Pi̇yasa Noorcm Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 01-03-2021

PİYASA NoorCM Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

Piyasalar reflasyon fiyatlamasına ara verebilir...

ABD tahvil piyasasındaki fiyatlamalar ile enflasyon fiyatlanadursun birçok emtia aşırı alım bölgesinde ve düzeltm eğilimine girebilir. Ensüstriyel metaller enerji piyasası ve tahıllar geçtiğimiz hafta reflasyon fiyatlamasına ara verebilirim sinyalini verdi.
Küresel hisse senedi piyasaları 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketini fiyatlamakta kararsız kaldı. Paket temsilciler meclisinden geçti ve şimdi sıra senatoda;  bu kez yapılacak oylamada Demokratların fire vermemesi gerekiyor. Teşvik paketi istihdam piyasası faydalarının son tarihi olan 16 Mart tarihine kadar geçirilmeye çalışılıyor. Geçtiğimiz hafta FED Başkanı Powell'ın bankacılık ve finansal komitede yaptığı yarı yıl sunumunu takip etti. Önemli olan tahvil piyasasının Başkan'ın söylemi aksine fiyatlama yapmasıydı. Bu hafta emtia fiyatlarında geri çekilmenin devamı tahvil bono piyasasında oranlarda geri çekilmeyi beraberinde getirebilir. Bu senaryoda hisse senedi piyasalarında satışlarının hız kestiğini görebiliriz. Öte yanda Dolar Endeksi'de bu denge içinde 91.00 endeks seviyesi üzeri ya da altı hareket konusunda karar verebilir. 
Bütün bunlar olup biterken hisse senedi piyasasının aşı tarafındaki olumlu gelişmeleri görmezden geldiği anlaşılıyor. ABD'de günlük vaka sayısı Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine gerilerken Johnson&Johnson aşısı onaylandı. Aşı tarafındaki olumlu gelişmelerin fiyatlamaya başlanması büyük ölçüde tahvil piyasasına bağlı diyebilriz. Kontrolsüz yükseliş piyasaları rahatsızı ederken otoritelerin ekonomiye destek söylemleri dikkate alınmalı. 
Haftanın ekonomik takvimi Çin imalat sanayi endeksi 50.6 olarak 51.1 olan tahminlerin altında gerçekleşti. Yeni yıl tatilinde Çin'in ekonomik aktivitesi zayıflama eğilimi gösterdi. Pazartesi ISM imalat PMI endeksi (beklenti 58.7) Çarşamba FED bej kitap Perşembe OPEC+ toplantısı ve FED Powell konuşmasından oluşuyor. Kuşusuz Şubat ayı istihdam raporu ile veri trafiği açısından öne çıkan yine Amerikan ekonomisi olacak. İstihdam raporu beklentisi aylık 133 bin istihdam artışı ve %6.4 işsizlik oranı olarak şekillenirken küresel piyasaların rapora tepkisi limitli kalabilir. 

ICE Dolar Endeksi (aylık)

ICE Dolar Endeksi (aylık)

ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı

ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı

Altın piyasası ve yükselen faiz oranları...

