Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 10-01-2022

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ


12 Ocak  18:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --2.1 mio varil  **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Petrol piyasası yükselişin devamında zorlanabilir...

OPEC+'nın Şubat ayında üretimi artırma kararı, dar ABD arzı, Omicron salgınına rağmen istikrarlı talep, bir OPEC+ üreticisi olan Kazakistan'da artan gerilimler ve Libya'daki kesintiler başta olmak üzere, temeller çoğunlukla yükselişi destekliyor. Bununla birlikte, Aralık ayında ABD'de beklenenden daha düşük istihdam yaratılması, Omicron'un ABD'nin toparlanması üzerindeki etkisine ilişkin korkuları körüklemiş olabilir.

Güvenlik güçlerinin Kazakistan'ın başkenti Almatı'nın sokaklarını kontrol altında tuttuğu görülürken Chevron, Perşembe günü ülkenin en büyük petrol sahası Tengiz'deki üretimin azaldığını söyledi. Bir diğer üretici ülke Libya’nın petrol boru hattı bakımı nedeni ile üretiminin geçen yılkı 1.3 milyon varilden 729 bin varile düştüğü de gelen haberler arasındaydı. İki üretici ülkenin petrol arzındaki düşüş fiyatlarda yükselişi desteklerken ABD üretimi artıyor. Baker Hughes Cuma günü açıklanan verilerde petrol ve gaz kulesi sayısının 7 Ocak'a kadar olan haftada 2 artarak 588'e yükseldiğini ve Nisan 2020'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı. Ülkede toplam tekno kuyu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 228 kule ile yüzde 63 artmış oldu.

Aralık 2021 son iki haftasında yaşanan yükseliş ile tekrar trende dönmüş görünen ham petrol piyasasında satış beklemek rüzgara karşı olmak gibi görünebilir. Bununla beraber son 25 günde 8 dolar yükselen ham petrol piyasası kısa vadede aşırı alım bölgesinde diyebilirim. OPEC+ Şubat ayında üretimi günlük 400 bin varil artırmak ile yetindi. Dünya genelinde Omicron vaka sayılarının artışa geçtiği ortamda talep yönlü endişeler OPEC’ni 2022 yılında önceden planladığı normal üretim koşullarına dönmekten alıkoyabilir.

Öte yanda, ABD’de tekno kuyu sayılarında artış son 18 haftadır devam ediyor. Temmuz 2020’den bu yana ülkede tekno kuyular ile ham petrol üretimi artıyor. Haftanın son işlem gününde açıklanan tarım dışı istihdam raporunun beklentiyi karşılamayışı ve Ocak ayı ile beraber mevsimsel etki ile benzin talebinin düşmesi talep negatif olarak görülebilir. Bu nedenle ham petrol piyasasında fiyatlarda yükselişin devamı için kritik bir evreye giriliyor. Rekor vaka sayıları, kış sezonu ile geri çekilmesi muhtemel talep ve tekno kuyular ile üretim artışını görmezden gelemeyiz. Sonuç olarak, Aralık ayının ikinci yarısında başlayan yükselişin devamı için piyasanın talep tarafında iyileşmeye ilişkin net sinyaller alması gerekiyor.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Analitik verilere göre,

WTI ham petrol CFTC derinlik analizi; 04 Ocak haftasının derinlik raporunda fonların vadeli ve opsiyon piyasası net uzun pozisyon miktarı 2826 kontrat düşüş ile 436126 kontrat olarak açıklandı. 52 haftanın düşük seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile piyasa derinlik raporuna göre aşırı satım bölgesinde diyebiliriz. Brent petrol tarafındaki pozisyonlanmaya bakınca benzer bir tablo görüyoruz. Her iki piyasanın da 52 haftanın düşük seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile aşırı satım bölgesinde olduğu anlaşılırken Aralık 2021 son haftasında fiyatlarda yaşanan yükseliş net uzun pozisyon miktarın artış olarak yansımamış. Aralık ayının son iki haftasında düşük işlem hacmi ile yaşanan yükseliş tam anlamı ile fonların ilgisini çekmiş görünmüyor. 2022 yılı ile piyasalar yeni bir sayfa açtı ve Ocak ayında Omicron vaka sayıları ve talep etkisi ile yön arayacak olan ham petrol piyasası yükselişin devamı için zorlanabilir. 

Teknik olarak:  Son 3 haftada yaşanan yükseliş ile 78.90 dolar/varil seviyesinde kapanış yapan WTI ham petrol 80.50 dolar/varil üzerinde kapanışlar ile Ekim 2021 yüksek seviyesini test etmek isteyebilir. Öte yanda son 25 günde 8 dolarlık yükseliş ardından ham oetrol piyasasının kısa vadede yükselişin devamı için zorlanacagını düşünüyorum. 

Destekler: 77.00-75.50-72.50

Dirençler: 80.90-82.00-83.50

Doğalgaz CFTC derinlik analizi; 04 Ocak haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fon net kısa pozisyon miktarında 5216 kontratlık düşüş var. Aralık 2021 son haftsında kısa pozisyon artışına giden fonlar son raporda kısa pozisyon kapamayı tercih etmiş. Buna rağmen son dört haftalık değişime bakınca -10548 kontrat net kısa pozisyon artışına gidildiği görülüyor. 04 Ocak raporuna göre 52 haftanın içinde 4. yüksek net kısa pozisyon miktarı ile halen aşırı satım bölgesinde olan doğalgaz piyasası arz yönlü sıkıntılara yükseliş yönünde tepki verebilir.  

ABD'de kış sezonunda soğuk hava koşulları doğalgaz piyasasında arz yönlü sıkışmaya sebep olabilir. Öte yanda Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatını kesmesi piyasa için potansiyel tehdit olmayı sürdürüyor. Bir başka önemli gelişme mevsim normallerinin altında hava koşulları ile Çin'in stratejik rezervleri için alım yapması olarak görülüyor. Bu dönemde Rusya'nın Ukrayna konusunda Avrupa'nın yaptırımlarını geri çekmesi için doğalgaz arzını koz olarak kullanma ihtimali önemli iken derinlik raporunda -110467 kontrat net kısa pozisyon taşıyan fonların kısa pozisyon kapama faaliyetine hız kazandırabilir. 

Teknik olarak; 100 haftalık üssel hareketli ortalama 3.40 önemli destek iken bu hafta piyasada yükseliş denemelerinin kalıcı olması 4.00 dolar üzerinde kapanışlar ile mümkün görülüyor. 

Destekler: 3.60-3.40.-3.05

Dirençler: 4.00-4.50-4.98


Ücretsiz Deneme Hesabı