Pi̇yasa Noorcm Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 13-07-2020

PİYASA NoorCM Yurtdışı Piyasa Bülteni - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

Merkez Bankaları ve ekonomik veriler ile önemli bir hafta...

Dünya artan bulaş sayısı ile yeni teşvik paketlerini konuşmaya başlamış iken hisse senedi piyasaları satışlara direniyor. Sebebini makul birkaç gerekçe ile açıklayabiliriz. Öncelikle Mart ayından bu yana hastalığın seyri konusunda tecrübe kazanıldı ve tedavi yöntemleri geliştirildi. En azından tüm Dünya ülkeleri için standart denebilecek bir ilaç seti var. Ayrıca, bilinçli toplumlarda önlemler yerinde uygulayabildiği sürece bulaş sayısının düştüğü gözleniyor. Amerika’nın bazı eyaletleri, Hindistan ve Meksika gibi kontrol altına alınamayan bölgelerde ise limitli karantina uygulanıyor. Anlaşılan o ki ne her koşulda başa dönerek ekonomilerin tam kapalılık durumuna getirilmesi alternatif dışı ve aşı bulununcaya kadar eldeki olanaklar ile mücadele sürecek. Bu ortamda hisse senedi yatırımcısı ilk dalgada olduğu gibi sert bir satış dalgası beklemiyor. Amerika başta olmak üzere artan bulaş sayısına bağlı olarak ekonomik toparlanma yavaşladığı ortamda yeni önlemler bekleniyor. Ancak yeni teşvik paketleri ile ekonomik canlanacak beklentisini satın almak için fazla heyecan yapmamak gerekiyor. Amerika hisse senedi piyasalarında ikinci çeyrek bilançoları beklenirken virüs etkisinin bariz bir şekilde görülmesi açısından belki de son 10 yılın en önemli bilanço sezonu olacak.

Emtia piyasasına gelindiğinde talep tarafında beklenen artışın gecikmesi moral bozacak olsa da arz/talep dengesi ile yükseliş yönünde destek bulanlar var. Bunların başında da bakır piyasası geliyor. Son iki ayda stoklarda yaşanan geri çekilme ve Çin talebi ile destek bulan bakır piyasasında Comex’te fiyatlar 290 sent/lbs’ye yükseldi. Her ne kadar temel veriler ile destekleniyor olsa da hızlı yükseliş sonrası bir miktar kar realizasyonu bekliyoruz. Tarım ürünlerinde buğday ve mısır başta olmak üzere kısa pozisyon kapama faaliyeti ile geçtiğimiz hafta yükseliş yaşandı. Çin’in Amerika’dan tarım ürünleri ithalatının da son haftalarda arttığı gözleniyor. Çin ekonomisinin açılması ve talep artışı ile Amerika’ya ilk faz anlaşmada verdiği kotayı yakalamaya çalışıyor. Bu hafta Salı günü Çin Haziran atı ticaret dengesini açıklayacak. ABD Doları cinsinden 62.9 mia usd olan fazlanın Haziran ayında 58.3 mia dolara gerileyeceği tahmin ediliyor.

Haftanın ekonomik takviminde Pazartesi ve Cuma günü İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Bailey konuşması yer alıyor. Salı günü İngiltere Haziran ayı GSYIH rakamı açıklanacak. Mayıs ayında % 20.4 daralan ekonominin Haziran ayında % 5.0 büyüyeceği tahmin ediliyor. Aynı gün açıklanacak Amerika tüketici fiyat endeksinin Haziran ayında % 0.6 artış göstermesi bekleniyor. Çarşamba günü Japonya (BOJ) ve Perşembe günü (ECB) ve Kanada (BOC) haftanın Merkez Bankası toplantıları olarak takvimde yer alıyor. Bir başka önemli veri Çin ikinci çeyrek GSYIH artışı ve ilk çeyrekte % 6.8 daralan ekonominin ikinci çeyrekte % 2.2 büyüme kaydedeceği öngörülüyor. Çin dış ticaret dengesi ve büyüme, İngiltere tüfe ve büyüme, Amerika tüfe ve perakende satışlar ayrıca üç Merkez Bankası toplantısı ile veri trafiği anlamında yoğun bir haftaya giriyoruz.