2020 yılı Agustos ayında %0.52 olan ABD 10 yıllık tahvil faiz oranları şimdilerde %1.40 seviyesinde işlem görüyor. Yaz aylarında zayıflayan pandemi etkisi ve ekonomilerin açılması ile küresel toparlanma beklentisi tahvil faiz oranlarını yukarı yönde hareket için teşvik etti. ne tesadüftür ki altın piyasasında 2000 üzeri fiyatlama ardından başlayan geri çekilme de yaz aylarında başladı. 
Kasım 2020 itibari ile aşı haberleri ile küresel risk iştahı arttı ve yatırımcı hisse senedi başta olmak üzere riskli varlıklara yöneldi. Bu ortamda hem güvenli liman olma özelliği ile oluşan talep zayıfladı hem de faiz vermeyen bir enstrüman olarak tahvil faiz oranlarında yükselişten nasibini aldı. 2021 yılı Ocak ayında yeni teşvik beklentisi ile ABD ekonomisi beklenenden önce enflasyon yaratabilir fiyatlaması başladı. Ocak ayı başında %0.95 olan 10 yıllık tahvil faiz oranları geçtiğimiz hafta %1.60 oran ile fiyatlanabildi. Son iki ayda tahvil faiz oranlarında yaşanan yükselişin en çok altın piyasasını baskıladığını görüyoruz. COMEX de azalan fon alımları ve ETF borsa yatırımlarından çıkış bu dönemde hızlandı. 2021 yılı ikinci yarısında geride kalan pandemi ile altının kendi iç dinamikleri ile fiyatlamaya geçmesini bekliyorduk. Kendi iç dinamikleri derken enflasyona karşı korunma amaçlı ilgi öne çıkıyor. Geçmiş 10 senelerde altının enflayonist ekonomik ortama eşlik etmediği dönemler oldu. Buna rağmen genelde altının bu özelliği beklenmedik zamanlarda öne çıkabilir. Bu kez altının enflsyonu fiyatlamkta çekimser kaldığını ve daha ziyade yükseln faiz oranlarını rakip görerek gerilediğini söyleyebilriz. Sebebi 2018 Eylül ayında başlayan ve geçtiğimiz sene hızlanan yükseliş eğilimi; kısaca düzeltme zamanı. Öte yanda otoritelerin önümüzdeki 12 ayda enflasyon hedefi zor ve düşük faiz ortamı ve varlık alımları sürecek söylemi altının şimdiden enflasyon çoşkusu yaşamasının önüne geçiyor. 
Nisan vadeli altın geçtiğimiz hafta en düşük 1714.90 dolar/ons seviyesini gördü. Haftanın kapanışı 1728 dolar olarak gerçekleşti. Yeni haftaya başlarken 1750 dolar/ons civarında işlem görüyor.Teknik olarak haftalık grafikte satış yönlü eğilim teyit edilirken 50 haftalık üssel hareketli ortalama 1790 üzerinde kapanışlar ile piyasanın güçlendiği anlaşılır. Bu hafta altın fiyatları 1790 üzerine geçmeyi başarablir ise 1825 dolar için önü açılmış olur. 
Küresel piyasalar haftaya daha ılımlı bir seyir ile başladı. ABD 10 yıllık tahvil faiz oranları 1.40 seviyesine gerilerken emtia ve hisse senedi piyasalarında oynaklık düştü. Ancak tahvil piyasasındaki fiyatlamanı yarattığı kırılganlık tam anlamı ile geçmiş değil. Geçtiğimiz hafta gözlenen enflasyon fiyatlamasının tekrar gündeme geldiği senaryoda altın 100 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 1678 dolar/ons'a doğru geri çekilebilir. 

ABD tahvil piyasası ve altın

ABD tahvil piyasası ve altın

Altın ETF ve fon pozisyon değişimi

Altın ETF ve fon pozisyon değişimi

Yeni haftadan beklediklerimiz

Son iki haftada pozitif haber akışını fiyatlamakta zorlanan küresel piyasalarda uzun vadede yükselen faiz oranları ile yaşanan türbülans bu hafta yerini sakin bir seyre bıraktı. Bu fiyatlamada Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA) yükselen faiz oranlarına tahvi alımları ile müdahale etmesi etkili oldu. Kontrolsüz yükseliş FED'i de aynı noktaya getirebilir. Dolayısı ile yakın vadede enflasyonun olmadığı ek teşviklerin ve varlık alımlarının olduğu ortamda piyasaların risk alma eğilimi öne çıkabilir. Diğer tarafta Mart ayı'nın  güçlü yükseliş eğilimi yerine arada yaşanan düzeltmeler ile yol alacağını düşünüyoruz. 

Ücretsiz Deneme Hesabı