Petrol (nymex/brent) 20-01-2020

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Ateşan Aybars'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

23Ocak/ 19:00

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --2.5 mio varil **

 

PETROL (NYMEX/BRENT)

WTI Petrol (NYMEX)


Geçen hafta sıkıntılı ve satış baskılı başlayan WTI petrol fiyatı Perşembe günü, ABD-Çin arasında imzalanan gümrük anlaşmasının ilk turu ardından toparlanmaya başladı. Bu anlaşmanın küresel ekonomiye ve özelde petrol fiyatlarına etkisinin pozitif olmaya devam edeceği konusunda net bir konsensus oluşmadı. Kısa vadeli iyimserlik elbette piyasalarda olumlu karşılanıyor ama gerçekte Çin ekonomisinin petrol talebi sadece içeriği fazla önem göstermeyen ilk tur anlaşmasından beslenebilir mi?. Pek öyle görünmüyor. Çin’in 2019 yılı büyümesi (GDP) %6.1 ile 1990 yılından bu yana en düşük büyüme, dolayısıyla önemli soru; ilk tur gümrük anlaşması ile azalan gerginlik Çin ekonomisini yeniden büyüme rayına oturtabilir mi?. Yoksa, Çin ekonomisi yavaşlamaya devam edecek mi?. Dolayısıyla, Gümrük anlaşmasının bir süre rafa kaldırıldığı bu süreçte cevaplanması gereken konu, Çin ekonomisinde gelişmelerin petrol talebini ve fiyatını nasıl etkileyeceğidir.

Son haftalarda ABD ham petrol stoklarında azalma eğilimi gözlense de Perşembe günü, Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) petrol fiyatlarında satış baskısına yol açabilecek (bearish) bir rapor açıkladı. Arz problemleri 2020 yılında da devam edecek. Jeo-politik gerilimin azalması ardından büyüme belirsizliğin öne çıkması yanı sıra arz yönlü endişeler, disiplinli bir şekilde devam eden OPEC+ üretim kısıtlama programına rağmen devam ediyor. OPEC’in kendi araştırmalarına göre ise, OPEC dışı (Non-Opec) ülkelerin fazla üretimi ile küresel talep ihtiyacının üzerine çıkılacağı hesaplanıyor. Bilindiği gibi, son zamanlarda ABD-Çin gümrük anlaşmalarının piyasalara etkisi arka plana itilmiş ve öteden beri en önemli faktör olarak küresel talep endişesi tekrar öne çıkarılmıştı. Bu faktör hala piyasalarda yön tayin edici faktör olarak göz ardı edilmemeli.

Petrol piyasalarında analitik veriler; Geçen hafta sonu rapora(COT) yansımayan sert düşüşlerin etkisi bu hafta pozisyon analizinde görüldü. Fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları 28029 kontrat azalarak 574232 kontrata geriledi.



Teknik olarak, WTI petrol fiyatı haftanın ilk yarısında satış baskısı altında işlem görüyordu ama sonrasında gerek 1. Gümrük anlaşmasının iyimserliği gerek EIA’nın stokların azaldığını gösteren raporu ile 59.00 doların hemen altına kadar toparlandı. Bu noktada herhangi destekleyici bir veri toparlanmanın devam etmesi anlamına gelecektir. Teknik olarak, 50 günlük hareketli ortalaması ile flört eden Mart vadeli WTI petrol fiyatı, hafta başında 200 günlük hareketli ortalaması olan 57.40 seviyesine kadar geriledikten sonra bu seviyede destek buldu ve haftayı 58.84 dolar/varil ile kapattı.

Yukarı yönlü momentum devam ederse, 60.00 dolar/varil 50 günlük hareketli ortalamasına denk geliyor ve önemli bir direnç yada ayılar tarafından savunma hattı olabilir, kırılırsa bir süre 60.00-62.50 aralığında zaman geçirebilir. Aşağı yönde ise geçen hafta bahsettiğim 55.00-52.00 dolar/varil aralığında seyrin hala gerçekçi olduğunu düşünüyorum.


Ücretsiz Deneme Hesabı