2021 3. Çeyrek Bi̇lanço Dönemi̇nde Öne Çikanlar 16-11-2021

2021 3. ÇEYREK BİLANÇO DÖNEMİNDE ÖNE ÇIKANLAR

AKBANK: Bankanın yılın 3. Çeyreğinde net faiz gelirleri yıllık bazda %37 artış ile 6.32 milyar TL olarak gerçekleşti. Net ücret ve komisyon gelirleri yıllık %29 artış ile 1,34 milyar TL seviyesindeydi. Bankanın 3. Çeyrek net karı 3.21 milyar TL ile 2.80 milyar TL civarında olan ortalama piyasa beklentisi üzerinde gerçekleşti. Sene başından bu yana %19 kredi büyümesi ve %25 ücretlerden elde edilen gelir artışı ile yüksek enflasyon ortamında banka gelirlerini artırabilmiş. Yılın ikinci çeyreğinde vergi ve provizyonlar öncesi kar 3,904 mia TL iken 3. Çeyrekte 7,175 milyar seviyesine yükseldi. Bankanın karşılık ayırma politikasında sene başından bu yana gerileme var. Son çeyrekte ayrılan karşılık tutarı 312.2 milyon TL ile limitli kaldı. Bir önceki çeyrekte ayrılan karşılık tutarı 861,7 milyon TL idi. Bankanın aktif karlılık rasyosu yılın ikinci çeyreğinde 1.53 iken son bilançoda 1.71 seviyesine yükseldi. 3. Çeyrek bilançosu beklentiler üzerinde olmasına rağmen TCMB 300 baz puanlık faiz indirimi ardından özel bankaların kamu bankaları ile rekabet gücü yılın geri kalanında zayıflayabilir. Net faiz marjı son çeyrekte bir miktar daralabilir. Öte yanda sermaye yapısı ve düşük kaldıraç oranı yılın son çeyreğinde banka için tampon görevi görüyor. Banka için 12 aylık 8.50 TL hedef fiyat ile al tavsiyesi veriyoruz. 

GARANTİ BANKASI: Üçüncü çeyrek bilançosunu açıklayan banka 3.Çeyrekte 3.6 Milyar TL net kar açıklayarak piyasanın 3.1 Milyar TL beklentisini aşarak güçlü bir bilanço açıkladı. Yılın 3. Çeyreğinde Bankanın net faiz geliri önceki çeyreğe göre %22 artarak 5.4 milyar TL olurken, net faiz marjı da 60 baz puan %4,2 oldu. Garanti, 2021 sonunda marjdaki gerilemenin önümüzdeki dönemde daha düşük gerçekleşmesini bekliyor ve son çeyrekte net faiz marjında daha güçlü toparlanma bekliyor.

Bankanın üçüncü çeyrekte Net komisyon gelirleri üçüncü çeyrekte %8 ve yıllık bazda ilk dokuz ayda %35 büyüme kaydetti. Faaliyet giderleri ise kurun %3,3lük olumsuz etkisine rağmen enflasyona paralel %19 oranında arttı. Ayrıca net karşılık giderinin -72 milyon TL olması net kredi riskini de üçüncü çeyrekte -10 baz puana ve ilk dokuz ayda 60 baz puana düşürdü Banka bu oranın yıl sonunda 100 baz puan beklentisinin altında kalabileceğini belirtti. 3. Çeyrek bilançosu beklentiler üzerinde olmasına rağmen TCMB 300 baz puanlık faiz indirimi ardından özel bankaların kamu bankaları ile rekabet gücü yılın geri kalanında zayıflayabilir. Net faiz marjı son çeyrekte bir miktar daralabilir. 

15 Kasım tarihli KAP özel durum bildirimine göre şirketin yabancı ortağı BBVA’nın gönüllü pay alım teklifi yapmasına bir önceki kapanışa göre olan 10.58 TL fiyatın %15 üzerinde 12.20 TL fiyatından karar verilmiştir. Bu haber ile birlikte önümüzdeki dönemde 12.20 TL yatırımcı nezdinde alım seviyesi olacağından öncesinde 12 aylık 12.50 TL olan hedef fiyatımızı 15.00 TL olarak yukarı yönde güncelliyoruz. 

