Haftalik Bülten 01-11-2020

HAFTALIK BÜLTEN

EURO/DOLAR Teknik Analiz

EURO/DOLAR Teknik Analiz

Derinlik Raporu (COT)

Derinlik Raporu (COT)

EURO/DOLAR Paritesi

13 Ekim tarihli derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında toplam spekülatör net uzun pozisyon miktarı 9772 kontrat azalarak 218355 olarak açıklandı. Son haftalarda gelen uzun pozisyon kapama faaliyeti ile 41 haftanın yüksek seviyesinde aşırı alım bölgesinden uzaklaşan bir derinlik görüyoruz. 4 haftada toplam euro uzun pozisyon miktarında 20239 kontrat geri çekilme var. Opsiyon piyasasında 3 aylık döngüde öngörülen volatilite (IV) 6.25 tarihsel volatilte ise 6.48 olarak görünüyor. 25 Delta RR içinde alım satım opsiyonları arasında euro satış tarafında işlemler ağırlıkta iken vadeli piyasalar ile opsiyon piyasası aynı eğilim ile kısa vadeli satış baskısıni ifade ediyor. 

Teknik olarak; Euro/dolar paritesinde 60 günlük üssel hareketli ortalama 1.0705 ile 1.1680 aralığı önemli destek iken 12 günlük 1.1747'in yukarı yönde kırılması durumunda 1.1820 direnci test edilebilir. Önceki iki hafta raporumuzda daralan bollinger bant ile paritede kırılma zamanının yaklaştığı görüşümüzü belirtmiştik. Bu görüşümüzü korumakla beraber teknik pozisyonlamar ile devam eden satış baskısı pariteyi bollinger alt bant 1.1662'ye kadar taşıma potansiyeline sahip, kısa vade için 1.1650-1.1750 aralığının kırılma yönü takip edilebilir. 

GBP/USD Teknik Analiz

GBP/USD Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

GBP/USD Paritesi

13 Ekim haftasının derinlik raporunda vadeli piyasada fonlar 1496 kontrat kısa pozisyon kapatmış ve piyasada net kısa pozisyon miktarı -9802 kontrata gerilemiş.  52 haftanın rekor net uzun pozisyon miktarı 35162 kontrat iken rekorda 52 haftanın net kısa pozisyon miktarı 52440 kontrat olarak görünüyor. Son 3 haftada fonların kısa pozisyon kapama isteği ile 9802 kontrata kadar gerileyen net kısa pozisyon miktarı Brexit olumlu haber akışı ile artıya dönme potansiyeli taşıyor. Öte yanda anlaşmasız Brexit senaryosu İngiltere ekonomisini zorlayacak. Moody's ülkenin kredi notunu Aa3'ten Aa2'ye çekerken görünümü duragan olarak korudu. Boris Johnson Avrupa Birliği'nden Avustralya herhangi bir değişiklik olmaksızın Avustralya tarzı bir anlaşma talep ediyor. Avrupa Birliği ise Kanada tipi bir anlaşmaya dahi yanaşmak istemiyor. Birlikten gelen açıklamalara göre İngiltere ile Brexit görüşmeleri önceden planlandığı gibi önümüzdeki hafta da devam edecek. Opsiyon piyasasının 3 aylık döngüler ile öngördüğü (IV) volatilite düşerken tarihsel volatilite hafif yükselişte ve iki oyanklık göstergesi önümüzdeki günlerde biribirine yaklaşma eğilimini sürdürebilir. 25 Delta RR hafif yükseliş ile limitli de olsa Sterlin alım opsiyonu lehine eğilimi ifade ediyor. 

