Günlük Analiz 13-08-2020

PİYASA RAPORU

ULUSLARARASI PİYASALARDAN NOTLAR

ABD'de endeksler beklenenden iyi gelen ekonomik verilerin etkisiyle günü yükselişle tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi 300 puana yakın değer kazandı ve yüzde 1,05 artışla 27,976,55 puana yükseldi. 

S&P 500 endeksi yüzde 1,37 artarak 3.379,50 puana çıkarken, Nasdaq endeksi yüzde 2,13 kazançla 11.012,24 puana ulaştı. 

Amerikan Borsasında endeksler, teknoloji hisselerinin öncülüğünde yükseliş kaydetti. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik teşvik paketine ilişkin görüşmelerin ne zaman başlayacağı belirsizliğini korurken, beklenenden iyi gelen ekonomik veriler piyasalardaki pozitif seyri destekledi. 

ABD'de dün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda beklentileri geride bırakarak aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 1 arttı. 

ABD federal hükümetinin bütçe açığı ise temmuzda 63 milyar dolara gerileyerek beklenenden fazla daraldı. Bu dönemde bütçe dengesine ilişkin piyasa beklentisi, bütçenin 193 milyar dolarlık açık vermesi yönündeydi. Bütçe açığı, haziranda ise 864 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Avrupa Borsaları günü dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in koronavirüse yönelik ilk aşıyı tescillediklerini açıklamasının getirdiği iyimserlikle yükselişle kapandı . Kapanışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 1,11 artışla 374,88 puana çıktı. 

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,04 artarak 6.280,12, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,86 değer kazanarak 13.058,63, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,9'luk artışla 5.073,31, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,13'lük yükselişle 20.437,36 puana ulaştı. 

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, dün yaptığı açıklamada tescillendiğini açıkladıkları yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının iki hafta içinde kullanıma hazır olacağını ileri sürmüş, aşının kalite kontrolünü gerçekleştirdiklerini belirterek 'Önümüzdeki iki hafta içinde aşının ilk paketleri hazır olacak ve ilk önce sağlık çalışanlarına verilecek' demişti.

İÇ PİYASALARDAN NOTLAR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'Türkiye 2. çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak. İkinci çeyrek pozitif olacak' dedi.

Bakan Albayrak, 'Eskiden kur çok daha fazla etkiliyordu. Şimdi ekonomide bir dönüşüm var. 2 sene önce de bu seviyelerdeydi. Düştü. İki sene öncesine kadar bugün Türkiye ekonomisi kırılganlıklarına göre çok güçlü. Dünya tarihinin en büyük ekonomik krizi yaşanıyor' dedi.

Albayrak, 'Dünya yanıyor, Türkiye güllük gülistanlık değil tabii ki. Türkiye'de bir lobi var. Biz krizlerden çok, battık bittik lobileriyle uğraşıyoruz. Dünyada en hızlı toparlayan ülkelerden biri olacağız. Dünya tarihinin en büyük krizi var 40 milyonun üstünde işsizlik var' şeklinde konuştu.

Bakan Albayrak, 'Ekonomisi batan bir ülke bütün alanlarda güçlü bir bilanço ortaya koyabilir mi? Hedeflediğimiz bütçe açığı zaten olmayacak. Gelirleri erteledik buna rağmen yüzde 5-6'yı konuşuyoruz. Borç rasyosu bizde yüzde 30'larda' dedi.

Albayrak,'3 ay boyunca verdiğimiz desteklerin geri dönüşüne bakıyorum. 1.9 milyon esnafın yaklaşık 1.5 milyonuna destek verdik. 210 bin firmaya 150 milyon liradan fazla destek verdik. Düşük maliyetlerle destek sağladık. Özellikle sosyal medya üzerinden negatif bir hava pompalamaya başladılar. Etkileme güçleri her geçen gün azalıyor. Çok net bu bir milli bağımsızlık mücadelesi. Ekonomik anlamda milli bağımsızlık modeli ortaya koymanız lazım. Bunun için kıyamet koparıyorlar. Eski model yüksek faiz, değerli kur, ve ithalata bağlı. Böyle bir ekonomi sürdürülebilir değil. Türkiye rekabetçi kurla ithalata değil ihracata yönelik bir dönüşüm var' ifadelerini kullandı.