YAPI ve KREDİ BANKASI: Yapı kredi bankası 2021 yılı 3. Çeyrekte yıllık bazda %76 artış ile 3,25 milyar TL net kar açıkladı. Net faiz gelirleri yıllık %55 artış ile 6.35 milyar olurken net ücret ve komisyon gelirleri yıllık %43 artış ile 1.93 milyar TL olarak gerçekleşti. Yılın çeyreğinde 2.2 milyar TL’den 3.25 milyar TL’ye çıkan net kar rakamı ardında: enflasyon öngörüsnün 375 baz puann artış ile %17.25’e çıkması ardında TÜFE tahvil gelirinin 1 milyar TL swap dahil net faiz gelirinin 1.3 milyar TL ve net faiz marjının 80 baz puan artışı kaynaklıydı. Ortalama analist beklentilerinde bankanın 3. Çeyrek karının 2.85 milyar TL olması bekleniyordu. Bankanın aktif büyüklüğü geçen yılın aynı dönemine göre %20 artış ile 591.2 milyar TL oldu. Öz kaynak karlılığı ise %18.6 sermaye yeterlilik rasyosu %16 oldu. 2021 3. Çeyrekte %14-16 aralığı üzerinde öz kaynak karlılığı sağlayan şirket yıl sonu için daha yukarıda öz kaynak karlılığı elde etme potansiyeli taşıyor. Nakdi kredilerinin %19 artış ile 336.6 milyar TL’ye ulaştığı görüldü. Kerdiler Pazar payı özel bankalar arasında %16.7 müşteri mevduat Pazar payı %14.6 seviyesindeydi. Yılın 2. ve 3. Çeyreğinde daha düşük karşılık ayırma politikası 851.4 milyon TL ile devam etti. Öte yanda bankanın son çeyrekte karşılık giderlerinde temkinli olması beklenebilir. Net faiz marjı beklentisi ise yılın geri kalanı için pozitif denebilir. Banka için olumlu bilanço ardından gelen Garanti BBVA hisse alım değerlemesi sektör için pozitif ve 12 aylık 3,50 TL hedef fiyatımızı 4.00 TL olarak yukarı yönde güncelliyoruz.  

TOFAŞ FABRİKA : Tofaş yılın 3. Çeyreğinde 5,59 milyar TL satış geliri (yıllık bazda %18 düşüş) ile 580,6 milyon TL net kar açıkladı. Yıllık bazda şirketin net karı 3. Çeyrekte %14 artış gösterdi. Piyasa ortalama beklentisi olan 560 milyon TL’nin hafif üzerinde kar rakamının beklentileri karşıladığı görüldü. Rasyolara bakıldığında brüt kar marjı ve FVAÖK marjında yılın ikinci çeyreğine kıyasla iyileşme yaşandı. Buna karşı operasyon el marj ve net kar marjının geçtiğimiz çeyreğe kıyasla düştüğü görüldü. 3. Çeyrek bilançosunda esas faaliyet karı ve net kar artışın ikinci çeyreğe kıyasla sınırlı kalacağı tahmin ediliyordu. Olumlu beklentilerin büyük ölçüde satın alınmış olması nedeni ile bilanço sonrası bir miktar kar realizasyonu yaşandı. Şirketin 12 aylık 65,00 TL hedef ile endekse paralel getiri potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz. 

FORD OTOSAN: Ford Otosan 2021 3. Çeyrek bilançosunda 1,89 milyar TL net kar rakamı açıkladı. Piyasa ortalama beklentisi olan 1.64 milyar TL üzerinde gerçekleşme ile 9 aylık dönemde net kar 4,7 milyar TL seviyesine ulaştı. Geçen yılın ilk 9 ayında 205 bin olan üretim adedi 294 bin adet seviyesine yükseldi. Avrupa’da birikmiş talep ve inşaat sektöründe hareketlenme ile güçlü seyreden satışlar, ihracat tarafında adetsel artış ve kur etkisi ile güçlü ciro büyümesini beraberinde getirdi. Şirketin elektrikli araç ve pil yatırımına yönelik güçlü yatırım planı elektrikli araç üretiminde öne çıkan şirketlerden biri olmasını sağlayabilir. Kasım ayında yapılacak olan temettü ödemesi de pozitif görülüyor. İhracatçı ve döviz girdisi yüksek olan Ford Otosan hisse senedi için güçlü bilanço sonrası 12 aylık 245.00 TL hedef fiyat ve al tavsiyemizi koruyoruz. 