Teknik olarak; Eylül ayı sonunda görülen 1.27'li seviyeler ardından son iki haftada GBP/USD paritesi 1.2900-1.3100 aralığı içerisinde hareket etti. Teknik olarak 1.2900 altında zayıflayan görünüm ile 1.2700 ardından 1.2500 desteğine doğru geri çekilme sürebilir. Öte yanda Brexit pozitif haber akışının pariteyi 1.3100 üzerinde 1.3300 direncine taşıma poatnsiyeli var. Döviz piyasası anlaşmasız Brexit fikrine alışmaya çalışırken olumlu gelişmeler Sterlin'in değer kazanımı için fırsat olur. Ancak ekonomik veriler alert verirken ve covid-19 vaka sayısı artarken yükselişler satış fırsatı olarak görülebilir. 

USD/JPY Teknik Analiz

USD/JPY Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

USD/JPY Paritesi

13 Ekim haftasının derinlik raporunda vadeli piyasada fon net uzun pozisyon miktarı 1126 kontrat düşüş ile 19976 kontrata geriledi. 52 haftanın yükssek seviyesi 34607 kontrat iken rekor seviyeden uzaklaşan net uzun pozisyon miktarına karşı Japon Yeni değer kaybının limitli olduğu görülüyor. Geçmiş 10 senede Japon Yeni piyasada güvenli para birimi olma özelliği ile artan risk ortamında talep görürdü. Pandemi sonrası farklı bir tablo ile karşılaşıyoruz. Son rakamlar ile GSYIH'ın %16'sına ulaşan 3.1 trliyon dolarlık bütçe açığına rağmen ABD Doları güvenli para birimi olarak talep görüyor. Pandemi ekonomik etkileri ile öncesinde enflasyon yaratma çabasında olan Japonya ekonomisinde temel ekonomik göstergelerde bozulma kaçınılmaz oldu. Gerçi tüm gelişmiş ekonomiler aynı durumda ve biri diğerinden çok daha iyi demek zor. Ancak küresel para olma özelliği ile Amerikan ekonomisinde enflasyonun diğerlerine kıyasla erken geleceği beklentisi para biriminin de risk iştahının azaldığı dönemlerde talep görmesini sağlıyor. Opsiyon piyasasında son iki haftada dolar alım opsiyonu lehine yükselen 25 Delta RR'da bu beklentinin bir sonucu olsa gerek. 

Teknik olarak; USDJPY paritesi 12 günlük üssel hereketli ortalaması olan 105.50 altında zayıf bir görünüm sergiliyor. Bu seviye üzerinde 60 günlük üssel hareketli ortalama 105.87 önemli direnç iken bu seviye bir önceki hafta denendi ancak üzerinde kalınamadı. 105.87 ardından 106.70 direnç iken 105.50 altında kaldıkça bollinger alt bant 104.67 takip edilebilir. Euro, Sterlin ve Japon Yeni dar aralıkta hareketler ile Dolar Endeksi'nde yön tayinini bekliyor. ABD seçimlerine yaklaşırken Ekim ayı son haftası ve ya seçim sonrası ilk haftada döviz piyasası ABD Doları konusunda karar verebilir. 

XAG/USD Teknik Analiz

XAG/USD Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

XAG/USD Paritesi

Analitik verilere göre 13 Ekim haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında gümüş net uzun pozisyon miktarı 445 kontrat artış ile 60515 olarak açıklandı. Son dört haftada piyasada gümüş net uzun pozisyon miktarı 3892 kontrat artış gösterdi. 30 haftanın yüksek seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile rekor seviyede uzak piyasada son haftalarda alımlar limitli kalıyor. Opsiyon piyasasına gelince 3 aylık döngüde piyasanın öngördüğü volatilite (IV) 41.50 olarak tarihsel volatilite (55.84) altında seyrediyor. Önümüzdeki haftalarda IV'nin yükselme potansiyeli 25 Delta RR'da 24 Eylül'den bu yana kademeli olarak yükselen gümüş alım opsiyonu talebi ile birleşince opsiyon piyasası daha ziyade gümüş lehine pozisyonlanmış. 