Küresel enflasyon

Küresel enflasyon

Amerika 10 yıllık tahvil faiz oranı

Amerika 10 yıllık tahvil faiz oranı

Altın piyasasının başrol oyuncularının 2020 yılı boyunca pozisyon değişimlerini zaman içerisinde aktarmaya çalıştık. Güncelleme yaparsak, yılın ilk beş ayında Merkez Bankaları altın rezervlerinin 323 ton arttığı anlaşılırken, Merkez Bankaları rezervleri 2015 yılından bu yana en yüksek artışı gösterdi. Borsa Yatırım fonları (ETF) araçlığı olan alımlar ise yaklaşık 734 ton olarak gerçekleşti. 2009 senesinde ETF fonlar aracılığı ile altın yatırımda artış 87 ton iken bu sene fon alımları ile altın yatırımcısı bir rekora imza attı. Bir başka dikkat çeken ise Comex’te 33.5 milyon onsa yükselen stok rakamı oldu. Altın fiyatlarında 2019 Mart ayında başlayan yükseliş ile son 12 aylık dönemde işlem hacimleri ve açık pozisyon sayısında artış da rekora koştu. 07 Temmuz tarihli derinlik raporunda Comex’te fonlar ve küçük spekülatörler 330,141 kontrat net uzun pozisyon taşıyorlar. Bu rakam ile piyasanın rekor seviyelerin yaklaşık 100 bin kontrat altında olduğunu görüyoruz. Comex pozisyonlarının son dönemde ETF trendinden bir miktar ayrıştığı söylenebilir. Buna rağmen her koşulda mevcut yükselişin devam ederek fon net uzun pozisyon miktarının yeni rekorlar kıracağı söylemek mümkün.

ETF yatırımcısı ile altına yatırım yapanlar daha sabırlı ve bu taraftaki pozisyon artışı sürerken kaldıraçlı piyasalarda işlem yapanlar artan volatiliteye dayanamayıp piyasadan çıkıyor. Özellikle hisse senedi piyasalarında volatilite artışı ve ikinci dalga endişesi ile Comex’de kısa vadede 1.800 dolar altı denenebilir. Buna rağmen altında yüksek işlem hacmi ile desteklenen yükselişin önümüzdeki aylarda fiyatları 1.915 dolar direncine taşıma potansiyeli her geçen gün artıyor. Riski önceden belirlenmiş alım yönlü stratejiler ile altın piyasası içerisinde pozisyon taşınabilir.


Amerikan tahvil piyasasında geçtiğimiz hafta 5 yıllık tahvil faiz oranı rekor düşük seviyeye geriledi. Diğer vadelerde de faiz oranlarında gerileme yaşanırken 5 ve 30 yıllık tahvil faiz oranları arsındaki spread açıldı. Hafta içinde yapılan 30 yıllık tahvil ihalesine gelen talebin ise güçlü olduğu görülüyor. 30 yıllık talepte kısa pozisyon kapama faaliyeti yanında yeni alıcıların da olduğu ve uzun vadede faizlerin halen cazip olduğu söylenebilir. Ancak daha kısa vadeli 5 ve 10 yıllıklarda faizlerde düşüş potansiyelinin limitli olduğu ve özellikle 10 yıllıkların fiyatlamasında önümüzdeki günlerde satış baskısı görüleceği beklentisi var. 
Geçtiğimiz hafta ABD faiz oranlarında düşüşün arkasında yatan ekonomi ve istihdam piyasasına ilişikin endişeler olarak özetlenebilir. Amerika'da Florida ve Teksas'da artan virüs vaka sayısına bağlı olarak iki büyük ekonominin kapalı olması ve ekonominin başa döneceği endişesi ile tahvil alımları hızlandı. Buna karşın geçtiğimiz hafta Cuma günü FED'in gecelik repo ihalesine talep gelmeyişi ve bankanın önümüzdeki haftalarda şirket tahvil alımlarını da yavaşlatacağı beklentisi var. Görünen o ki piyasada dolar likiditesinin sağlanması ile beraber tahviller ekonomik gelişmeleri kendi dinamikleri içerisinde fiyatlayacak. 
Öte yanda, ikinci dalga endişesi ile yeni açılacak teşvik paketlerinin aşının bulunması ile beraber enflasyonu besleyeceği beklentisi var. Ekonomistler bugünlerde 1970'lere benzer bir enflasyon hareketi olabilir miyi sorgulamaya başladı? Mevcut enflasyon gerçekleşmeleri ile uzun vadeli bir bekleyiş gibi görünse de Temmuz ayından başlayarak tahvil piyassaının bir gözü enflasyonda olabilir. Amerikan Hazinesi piyasanın bu bekleyişini bildiğinden piyasayı test etmek için az miktarda (25 milyon dolar) 5 yıllık enflayona endeksli tahvil ihracı gerçekleştirdi. 
Yukarıda bahsettiğimiz gelişmeleri bir araya getirdiğimizde tahvil piyasasında 10 yıllık faiz oranlarında düşüşün hız keseceğini ve ekonomik verilerdeki değişime bağlı olarak fiytalamanın tersine dönebileceğini düşünüyoruz. 

Yeni haftadan beklediklerimiz

Geçtiğimiz haftaya kıyasla daha fazla ekonomik veri ve Merkez Bankası görüşü alacağımız haftada piyasalar yeni teşvik paketlerinin içeriği ve artan virüs vaka sayısına karşı alınacak önlemleri takip edecek. 

Ücretsiz Deneme Hesabı