Haftalik Bülten 23-05-2022

HAFTALIK BÜLTEN

Haftanın gündemi ve beklentiler...

Geride bıraktığımız hafta Merkez Bankalarından gelen haber akışı ile şekillendi. Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanakları ile 2022 yılında bankanın limitli olmakla beraber faiz artırımına gideceği beklentisi kesinleşirken FED Powell konuşması ve üyelerin açıklamaları ile ABD için hızlı bir yaz olacağa benziyor. Ekonomik verilere bakınca Çin ekonomisinde yıllık bazda -%2.9 seviyesine gerileyen sanayi üretimi ve perakende satışlar verisindeki keskin düşüş ile tehlike çanları çalıyor. Avrupa bölgesi çeyreklik bazda %0.3 büyüme kaydetti cari açık ve bütçe dengesi ile bölgede pandemi sonrası toparlanma etkisi sürdü. Buna rağmen yüksek enflasyonist ortam ve tüketici talebinde ve ihracat tarafındaki düşüş ile yılın geri kalanı için beklentilerin zayıf olduğu biliniyor. Amerikan ekonomisine gelince perakende satışlar aylık %0.9 artış ile piyasa beklentisini karşıladı. Bu hafta ABD takviminde Perşembe günü ilk çeyrek büyüme rakamı ve haftanın son işlem gününde çekirdek kişisel tüketim harcamaları öne çıkıyor. Son dönemde yüksek enflasyonist ortamda çekirdek kişisel tüketim harcamaları önemli bir veri iken hafta ortasında açıklanacak olan FED toplantı tutanakları da piyasalara yön verecek. Avrupa ekonomisi geçtiğimiz hafta açıklanan veriler ile statükoyu korudu bu hafta Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi PMI imalat sanayi ve servis sektör endeksi ilk okuma olarak açıklanacak. Merkez Bankası’nın ekonomik yavaşlama ve enflasyon arasında güç durumda kaldığı ve politika belirlemekte zorlandığı bu güçlü dönemde Avrupa bölgesi ekonomik verilerinde bozulma küresel risk iştahını körükleyebilir.

Sonuç olarak, gelişmiş ülke ekonomilerinde Nisan ayı enflasyon verilerinde geri çekilme olmayışı Merkez Bankaları’nın sıkı para politikasından kaçışını zorlaştırırken küresel hisse senedi piyasaları önemli destek seviyeleri üzerinde kalma çabası veriyor. Emtialar tarafına gelince farklı iki tablo görüyoruz. Tarım ürünleri egzotikler ve enerji ürün grubu daha güçlü bir duruş sergilerken kıymetli metal piyasasında satış eğilimi var. Endüstriyel metaller Çin ekonomisindeki yavaşlamaya paralel düzeltme yapma eğiliminde ancak Dünya kaynakları kısıtlı ve ABD Doları baskısının göreceli kalktığı senaryoda emtialar yılın geri kalanında yükseliş trendine geri dönebilir.

Döviz Piyasası

Döviz Piyasası

DÖVİZ PİYASASI

EURUSD: Euro ekonomik verilerinde Şubat ayı bütçe dengesinde bölge ekonomisi 16 milyar Euro fazla verdi. Mart ayı cari işlemler dengesine gelince 2 milyar Euro açık verildiği görüldü. Nisan ayında yıllık bazda enflasyon %7.4 olurken beklentiler Mayıs ayında da enflasyonda yükselişin süreceği ve zirvenin görüleceği yönünde. Yılın geri kalanında ECB’nin kolay para politikalarından çıkış ve faiz artırım süreci ile enflasyonda yükselişin hız keseceği ve beklentilerin aşağı çekileceği düşünülüyor. Geçtiğimiz hafta içinde açıklanan ECB toplantı tutanaklarından da anlaşılacağı üzere banka yüksek enflasyona karşı en az 25 baz puanlık faiz artırımına gidecek. Tutanaklarda komite içindeki bir üyenin 50 baz puanlık faiz artırımını savunması da gözden kaçmıyor. Bölge ekonomisi yüksek enflasyon ve tüketim tarafındaki düşüşün yanında ihracata olan talebin de gerilemesi le büyüme tarafında hız kesebilir. Bu durum stagflasyon söylemlerini beraberinde getirirken yaz aylarına girerken %8.00’e ulaşması beklenen enflasyon ile bankanın Temmuz ayı ile beraber varlık alımlarına son vereceği ve sonrasında mevduat faiz oranını %0.25’e çekeceği düşünülüyor. 2023 senesinde ise mevduat faiz oranları %1.25 seviyesine çekilebilir. ECB’nin yol haritasının netleştiği ve stagflasyon endişesinin olduğu ortamda bankanın enflasyon ile mücadele için limitli olmakla beraber faiz artırımına kesin gözü ile bakılırken para biriminin verdiği tepki limitli kaldı. Sebebi FED ’in ve ABD’de hükümetin enflasyon konusunda verdiği keskin mesajlar ve önümüzdeki aylarda beklenen 50’şer baz puanlık faiz artırımı diyebiliriz. 13 Mayıs ile başlayan haftada 105.00 yüksek seviyesini gören Dolar Endeksi geçtiğimiz hafta 103.00 sınırına doğru geri çekildi. Ancak bu hareket döviz piyasasında sepet para birimlerinde yukarı yönlü tepkiler için yeterli olmadı. Yine 13 Mayıs ile başlayan haftada %3.20 yüksek seviyesini gören ABD 10 yıllık tahvil faizleri %2.80 seviyesine doğru geri çekildi. ABD cinsi varlıklardaki bu düzeltme hareketine rağmen geçtiğimiz hafta Başkan Powell’ın verdiği mesajlar ve bu hafta ortasında açıklanacak FED toplantı tutanakları ile küresel anlamda ABD Doları’na talebin devam edeceğini düşünüyoruz. Dolayısı ile ECB’nin varlık alımlarını sonlandırması ve kesin gözü ile bakılan 25 baz puanlık faiz artırım beklentisine rağmen Euro/dolar paritesinde yükseliş denemeleri zayıf kalmayı sürdürüyor. Kısa vadede en azından Haziran ortasında yapılacak olan FED toplantısı geride kalıncaya dek Euro zayıf görünümünü koruyabilir. Teknik olarak aşırı satım bölgesinde olunmasına rağmen bu hafta 1.0700 üzerinde kapanışlar görmedikçe yükseliş denemeleri başarısız olabilir.