Teknik olarak; XAGUSD paritesi Ekim ayı başından bu yana 12 ve 60 günlük üssel hareketli ortalama aynı çizgi üzerinde '24.30' iken kırılma durumunda 22.90 seviyesine doğru geri çekilme yaşanabilir. Bu hafta kısa vadeli yön açısından önemli ve 24.30 üzerinde kalma başarısı gösteren gümüş piyasası 25.58 direncini test edebilir. 22.90-25.60 aralığı ise orta vadeli hareket için öenme arz ediyor. Şimdilik bu aralığın kırılması bizim analizimiz de sürpriz olur. Ancak kısa dalga boylarından sıkılmış görünen piyasada seçim sonucunu ve Amerikan Doları'nı beklemeden sert bir hareket ihtimalini de göz ardı etmiyoruz. 

S&P500 Teknik Analiz

S&P500 Teknik Analiz

MSCI Dünya Fiyat/Kazanç

MSCI Dünya Fiyat/Kazanç

S&P500 Endeksi

Son iki haftanın aksine 13 Ekim tarhli derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında E-mini S&P net uzun pozisyon miktarı 21076 kontrat düşüş ile 57897 kontrata geriledi. 39 haftanın yükseğinde net uzun pozisyon miktarı ile aşırı alım bölgesinden uzaklaşan piyasada son dört haftada alımlar 34266 kontrata geriledi. Öte yanda Dow Jones mini endekste E-Mini aksine 1061 kontrat artış gerçekleşti.  Geçtiğimiz hafta açıklanan banka bilançolarında hisse başı kar rakamları beklenti üzerinde pozitifdi. Banka bilançoları alım satım amaçlı işlemlerden elde edilen karlar ile nemalanmış görünüyor. Ayrıca bilançolarda sorunlu krediler için ayrılan karşılık oranının artmış olması yatırımcıyı rahatlattı. Ancak  ABD ikinci teşvik paketinde Kasım ayı seçimleri öncesinde uzlaşılacağı yönünde umutlar azalıyor. Son seçim anketi Biden 51.4 Trump 42.2 olarak Joe Biden lehine iken bu hafta Perşembe günü ikinci ve son seçim öncesi TV tartışması ile iki Başkan adayı karşı karşıya gelecek. Bilanço sezonuna gelince Salı Netflix, Çarşamba Tesla ve Cuma American Express ile devam ediyor. Haftaya başlarken ABD tarafında yeni teşvik konusunda umutların azaldığı bu dönemde Çin 3. çeyrek büyüme rakamı küresel hisse senedi piyasalarında etkili olabilir. 

Teknik olarak;  Kısa vadede 12 günlük üssel hareketli ortalama 3450 üzerinde kalındığı sürece bollinger üst bant 3550 test edilebilir. Eylül ayı yüksek seviyesi 3588 ardından 3687 direnç iken bu hafta küresel risk alma eğiliminde bozulma ve tedirgin fiyatlamaların olduğu senaryoda 3450-3400 aralığına doğru geri çekilme olası görülüyor. Bir sonraki adım için 3350 desteği takip edilebilir. 

Nasdaq Teknik Analiz

Nasdaq Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

Nasdaq Endeksi

Son iki haftada E-mini S&P endeksine kıyasla fon alımlarının göreceli limitli olduğu E mini Nasdaq endeksi 13 Ekim tarihli raporda atak yaptı. Son rakamlar ile 13 Ekim haftasında fon alımları ile net uzun pozisyon miktarı 17868 olarak açıklandı. Teknoloji hisse senetleri bilanço beklentisi bir yana seçim sonrasında teknoloji konusunda ki ABD-Çin savaşının daha mutedil bir zeminde ilerleyeceği beklentisini fiyatlıyor. Bu hafta Salı Netflix Çarşamba Tesla bilançoları ile geçtiğimiz hafta bankacılık sektörünün yapamadığını bu hafta teknoloji sektörü yapabilir. Önümüzdeki haftalarda Nasdaq endeksi'nin küresel hisse senedi piyasaları için lider olması beklenebilir.