BİMAŞ: Şirket 2021 yılı 3. Çeyreğinde yıllık bazda %29 artış ile 17.5 milyar TL satış geliri ve yıllık %35 artış ile 884 milyon TL net kar rakamına ulaştı. Piyasa ortalama beklentisi şirketin yılın 2. Çeyreğinde 748 milyon TL net kar açıklayacağı yönündeydi. Ciro tarafında artışın sürmesi tahmin ediliyordu. Yasal defterlerde kayıtlı sabit kıymetlerin yeniden değerlemesiyle ertelenmiş vergi geliri net kar rakamını destekledi. Bunun yanında ürün sepeti içinde enflasyon kaynaklı fiyat artışının %18.6 olduğu ve 3. Çeyrekte müşteri trafiğinin arttığı görüldü.

FVAÖK gelirleri yıllık bazda %29 artış ile 17.5 milyar TL olurken FVAÖK marjı yıllık bazda 40 baz puan düşüş ile %8.6 olarak gerçekleşti. Yıllık bazda yaşanan 40 baz puanlık gerilemeye karşı FVAÖK marjının 2021 yılı öngörüsü olan 7.5-8.5 aralığında kalması pozitifti. Yılın son çeyreğinde enflasyonist eğilimin marjları desteklemeye devam edeceğini ve FVAÖK marjının şirket öngörüsü üstünde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Yılın 3. Çeyreğinde açıklanan olumlu bilançoya rağmen Bimaş sene başından bu yana BIST100 endeksi altında performans gösterdi. Sebebi bir süredir devam eden rekabet kurulu incelemesi ve ardından beş ulusal gıda ve perakende zincirine toplamda verilen 2.7 milyar TL’lik para cezası; perakendeciler kararın iptali için idare mahkemesine başvuracaklar ancak %25 ceza indiriminden faydalanmak için baştan ödeme yapmaları gerekiyor.

Bimaş, Migros ve Şok Market olarak halka açık şirketlerde en büyük cezanın 958 milyon TL ile Bimaş’a verildiği görülüyor. Cezalar tüm perakendecilerin 2020 cirosunun yaklaşık %1.8’ine tekabül ediyor. Cezalar göz ardı edilmeyecek kadar yüksek ve kısa vadede daha zayıf bilançoları işaret ediyor. Yıllık yatırım bütçelerinin yaklaşık %60’ına denk geliyor. Cezalar maliyetleri ile beraber 4. Çeyrek bilançolarına yansıyacak. Ancak bu olumsuz gelişmeden Bim’in daha güçlü bilançosu ve ile daha az etkilenmesi beklenebilir. Öte yanda maliyetler bir şekilde tüketiciler ile paylaşılacak. Konuya ilişkin hukuki süreç önümüzdeki dönemde perakende sektörü tarafından yakından takip edilecek. Rekabet kurulu cezası ve BIST100 altında performansa rağmen orta ve uzun vadede potansiyeli olduğunu düşündüğümüz hisse senedini 12 aylık 90.00 TL hedef fiyat ile tavsiye listemizde tutuyoruz.


MİGROS: Migros 2021 yılı 3. Çeyrekte 9.817 milyar TL satış geliri ve 156 milyon TL net kar açıkladı. Ortalama piyasa beklentisinde şirketin 64 milyon TL net kar açıklaması bekleniyordu. Beklentilerin üzerinde gelen kar rakamında yıllık bazda %29’luk ciro artışı ön plana çıkıyor. Şirket uzun dönem içinde kira borçları hariç 3. Çeyrekte net nakit pozisyonuna dönmüş oldu. Yaz sezonunda turizm faaliyetleri kaynaklı artışın yanında e ticaret kanalındaki artan hacimler ile yüksek ciro rakamına ulaşıldı. Son bir senede yaratılan nakit miktarı yanında varlık satışları ile şirket Euro cinsinden borçlarını kapattı. Geçen yılın aynı döneminde 336 milyon TL olan kur farkı zararı 2021 3. Çeyrekte 37 milyon olarak gerçekleşti. Yönetim senelik %18-20 olarak açıkladığı ciro artış beklentisini %23 olarak güncelledi. Şirketin bu sene için 300 yeni mağaza açılışı ve 800 milyon TL toplam yatırım harcaması öngörüyor. Ciro artışı ve güçlü nakit yaratma kabiliyeti olumlu iken rekabet kurulunun verdiği ceza negatif görülüyor. Cezalar tüm perakendecilerin 2020 cirosunun yaklaşık %1.8’ine tekabül ediyor. Cezalar göz ardı edilmeyecek kadar yüksek ve kısa vadede daha zayıf bilançoları işaret ediyor. Yıllık yatırım bütçelerinin yaklaşık %60’ına denk geliyor. Cezalar maliyetleri ile beraber 4. Çeyrek bilançolarına yansıyabilir. Buna rağmen uzun vadede olumlu beklenti ile şirkete 12 aylık 50.00 TL hedef fiyat ile al tavsiyesi veriyoruz. 