Destekler: 1.0400-1.0350-1.0265

Dirençler: 1.0700-1.0885-1.0980

GBPUSD: Geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon rakamlarında yükselişin devam ettiğinin anlaşılması ileriye dönük BOE faiz artırım beklentisini canlı tutuyor. Mevcutta %1 seviyesinde olan kısa vadeli faiz oranlarının daha da yükseleceği beklentisine rağmen yaz aylarında FED hızlanacak gerçeği ile İngiliz Sterlini ABD Doları karşısında zayıf seyrini sürdürüyor. Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası bir tarafta enflasyonist ortam diğer tarafta zayıflamaya yüz tutmuş ekonomik veriler belirsiz bir dönemden geçiyor. Bu belirsizlik içinde Sterlinde gelecek kısa dönem alımların limitli kaldığını görüyoruz. Teknik olarak, GBPUSD paritesi 1.2850 üzerine yerleşmediği sürece satış baskısı devam edebilir.

Destekler: 1.2200- 1.2150-1.2075

Dirençler: 1.2500-1.2675-1.2850

USDJPY: Önceki raporumuzda güçlü yükseliş trendi içerisinde olan USDJPY paritesinin kısa dönemde 126.00 seviyesine doğru düzeltme eğiliminde olma ihtimalinden bahsetmiştik. 11 Mart ile başlayan haftada yaşanan yükseliş Nisan ayı sonunda USDJPY paritesini 131.25 yüksek seviyesine taşıdı. Dolar Endeksinin 105.00 sınırından ılımlı bir geri çekilme eğilimine girdiği ortamda USDJPY son iki haftada aşağı yönlü eğilim içerisindeydi. FED ‘in enflasyonu kabullenip faiz artırım sürecine başlama sinyalini verdiği 2021 sonbahar aylarından bu yana iki ülkenin 10 yıllık tahvil faiz oranları arasındaki getiri farkı USDJPY paritesine yön veriyor. Bu durumda şimdilerde %2.80 sınırında olan ABD 10 yıllık tahvil faiz oranlarına karşı sıfır etrafındaki 10 yıllık getiriler ile Japon Yeni cazip görülmüyor. Teknik olarak, bu hafta 126.40 altında hareket USDJPY paritesini 124.50 destek seviyesine taşıyabilir.

Destekler: 126.40-125.70-124.50

Dirençler: 128.75-129.75-131.35


Emtia Piyasası

Emtia Piyasası

Hisse Senedi ve Emtia Piyasası

S&P500 Endeksi: Önceki raporumuzda FED başta olmak üzere Küresel Merkez Bankaları’nın sıkı para politikasına geçtiği ortamda uzun vadeli hareketli ortalamaların altında fiyatlama ile S&P500 endeksinde önümüzdeki haftalarda yaşanan yükselişler satış fırsatı olarak görülebilir düşüncesindeydik. Bu görüşümüze paralel olarak geçtiğimiz haftanın ilk üç işlem günündeki yükseliş denemeleri başarısız oldu ve endeks 4000 seviyesi altında fiyatlamaya geçti. Teknik olarak, kısa vadede 4100 üzerinde kapanışlar görmedikçe S&P500 endeksinde zayıf görünüm sürüyor olacak.