Teknik olarak; Bu hafta 12 günlük üssel hareketli ortalama 11729 üzerinde kalabilir ise Nasdaq bollinger üst bant 12230 seviyesine doğru yükselişini sürdürebilir. Sonraki hedef 02 Eylül yüksek seviyesi 12440 iken geçtiğimiz haftalarda üzerine geçmekte zorlanılan 11500 önemli destek olarak görülüyor. 11500 altında 60 günlük üssel hareketli ortalama olan 11250 seviyesini takip ediyor olacağız. 

DAX Teknik Analiz

DAX Teknik Analiz

Dax Endeksi Yayılım

Dax Endeksi Yayılım

DAX Endeksi

Almanya DAX endeksi geçtiğimiz haftalarda yaşanan düzeltme hareketine karşı 200 günlük hareketli ortalama üzerinde hisse senedi sayısında artış ile teknik bir güçlenmeyi işaret ediyordu. Son olarak 200 günlük üzerinde hisse senedi sayısı 80 (önceki 78) ve artış sürüyor. Ancak bir önceki haftaya kıyasla teknik görünümü güçlenen hisse senedi sayısında düşüş var. ABD hisse senedi piyasalarında seçim süreci, geciken ikinci teşvik paketi ile iyimserlik ivme kaybederken artan virüs vaka sayısı Avrupa ekonomisini zorlamayı sürdürüyor. Birliğin lokomotif ülkesi Almanya'da ZEW ekonomik beklenti endeksi 52.3 (beklenti 72.0) ile moral bozukluğunu ifade ediyor. Yeni teşvik paketleri ve ECB adımları gündeme gelir mi? Aşı ne zaman piyasaya sürülecek? Likidite bolluğu ve teşvikler ile Mayıs ayından bu yana yükselen DAX bugünlerde ne yöne gideceğini şaşırmış durumda etraftan umut arıyor. Son haftalardaki hareketi bu cümleler ile özetleyebiliriz. 

Teknik olarak; Kısa vadede Alman Dax endeksi 12770 üzerinde kalmayı başarır ise 13150 ardından 13350 seviyeleri test edilebilir. Satıcıların kontrolü söz konusu olursa, 12550 ara destek olmak üzere 60 günlük üssel hareketli ortalama 12880 desteğine doğru geri çekilme yaşanabilir. 

Doğalgaz Teknik Analiz

Doğalgaz Teknik Analiz

Derinlik (COT) Raporu

Derinlik (COT) Raporu

Doğalgaz Piyasası

13 Ekim haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında toplam spekülatör net uzun pozisyon miktarı 557 kontrat düşüş ile 92659 kontrata geriledi. Son dört haftada piyasada 24647 kontrat alım gerçekleşti ve doğalgaz piyasası 51 haftanın rekor seviyesinde net uzun pozisyon taşıor. Üstelik 92659 rekor üzerine yüzde 5 alış gerçekleşmiş rakam ve bu rakama göre doğalgaz piyasası COT (derinlik) raporuna göre aşırı alım bölgesine dayandı. Eylül ayı'nda Asya'da soğuk hava koşullarına bağlı artan LNG talebi devam eden kasırgalara paralel üretim kısıntısı ve stoklarda yaşanan geri çekilme hepsi bir araya geldiğinde doğalgaz son beş senede alışık olmadığı bir temel görünüm sergiliyor. Ancak bu hafta geçtiğimiz hafta sonuna doğru başlayan düzeltme hareketinin devam etme olasılığını yüksek görüyoruz. Bu geri çekilme orta ve uzun vadede piyasaya ilişkin olumlu beklenti içerisinde olan yatırımcıya alım için fırsat sunabilir. 

Teknik olarak; 2.65-2.77 destek bölgesi iken bu seviyenin piyasayı tutamadığı senaryoda 02 Ekim düşüğü 2.37'e doğru geri çekilme yaşanabilir. Yukarıda 2.90-2.95 aralığı direnç bölgesi iken herşey dahil pozitif fiyatlama ile doğalgaz bu hafta 3.18 direncini test edebilir. 

Ücretsiz Deneme Hesabı