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Şirketin satışları yılın 3. Çeyreğinde 18.3 milyar TL olarak yıllık bazda %124 artarken net kar rakamı 5 milyar TL olarak gerçekleşti. Piyasa ortalama beklentisine göre şirketin 4,6 milyar TL net kar açıklaması bekleniyordu. Geçtiğimiz senenin 3. Çeyreğinde 581,6 milyon TL kar açıklayan Ereğli’nin son bir yıllık dönemde yassı çelik fiyat artışı, güçlü talep ve döviz bazlı gelirler ile net kar artış performansı dikkat çekiyor. Dolar bazında yaşanan fiyat artışları hem karlılığa hem gelirlere pozitif yansıdı. Rasyolara bakıldığında brüt kar marjı 39,61, operasyon el marj 38,22, 12 aylık FVAÖK marjı 36,76 ve net kar marjı 27,39 ile çeyreklik bazda istikrarlı iyileşme gösterdi. Olumlu bilanço beklentisi büyük ölçüde satın alındığından bilanço açıklandıktan sonra bir miktar kar satışı yaşandı. Ürün fiyatlarında hafif düşüş ve maliyet artışları sonrası marjlar ilerleyen çeyreklerde kademeli gerileyebilir. Kömür fiyatlarında son dönemde yaşanan artış demir cevheri fiyatlarındaki geri çekilme ile dengelenebilir. Bütün bunlar bir arada düşünüldüğünde Ereğli Demir Çelik 12 aylık belirlediğimiz 23,00 TL hedef fiyat ile endekse paralel getiri potansiyeli taşıyor.  

KARDEMİR: 2021 yılı ikinci çeyreğinde 919.3 milyon TL ile beklenti üzerinde net kar açıklayan şirketin 3. Çeyrekte ortalama 750 milyon TL net kar açıklaması bekleniyordu. 04 Kasım tarihinde açıklanan 3. Çeyrek bilançosunda şirketin cirosu yıllık %92 artış ile 3.679 milyar TL olurken net kar rakamı 716 milyon TL olarak açıklandı. Cirodaki büyüme satış fiyatlarında artış ve TL’nin değer kaybı ile sağlanırken bu durum bekleniyordu. Öte yanda satış hacminin yıllık bazda %6 düşüş kaydettiği görüldü. Şirketin FVAÖK gelirleri yıllık %236 artış ile 1 milyar 65 milyon olurken FVAÖK marjı %28.9 oldu. 2020 yılı 3. Çeyrekte FVAÖK marjı %16.5 iken yıllık bazda %75 artış görüldü. FVAÖK gelirlerinde güçlü artış ile 2020 yılsonunda 809 milyon TL net borç pozisyonu olan şirketin 2012 3. Çeyrekte 1 milyar 425 milyon net nakit pozisyonuna geçtiği görülüyor. Satış fiyatları ile hammadde fiyatları arasında açılan makas 2021 yılı için avantaj olurken yılın geri kalanında devam edeceğini düşünüyoruz. Şirket için bilanço öncesinde 10.00 TL olan 12 aylık hedef fiyatı 11.00 TL olarak yukarı yönde güncelleyerek al tavsiyemizi koruyoruz.  

TÜPRAŞ: Şirket açıkladığı bilançosunda 3. Çeyrekte 40.992 milyon (2Ç: 33.687 milyon TL) net satış gerçekleştirmiş olup satışların maliyeti 37.984 milyon TL düzeyine artmıştır(2Ç:30.723 milyon TL) .Esas faaliyet karı yatay kalırken 2.275 milyon TL(2Ç:2.273 milyon TL) olarak gerçekleşti. Şirketin 3.çeyrek net dönem karı ise bir önceki çeyreğe göre %41’lik azalış göstererek 1.010 milyon TL oldu (2Ç: 1.722 milyon TL). 2021 yılının marj ve talepteki toparlanmaya bağlı ilk altı dokuz aylık dönemde kapasite kullanım oranı %84,1 gerçekleştirilmiştir. Şirketin kar marjlarında geri çekilme yaşanırken esas faaliyet kar marjı önceki çeyreğe göre 1100 baz puan düşüş ile %5.6 olurken FAVÖK marjı ise 1300 baz puan düşüş ile %6 olarak gerçekleşti.