Albayrak, 'Biz bir hayal dünyasında yaşamıyoruz. Kur çıkıp iniyor, küresel etkilerden kaynaklı Türkiye de etkileniyor tabii eskisine nazaran daha az etkileniyor. Bahane değil, çözüm üretme sorumluluğumuz var. Türkiye'de birileri tarafından gereksiz negatife yönelik ciddi bir operasyon var. Biz sorumluluk makamındayız. Biz şu an itibariyle bahane değil çözüm üretme noktasında sorumluluk taşıyoruz. Pandemi sürecinin normalleşme aşamasına başlamadık' dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'Türkiye yabancı yatırımı çekecek, yatırımlara yönelecek. Burada faiz önemli bir husus. Reel yatırımcı açısından pandemi ve sürecinin normalleşmesine başlamadık. Türkiye atacağı adımlarla pozitif ayrışacağı için yabancı yatırımcıyı çekiyor. Türkiye faizde ve kurda daha az bağımlı olduğu güçlü bir sürece girecek.

Bakan Albayrak, ' Türkiye daha az telaş edecek bir pozisyonda. 400 milyar TL likidite finansman desteği sağladı bu devlet. Türkiye'nin cebi bol. Yeter mi yetmez, daha fazla destek vermemiz lazım. Temmuz ihracatı, PMI endeksi ekonominin toparlanmaya başladığını gösteriyor. Para bas diyenler oldu, bu en büyük tuzaktır. Piyasa normalleşmeye doğru gidiyor. Kısa çalışma ödeneği yeni dönemde normalleşme desteğine dönüyor. Çok güçlü bir istihdam kalkanı paketi hazırladık. İnşallah ekimde meclis açıldığında daha pozitif adımlar atılacak' şeklinde konuştu.

Albayrak, 'Son 3-4 ayda pandemi etkisiyle fiyatlama davranışlarındaki bozulma beklentileri üzerinde bir enflasyon olarak yansımıştı. Enflasyon açısından sürece baktığımızda hedefimiz 8.5'ti pandemi olmasaydı rahat yakalayacağımızı düşünüyordum. Türkiye'de bir iki puanlık etkisi olabilir. Kur maliyet üzerinde enflasyon etkisi, trende baktığımızda fiyat davranışları üzerinde farklı şekilde etki etti. Enflasyona negatif etkisinin olacağını düşünmüyorum. Bu yıl eksi yüzde iki ile yüzde bir arasında büyüme gerçekleşir. İnşallah 2020 yılı bir çok anlamda hepimizi etkiledi beklentilerin daha altında kapatacağımız bir yıl olacak' dedi.

EKONOMİK VERİ TAKVİMİ


09:00

Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Tem)-0,5% -0,5%  **
10:00İspanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Tem) -0,6% -0,3%**
10:00 İspanya Harmonize Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP) (Yıllık) (Tem)-0,7%  -0,7% **
15:30ABD İhracat Fiyat Endeksi (Aylık) (Tem)0,4%1,4%**
15:30ABD İthalat Fiyat Endeksi (Aylık) (Tem)0,5%1,4%**
15:30ABD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları-1.186K***


DOLAR TL YORUMU

USD/TRY paritesinde yurtdışında yaşanan likidite sıkışıklığının normalleşmesi sonrası TL’de yaşanan değer kaybı, paritede yükselişi ön plana çıkarttı. TCMB’den ve BDDK’dan gelen adımlar para politikasında normalleşme ve TL’deki değer kaybını önlemeye yönelikti. Merkez Bankası attığı adımlar ve söylemler ile parasal sıkılaşmaya başlamış oldu. TL’de yaşanan bu değer kaybının ardında son dönemlerde gelen veriler neticesinde çekirdek enflasyon görünümde yaşanan bozulma etkili oldu. Diğer yandan Dolar’ın gelişmekte olan para birimleri karşısında değer kazanması paritede yükselişin momentum kazanmasına neden oldu. USD/TRY paritesi yıl başından bu yana yaklaşık % 21 gerilerken dolar karşısında en fazla değer kaybeden dördüncü para birimi oldu. Brezilya Reali ilk sırada, Güney Afrika Randı ise ikinci sırada geliyor.

Teknik olarak yükseliş eğiliminin ön planda olduğunu gördüğümüz USD/TRY paritesinde ilk takip edeceğimiz seviye geri çekilmelerde 7,2850 seviyeleri ve sonrasında 7,2545 seviyeleri olacak. Yükselişlerin devamı halinde ise 7,3540 seviyesi ilk direncimiz olarak ön plana çıkmakta.

