ Kasım ayı üretim artışı konusunda karar vermek için bir araya gelecek. Büyük tüketici ülkelerden gelen üretimi artırın baskısına rağmen kartelin aylık üretim miktarını günlük 400 bin varilden fazla artırması beklenmiyor. Petrol ihracatçı ülkeler birliği komitesinin 2021 günlük petrol talep artışı tahmininin 5,7 milyon varil olduğu söyleniyor. Bu tahmin OPEC’in son aylık raporunun 120 bin varil altında olduğundan bu toplantıda kartelin 400 bin varil üretim artışı rotası sürpriz olmaz. Kasım ayında 400 bin varil artış mevcut arz/talep dengesi düşünüldüğünde fiyatları aşağı çekmek için yeterli görülmez iken alıcıların bu durumdan cesaretle 80,00 dolar/varil seviyesini savunduğunu söyleyebilirim.
Enflasyonist etki ile küresel ekonomi için sorun olan yüksek ham petrol fiyatları için tehdit olarak görünen kış aylarına girerken artan covşd-19 vaka sayıları olabilir. Batı Avrupa'daki vakalardaki artış, Rusya'daki karantina tehdidi ve Çin'deki rekor ölümler gündeme düşerken devamı talep tarafındaki endişeleri artırabilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Vadeli piyasada fonların pozisyon değişimini gösteren CFTC derinlik raporuna bakıldığında;

Analitik verilere göre, 26 Ekim haftasının derinlik raporunda vadeli piyasada fon net uzun pozisyon miktarı 5876 kontrat düşüş ile 423718 olarak açıklandı.. Geçtiğimiz haftaların aksine satış yönlü pozisyon açılan piyasada 52 haftanın yüksek seviyesi  537438 kontrat ve piyasa bu seviye için yükseliş marjı taşıyor. Brent petrole bakınca fon net uzun pozisyon miktarının geçtiğimiz haftaya benzer şekilde 9228 kontrat düşüş ile 240897 kontrata geriledi. Son dönemde yaşanan pozisyon ayrışması ardından iki piyasada satış tarafında eğilim gösterdi. Bu hafta Perşembe günü yapılacak OPEC+ toplantısını beklerken ham petrol piyasası kararsız bier seyir ile yön tayin etmekte zorlanabilir. 

Teknik olarak: Geçtiğimiz haftanın işlem aralığı 80.58 ve 85.41 olan WTI ham petrol piyasasında kapanış 83.57 dolar olarak gerçekleşti. Hafta içinde artan oynaklığa rağmen 82.50 dolar üzerinde kapanış pozitifti. Öte yanda kısa vadeli göstergelerde RSI ile fiyatlar arasındaki negatif uyumsuzluk ile bu hafta düzeltme haftası olabilir. 

Destekler: 80.50-78.00-76.70

Dirençler: 85.50-87.00-90.00


Ücretsiz Deneme Hesabı