Tüpraş, ürün marjlarındaki yükseliş ve yurt içi ve uluslararası satışlarındaki güçlü seyir sonucunda artan faaliyet karı, Brent ham petrol fiyatında devam eden yükselişin de etkisiyle oluşan stok kârının da desteği ile 2021 yılının 3.çeyreğinde 1,155 milyon TL vergi öncesi kar kaydetmiştir.

İlk dokuz aylık dönemde bitüm ve fu el oil hariç tüm ürünlerde talepteki toparlanmaya bağlı %6,7 artışla 15,7 milyon tonu yurtiçi olmak üzere, ihracat ve transit satışlar dahil toplamda %9,3 artışla 19,9 milyon ton satış gerçekleştirilmiştir.

2021 ilk dokuz ayda Tüpraş, 3,510,0 milyon TL esas faaliyet karı elde etmiştir. 0,4 milyon TL yatırım faaliyet geliri, öz kaynak yöntemiyle değerlenen OPET Petrolcülük A.Ş. yatırımlarından gelen 305,5 milyon TL karın ve 2.323,8 milyon TL net finansman giderinin etkisiyle, toplamda 1.492 milyon TL vergi öncesi kar ve 1.927 milyon TL net kar kaydedilmiştir.

2021 yılının ilk dokuz ayında modernizasyon ve enerji verimliliği konularında projelerini sürdürerek toplam 108,7 milyon dolar (85,6 milyon dolar rafinaj) yatırım harcaması gerçekleşmiştir. Şirket yatırım beklentisinde revizyona giderek 200 milyon dolar olarak beklenen 2021 yatırımlarını 175 milyon dolar olarak revize etti.

Şirket petrol ürün marjlarındaki yükselişe bağlı rafinaj sektörü performans göstergesi olan, Akdeniz Rafineri Marjı beklentisini 1,5 – 2,0 $/v. (önceki: 0,0-0,5), Tüpraş Net Rafineri Marjı beklentisini 4,5 – 5,0 $/v. (önceki: 2,5-3,5) beklentilerinde revizyona gitti. Kapasite kullanım: % 85-90 seviyelerinde olması beklenirken toplam satışın ise 26-27 milyon ton dolaylarında olmasını bekliyor. Şirket için 12 aylık hedef fiyat olarak belirlediğimiz 160 TL hedef fiyatı 3. Çeyrek bilanço ve ileriye dönük olumlu beklentiler ile 175 TL olarak yukarı yönde güncelleyerek al tavsiyemizi koruyoruz.


ARÇELİK: Sektör genelinde hammadde fiyatlarında artış etkisi ile FVAÖK marjında bozulma bekleniyordu. Şirketin satışları yıllık bazda yüzde 52 artış ile 18.1 milyar TL olurken net kar rakamı 651 milyon TL olarak açıklandı. Şirketin yurt içi satışları 5.5 milyar TL iken yıllık bazda yüzde 32 artış gerçekleşti. Ancak şirketin beyaz eşya hacminin %9 daraldığı gözlendi. Öte yanda Enflasyona bağlı fiyat artışları bilançoyu destekleyen en önemli faktör olarak karşımızı çıktı. Şirketin yurt dışı satışlarının ise yüzde 63 büyüme ile 12.8 milyar olması pozitifti.

Sektör genelinde etkili olması beklenen ham madde fiyat artışları etkisi ile FVAÖK marjı yıllık bazda %14’ten %10 seviyesine geriledi. Şirket fiyat artışı ile gelen negatif brüt kar etkisinin yavaşlayacağını düşünüyor. Yabancı para net pozisyonunda 411 milyon TL’lik artış kur etkisi ile güçlü yanları arasında sayılabilir. Şirket 2021 ciro hedeflerinde yurt içi satışları %30’dan %35’e konsolide satış büyümesini de %50’den %55’e yukarı yönde revize etti.