Destekler: 3850-3630-3550

Dirençler: 4025-4100-4250

Nasdaq Endeksi: Teknik olarak, 100 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 13270 altında kapanış yapan Nasdaq endeksi geçtiğimiz hafta da zayıf seyrini korudu. Önceki hafta da olduğu gibi 200 haftalık üssel hareketli ortalama (11390) önemli destek iken bu seviye altında kapanışlar ile ABD teknoloji hisse senetleri yeni düşük seviyeler için hazır demektir.

Destekler: 11390-10950-10500

Dirençler: 12350-12700-13450

DAX Endeksi: Geçtiğimiz haftaya 13986 açılışı ile başlayan Alman DAX endeksi Salı günü yaşanan yukarı yönlü tepki hareketi sonrasında satıcıların kontrolüne geçti. Küresel hisse senedi piyasaları ve ABD hisse senetlerinde yaşanan satış baskısına karşı son üç haftada daralan bollinger bant içerisinde aşağı yönlü hareket eden endekste bu hafta 13400 seviyesi önemli destek olarak takip edilebilir. Teknik olarak bu seviyenin aşağı yönde kırılması Mart ayı düşük seviyesi olan 12438’i gündeme getirebilir. Öte yanda analist raporlarında Avrupa endekslerinin ABD’ye kıyasla iyi gelişmelere yukarı yönlü tepki verme olasılığından bahsediliyor. Avrupa’nın son 10 yılda yaşanan hisse pozitif senaryodan göreceli az nemalandığını biliyoruz. Bu durum ileriye dönük avantaj olabilir ancak her durumda iyi seviyelere gerilemiş ABD hisse senetleri güçlü Dolar ve iyi ekonomik profil ile liderliğini koruyacaktır.

Destekler: 13400-13000-12670

Dirençler: 14150-14480-14800

Kıymetli Metal Piyasası

XAUUSD: Önceki yorumumuzda FED ‘in faiz artırım patikasına en fazla tepki veren ürün grubunun kıymetli metal piyasası olduğunu ve 1850 dolar altında fiyatlama ile görünümün bozulduğunu belirtmiştik. Son üç haftada yaşanan fon satışları ve uzun pozisyon kapama faaliyeti ile 52 haftanın düşük seviyesinde pozisyonlanma altın piyasasının kısa vadede aşırı satım bölgesinde olduğunu gösteriyor. Buna rağmen FED’in Haziran ve Temmuz aylarında olması beklenen 50 baz puanlık faiz artırımı ile tahvil faiz oranlarındaki çekilmenin limitli kaldığı ortamda hafta boyunca yükseliş denemeleri başarısız oldu. Öte yanda aşırı satım bölgesinde teknik görünüm ile altın piyasasının 1800 dolar üzerinde dengelenme isteğinde olduğunu anlıyoruz. Teknik olarak, 1850 dolar üzerinde kapanışlar ile altın piyasası alıcıların kontrollüne geçerek 1880 direncini test etmek isteyebilir. Aşağıda 16 Mayıs düşük seviyesi olan 1787 dolar altında kapanış durumunda ise 1755 dolar desteği gündeme gelir.

Destekler: 1800-1785-1755

Dirençler: 1855-1880-1900

XAGUSD: Gümüş piyasası 19 Nisan tarihinde başlayan satış dalgası içerisinde altına kıyasla daha zayıf bir profil çizdi. Sebebi dolar ve yüksek tahvil faiz oranları baskısı yanında hisse senedi piyasalarındaki satış baskısıydı. Geçtiğimiz hafta aşırıya kaçan bu kötümser fiyatlamanın bir kısmını almak isteyen gümüş haftaya yükseliş ile başladı. Ancak Dolar Endeksindeki ılımlı geri çekilme ve ABD 10 yıllık tahvil faiz oranlarında %3.00 altındaki fiyatlamaya karşı hisse senedi piyasasında satışların devam etmesi gümüş için negatifti. Altın piyasasında olduğu gibi gümüşün de önceki haftanın düşük seviyeleri üzerinde dengelenme kalma eğiliminde olduğunu anlıyoruz. Bu hafta ortasında açıklanacak olan FED toplantı tutanakları ve haftanın son işlem gününde ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisi ile döviz piyasasında güçlü Dolar fiyatlaması devam edecek gibi görülüyor. Öte yanda gümüş piyasasının dolar baskısından bir süreliğine kurtulup 22.20 üzerinde kapanış yapması görünümü pozitife çevirebilir Kullanım alanı kısıtlı bir endüstriyel metal olmakla birlikte teme olarak arz/talep dengesinin yükselişi destekleyecek bir unsur olarak görülme ihtimalini unutmuyoruz.


Ücretsiz Deneme Hesabı