Pi̇yasa Noorcm Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 22-02-2021

PİYASA NoorCM Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

Piyasalar vaka sayımına odaklanabilir...

Küresel piyasalar hisse senedinin başı çektiği pozitif fiyatlamayı sürdürürken önümüzdeki haftalar için endişe yaratacak birkaç konuya dikkat çekmekte fayda var. İlki ülkeler bazında covid-19 kısıtlamalarından çıkışın gecikmesi diğeri ise ABD teşvik paketinde sürecin uzaması. Nancy Pelosi'nin açıklamalarına bakılırsa en erken Şubat ayı sonu olarak tarih veriliyor. 
Kasım ayının ikinci yarısında aşı haberleri ile tünelin uzunda ışık göründü ve piyasalar ileriye dönük olumlu beklentileri satın almaya başladı. ABD içinde son 7 günlük vaka ortalaması 4 Kasım haftası seviyelerine gerilerken 70 milyon aşı dağıtımı yapıldı. Son rakamlarda 46 milyon kişinin aşılandığı haberleri yer alıyor. Astra Zeneca'nın aşı üretimine hızlandırdığı haberleri de bu taraftan alınan olumlu haber akışı olarak görülüyor. Önümüzdeki 30 gün içinde hava sıcaklıklarının kademeli olarak artması ile virüsün yayılma hızı da düşecek. Bu ortalama yeni teşvikleri de ekleyince ABD ekonomisi Nisan ayından itibaren iyileşme sinyalleri verebilir. Geçtiğimiz hafta açıklanan ekonomik verilerde haftalık işsizlik başvurularında artış gözlendi. Tüketici enflasyonu benzin fiyatlarındaki artışa rağmen %0.3 artış gösterdi. Bu hafta açıklanacak olan Ocak ayı perakende satışlar verisinin %1.1 (önceki %-0.7) olarak artış göstereceği tahmin ediliyor. Onun dışında haftanın son işlem gününde Avrupa Bölgesi ve ABD'de Şubat ayı PMI imalat ve imalat dışı sanayi endeksi ilk okumada açıklanacak. 
Emtia piyassaına gelindiğinde enerji sektörü ve endüstriyel metal kompleksi hariç Dolar Endeksi'nin fazla etkili olmadığını görüyoruz. Petrol fiyatları Ocak 2020 seviyeleri üzerine çıktı bakır fiyatları libresi 380 sente yükseldi. Ancak altın ve gümüş fiyatları yukarı gitmekte zorlandı. Tahıl piyassaına gelince 2020 son çeyrekte La Nina ile gelen kuraklık ve Çin talebi ile yükseliş ardından dinlenme sürecinde. Önümüzdeki haftalarda hava koşulları desteği ile Güney Amerika'da soya ve mısır üretimi iyileşebilir beklentisi var. Diğer tarafta Çin önden yüklemeli alımlar ile tahıl ürünleri ithal etmiş olabilir. Bu tarafta da bir yavaşlama gözlenirse bu piyasalarda geçtiğimiz hafta başlayan düzeltme zamana yayılabilir. Bütün bunlar bir tarafa Goldman Sachs'ın 2021 yılında süper emtia döngüsüne hazır olun uyarısı ile küresel risk iştahı sürdükçe piyasa oyuncuları geri çekilmeleri alım fırsayı olarak görebilir. 

ICE Dolar Endeksi (aylık)

ICE Dolar Endeksi (aylık)

ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı

ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı

ABD ekonomik verileri ne söylüyor?

Hisse senedi piyasalarında mevsimsel eğilim ile Ocak ayı düzeltme ayı olarak bilinir. Ancak 2021 senesinde farklı olarak hisse senedi piyasalarında yaşanan geri çekilme limitli kaldı. Joe Biden dönemi ve ek teşvik beklentisi yanında Şubat ayından itibaren covid-19 vaka sayısında düşüş yükselişi destekledi. 1.9 trilyon dolar olması beklenen teşvik paketi en iyi ihtimalde Şubat ayı sonunda geçebilir. Kısaca bu taraftaki beklentilerin hisse senedi piyasalarını yeni yüksek seviyelere taşımakta zorlanacağını anlıyoruz. Geriye günlük vaka sayısı kalıyor önümüzdeki günlerde 100 bin üzerinde vaka sayısı moral bozarken 70 binli seviyelere gerileme moral düzeltir. Hava sıcaklıklarının artışa geçmesi aşı temini konusunda Ocak ayında yaşanan karmaşa bitiyor görüntüsü ile piyasa bu tarafa tutunabilir. Olmadığı senaryoda 3950-4000 aralığının geçilmesinin zor olacağını ve kısa vadeli geri çekilme olabileceğini düşünüyoruz. E-mini S&P tarafındaki pozisyonlanmaya bakınca fonlar yükselişi satış için fırsat olarak görmüş. Geride kalacak bilanço dönemi ve geciken teşvikler ile geri çekilme potansiyeli var. Bu tarz bir geri çekilme olduğu takdirde geçtiğimiz iki haftada satış tarafında olan fonlar alıma geçebilir. Kısaca mevcut ekonomik koşullarda geri çekilmeler alım fırsatı olarak görülüyor. Öte yanda State Street yatırımcı güven endeksi 100.7 ile yükselişini sürdürüyor. Bölgeler bazında bakıldığında Asyalı yatırımcı güveninde artış önde giderken ardından Avrupalı yatırımcı kitlesi geliyor. Kuzey Amerika'lı yatırımcının güveninde ise yeni sene ile beraber bir miktar düşüş gerçekleşmiş. 

ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları

ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları

ABD mevcut konut satışları

ABD mevcut konut satışları

Yeni haftadan beklediklerimiz

Gelişmiş ülkeler covid-19 vaka sayısında düşüş ile sevinirken gelişen ülkeler mutasyon endişesi ile rahatsız bu hafta teşvik paketi ve yeni aşı haberleri ile küresel hisse senedi piyasaları yükselişini sürdürebilir. Ancak ek teşvik paketi onay sürecinde olası negatif haber akışı arada yükselişin hızını kesebilir. Buna rağmen arada yaşanan düzeltmelerin alım fırsatı olarak görüleceği ve ABD Doları'nda yükselişn hız kesmesi ile emtia piyasasının reflasyon fiyatlaması için cesaretleneceği bir haftaya giriyoruz.  

Ücretsiz Deneme Hesabı