Piyasa beklentileri doğrultusunda karlılık ve FVAÖK marjında gerileme büyük ölçüde fiyatlanmıştı. Yılın geri kalanında şirketin ciro hedeflerini tutturması ve hammadde maliyet artışlarının göreceli negatif etkisi ile şirket için 12 aylık 42.00 TL ile temkinli hedef fiyat belirlemiştik. Öte yanda şirketin devam eden hisse geri alım programı ve düşük faiz ortamında ihracatçı şirketlere gelen alımlar düşünüldüğünde 12 aylık hedef fiyatımızı 45.00 TL olarak yukarı yönde güncelleyerek al tavsiyemizi koruyoruz. 

TÜRK HAVA YOLLARI: Şirketin satışları 2021 yılı 3. Çeyreğinde 2020 yılı aynı döneme göre %163 artış ile 29 milyar TL olurken net kar 6.29 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde THY 946 milyon TL zarar açıklamıştı. Şirketin net karının piyasa ortalama beklentisi üzerinde olması ağırlıklı olarak kargo operasyonları kaynaklıydı. Öte yanda yolcu gelirlerinde de toparlanma eğilimi devam etti. Bunun yanında personel maliyetlerindeki düşüşün de kara olumlu yansıdığı görüldü. Personel harcamalarında maaşların 2019 seviyesinin altına gerilemesi yanında TL’nin değer kaybı da net kar rakamına destek verdi. Personel harcamaları dışında yakıt dışı maliyet kontrolü bu dönemde maliyet düşüşe katkı sağlayan kalemler arasında yer alıyor. Maliyet kontrolünün iyi yapıldığı 3. Çeyrekte FVAÖK geliri yıllık %278 artış ile 9.68 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin kur farkı gelirleri 2021 yılında 966 milyon TL olurken nakit pozisyonunda iyileşme devam ediyor. Şirket önümüzdeki dönemde kargo birimi operasyonlarını ayrı bir birim olarak ayırmayı planlıyor. Bu durum daha etkin bir yönetim amaçla yapılıyor. Öte yanda bu birimin iştirak olarak THY hisse senedi gelirlerine katkısı önemli ve süreç yakından takip ediliyor. Önümüzdeki aylarda şirketin maliyet yapısında ve kargo birim fiyatlarındaki olası normalleşme 3. Çeyreğe benzer bilançoyu zorlaştırabilir. Buna rağmen güçlü bilanço ardından kış sezonu ve mevsimsel etkilere rağmen endekse paralel getiri sağlayacağını düşünüyoruz.  

TAV HAVALİMANI: Şirketi satış gelirleri 1.96 milyar TL olurken net kar 632.3 milyon TL olarak gerçekleşti. Geçen senenin aynı döneminde Tav havalimanı 444.9 milyon TL zarar açıklamıştı. Net satışlar bir önceki çeyreğe göre %108 yıllık bazda %174 artış gösterdi. FAVÖK marjı geçen yılın aynı çeyreğine göre 2.350 baz puan artı ile %46.3 olarak gerçekleşti. Net kar marjının ise 9.446 puan artış ile %32.2 olarak gerçekleşti.

Yaz aylarında artan yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine bakıldığında düşük baz etkisi ve Almati havalimanının faaliyete dahi edilmesi bilançoyu destekleyici unsurlar olarak öne çıkıyor. Şirket net kar rakamı içinde muhasebeleştirilen yatırımlarda iyileşme ve Euro/dolar paritesi ile düşük kur pozitif etkisi dahil iken son çeyrekte şirketin esas faaliyet karı mevsimsel etki ile gerileyebilir. Kış aylarında covid-19 tarafındaki gelişmeler takip edilecek iken 3. Çeyrek olumlu bilançoya rağmen iyimserlik limitli kalabilir. Bu durumda yılın son çeyreğinde hissenin endekse paralel getiri sağlayacağını düşünüyoruz.


ASELSAN: Şirketin satışları 2021 3. Çeyrekte yıllık %4 artış ile 3,32 milyar TL olurken net kar 602.5 milyon TL ile 1 milyar TL olan ortalama piyasa beklentisi altında gerçekleşti. Net karda yıllık bazda %48 daralma yaşandı. Beklenenden düşük gelen faaliyet karlılığı net karda düşüş getirdi. 2020 yılı sonunda 9,5 milyar dolar olan sipariş tutarı 2021 yılında 9,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2020 yılında 209 milyon TL net nakit borç pozisyonu olan şirketin 3. Çeyrek itibari ile 2,678 milyon TL net borç pozisyonu oluştu. Bu durum şirketin ödemelerinin büyük çoğunluğunun sene sonunda tahsil edilmesi kaynaklıydı. Şirketin 3. Çeyrek 2021 FVAÖK marjı %17.2 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre FVAÖK marjında 2 baz puanlık artış yaşandı. Şirketin 3. Çeyrek bilançosu ardından 12 aylık 19,00 TL hedef fiyat ile endekse paralel getiri sağlayacağını düşünüyoruz. 