Destek : 7,2850/7,2545/7,2280

Direnç:7,3540/7,3770/7,4050


BORSA YORUMU

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,37 değer kazancıyla günü 1.114,18 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 4,13 puan artarken, toplam işlem hacmi 23,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. 

Bankacılık endeksi yüzde 0,21 azalırken, holding endeksi yüzde 0,36 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,75 ile iletişim, en çok gerileyen ise yüzde 3,82 ile KOBİ sanayi oldu. 

Aşı çalışmalarına ilişkin haberler pay piyasalarında risk iştahını artırmaya devam ediyor. Bugün yurt içinde dış ticaret endeksleri, yurt dışında ise Almanya'da enflasyon, ABD'de ithalat ve ihracat fiyat endeksi verilerinin takip edilecek. 

Teknik açıdan 1095 seviyesinin önemli destek olarak çalışmaya devam ettiğini gördüğümüz endekste bu seviyelerin üzerinde destek bulunmaya devam edilmesi halinde alımların devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda takip edeceğimiz ilk direnç seviyesi 1135 ve hemen ardından ise 1152 seviyesi ön plana çıkmaktadır. Geri çekilmelerde ise 1095 seviyesi takip ettiğimiz ilk destek 1073 seviyesi ise ikinci destek seviyesidir.

Destek: 1095/1073/1035

Direnç: 1135/1158/1175


EURUSD YORUMU

Geçtiğimiz gün EUR/USD paritesi gün içinde 1,1711 ile 1,1814 aralığından hareket etmiş olup akşam saatlerinde 1,1784 seviyesinden destek buldu.  AMB teşvik programları sonrası veriler Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın devam ettiğini gösterirken geçtiğimiz ay Euro, dolar karşısında yüzde 5'ten daha fazla değer kazanarak, Eylül 2010'dan bu yana en güçlü aylık kazancını kaydetti.

Teknik olarak Euro'nun Dolar karşısında güçlü duruşu devam ederken, paritenin 100 ve 200 günlük hareketli ortalama üzerinde olduğunu görüyoruz. Yükseliş trendinin devam edeceğini düşündüğümüz paritede 1,1720 seviyesi önemli destek olmaya devam ediyor. 

Destek :  1,1720/ 1,1685/1,1540

Direnç : 1,1850/ 1,1920/1,1985


ALTIN ONS YORUMU

Ons altın yılbaşından bu yana yüzde 30 a yakın değer kazanırken 10 Ağustos haftası itibari ile Rusya’dan gelen aşı açıklamaları ve virüsün kontrol altına alındığı beklentileri ile 1860$ seviyelerine kadar geriledi. Ancak DSÖ tarafından hala aşının kullanılabilirliği ve pandemide en kötünün geride kaldığına yönelik bir açıklama mevcut değil. İkinci dalga endişelerinin de hala ön planda olduğu şu süreçte gerek düşük faiz ortamının devam edecek olması gerekse ABD-Çin geriliminin tırmanma ihtimali onsta hala ana trendi yukarı yönlü desteklemeye devam ediyor.

Diğer yandan altına dayalı ETF varlıklara baktığımızda 10 Ağustos haftası itibari ile talebin bir miktar azalmış olduğunu görsek de yükselişin bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. Küresel ekonomilerdeki normalleşme sürecinin 2021 yılının ortasına kadar süreceğini, bu süreçte de altında güvenli liman arayışı nedeni ile önümüzdeki süreçlerde 2100$ seviyelerinin üzerinde fiyatlamalar görebileceğimizi düşünüyoruz. 

Teknik olarak, 1915,83 dolar/ons seviyelerinden işlem gören altında teknik göstergeler alış sinyali verirken bugün onsta 1920$ seviyesinde gelecek tepkiler  belirleyici olacaktır. Geri çekilmelerde ise 1900$ seviyesi önemli destek olmaya devam ediyor.

Destek : 1900/1885/1870

Direnç : 1920/1950/1970


GÜNLÜK HİSSE ÖNERİLERİ

DGKLB

  • Direnç Seviyesi: 2,82/2,86/2,89
  • Destek Seviyesi: 2,76/2,73/2,70

SASA

  • Direnç Seviyesi: 13,72/13,94/14,22
  • Destek Seviyesi: 13,20/12,98/12,72
PETKM

  • Direnç Seviyesi: 3,79/3,82/3,84
  • Destek Seviyesi: 3,74/3,72/3,70

Ücretsiz Deneme Hesabı