ŞİŞE CAM: Şirket açıklamış olduğu 3.çeyrek bilançosunda net satışları geçen yılın aynı çeyreğine göre %42 artarak 8.2 Milyar TL oldu. FAVÖK marjı geçen yılın aynı çeyreğine göre 226 baz puan artış ile %24.1 olarak gerçekleşti.Net karı 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yaklaşık %3'lük bir düşüş göstermesine rağmen geçen yılın aynı çeyreğine göre %56 artış kaydederek 1.4 Milyar TL oldu.

Şirket 3. Çeyrek bilançosunda daha yüksek kapasite kullanım oranı, genişleyen operasyonlar ve güçlü fiyatlamalarla şirket güçlü bir bilanço açıklayarak piyasa beklentisi olan 1.2 milyar TL net karı geçerek pozitif bilanço görünümünü ve istikrarlı büyümesini devam ettirdi.

Şirketin %30’una yakın satış hacmini oluşturan mimari cam seğmendi satış hacminde sağlanan artış, döviz kuru etkisi ve fiyat artışlarına bağlı olarak %60’ın üzerinde artış gösterirken şirketin %10’una yakın satış hacmini oluşturan Oto Cam Seğmeninde satış hacminde yaşanan bir miktar gerileme ve fiyat artışlarına bağlı olarak dengelenerek yatay bir seyir izledi. Şirketin toplam satış hacminin geri kalan kısmını oluşturan kimya, cam ev eşyası ve cam ambalaj seğmenlerinden satış hacimlerinin artışı pozitif kur etkisi ve pozitif fiyatlamalarla büyüme sağlandı. Şişecam için öncesinde 12 aylık 11.00 TL olan hedef fiyatımızı şirketin maliyet artışlarına rağmen yüksek ihracat potansiyeli ve inovatif yapısını dikkate olarak 13.00 TL olarak yukarı yönde revize ediyor ve AL tavsiyemizi koruyoruz. 

TEKFEN HOLDİNG: Şirket 3. Çeyrek bilançosunda 3,60 milyar TL satış geliri ile 463,2 milyon TL net kar açıkladı. Piyasa ortalama beklentisine göre beklenen net kar rakamı 440 milyon TL civarındaydı. Net satışlar geçen yılın aynı çeyreğine göre %33,6 artış gösterdi. Geçen yılın aynı döneminde şirket zarar açıklamıştı. FVAÖK marjı geçen yılın aynı çeyreğine göre 900 baz puan artış ile %9.4 olarak gerçekleşti. Gayrimenkul şirketi satışından 125 milyon TL kar ve 79 milyon TL’lik ertelenmiş vergi geliri net karı destekledi. Hem TL hem dolar bazında artan gübre fiyatları sonrası kimya seğmendi de performansa katkı sağladı. Şirket 2021 yılı için yaptığı öngörülerde net kar tahminin 1,02 milyar TL’den 1,27 milyar TL’ye FVAÖK gelirleri tahminin 1,28 milyar TL’den 1,41 milyar TL’ye güncelledi. Buna göre FVAÖK Marjı %7,7’den %8,6’ya yükseliyor. Öte yanda satış gelirlerine ilişkin tahminin 16,4 milyar TL olarak aşağı yönlü revize edildiği görülüyor. 3. Çeyrek bilançosu beklenti üzerinde olan şirketin yılın son çeyreğinde bu performansı koruması ile tamamı ile ana faaliyet alanı olan inşaat taahhütlerine bağlı diyebiliriz. Şirketin 12 aylık 19,00 TL hedef fiyat ile al tavsiyesi veriyoruz.

TÜRK TELEKOM: 3. çeyrek bilançosuna göre şirketin net karı 2.05 Milyar TL ‘ ye ulaşarak beklentilerin üzerinde kar rakamı açıklanmış oldu. Piyasanın ortalama beklentisi 1.4 Milyar TL seviyelerindeydi. Net karın beklentileri aşmasında ertelenmiş vergi kalemi etkili oldu. Satış gelirleri beklentilerin üzerinde %17 artış ile 8.6 Milyar TL oldu. FAVÖK 3 çeyrekte %17 artarak 4.09 milyar TL ‘ye ulaşmış oldu. Şirketin borçluluğunda geri çekilme devam ederken Türk Telekom’un net borcu 17.2 Milyar TL’ye geriledi. Şirketin net döviz pozisyonu 58 Milyon dolar seviyesine ulaşarak net döviz pozisyonunda artış sağlandı. Şirketin yıllık yatırım bütçesinde yaptığı revizyon son çeyrekte yatırım harcamalarında artış olabileceğinin sinyalini veriyor.

Şirket gelirleri artarken, abone sayısını artırmaya devam ederken bu çeyrekte 711 bin yeni abone kazanarak son 12 ayda 1.9 milyon abone kazanmış oldu. Sabit internet seğmendi %29 gelir artışıyla büyümeye öncülük etti. Mobil veri seğmendi %17 ve kurumsal veri seğmendi %15 yıllık artış sağladı. Şirket yurtdışındaki faaliyetlerden %12 satış geliri büyümesi sağladı.

Şirketin 2021 yılına ait beklentileri bu çeyrekte de revize edildi.Net satışlarda yıllık %17 olan artış beklentisi %18 seviyesine, FAVÖK beklentisi ise 15.8 Milyardan 16.2 Milyar seviyesine revize edildi. Şirket için 12 aylık hedef fiyatımız AL tavsiyesi ile 10.80 TL seviyesinde oluşuyor.


SASA AKRİLİK: 2021 3. Çeyrek bilançosunda şirketin net satışları yıllık bazda %197 artış ile 3,650 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirket 2020 yılı 3. Çeyrekte -235.4 milyon TL zarar açıklamıştı. 2021 aynı döneminde 765.2 milyon TL net kar rakamı açıkladı. 2021 yılı 2. Çeyreğine göre net kar artışı %44 civarında gerçekleşti. 2020 yılının ilk 9 ayında -54.4 milyon TL zarar açıklayan şirket 2021 yılının ilk 9 ayında 1.4 milyar TL net kar rakamına ulaştı. Ürün satış hacmi yıllık %72 artış ile 308 bin ton oldu. FVAÖK rakamı 3. Çeyrekte 526 milyon TL ve FVAÖK marjı ise bir önceki çeyreğe göre 803 baz puan gerileme ile %14,4 seviyesine geriledi. Şirketin net borcu çeyreklik olarak %15,8 yükseliş ile 7.75 milyar TL olarak gerçekleşti. Buna rağmen şirketin net finansal giderleri 2. Çeyrekte 266 milyon iken 3. Çeyrekte 250 milyon TL’ye geriledi. Ne diğer faaliyetlerden gelirlerin de 178 milyon TL ile net kara katkı sağladığı görülüyor. Şirketin 12 aylık dönemde endekse paralel getiri sağlayacağını düşünüyoruz.

COCA COLA İÇECEK: Şirketin cirosu yıllık %37 artış ile 6.79 milyar TL olurken net kar rakamı yıllık %9.7 artış ile 915.8 milyon TL olarak gerçekleşti. Net kar artışında geçen yılın aynı dönemine göre iyileşen operasyon el performans dikkat çekiyor. Yılın ilk yarısında güçlü yönler olarak görünen birim başına gelir artışı ve satış yelpazesi 3. Çeyrekte de bilançoya olumlu katkı sağladı. Şirketin FVAÖK gelirleri 1.62 milyar TL olurken FVAÖK marjı 4.6 puan düşerek %23.8 seviyesine geriledi. Operasyon el sonuçlar ilk yarıya benzer gerçekleşirken net kar artışının arsa satış kaynaklı olduğunu görüyoruz. Arsa satış geliri 140 milyon TL iken bu gelirin karşılık giderini kompanse ettiği anlaşılıyor. Öte yanda Coca Cola İçecek’in 2021 yılı öngörülerinde net satış hacmi büyüme tahminini %20-%30 olarak yukarı yönde revize etti. Şirketin beklentilerine paralel satış hacmi gerçekleşmesi yılın geri kalanı için pozitif iken olduğunu düşünüyoruz. Coca Cola İçecek bilanço açıklanana dek %37 ile endeksin üzerinde getiri sağladı. Buna rağmen şirketin önümüzdeki dönem olumlu beklentiler ile 12 aylık 115.00 TL hedef fiyat endeks üzerinde getiri potansiyelini koruduğunu düşünüyoruz.  

Ücretsiz Deneme Hesabı