Haftalik Bülten 27-07-2020

HAFTALIK BÜLTEN

Euro/dolar paritesi; Amerika'da asgari 1 trilyon dolar olması gerektiği düşünülen teşvik paketi üzerinde çalışmalar sürerken Avrupa Birliği teşvik paketini onaylayarak bir adım öne geçti. Amerika Kaliforniya başta olmak üzere artan virüs vaka sayısı ile 2. dalda konusunda kötümser bir tablo çiziyor. Avrupa Bölgesinde de yeni vaka artışları olsa da mücadelede kontrolün devam ettiği izlenimi var. Bu duruma geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan Almanya ve Euro Bölgesi Temmuz ayı PMI verilerindeki iyileşme eklenince Euro/dolar paritesi yükselişini sürdürdü. Mart ayından Haziran ayına dek Dolar Endeksinde yaşanan güçlenmeye karşı vadeli piyasalarda fonların Euro alım yönünde işlemleri dikkat çekiyordu. Opsiyon piyasası işlemcileri de alım yönlü opsiyon tercihleri ile (25 Delta RR) bu eğilime katıldı. Nihayetinde Haziran ayına dek yukarı gitmekte zorlanan parite sonrasında yaptığı ataklar ile Amerikan Doları karşısında en umut veren gelişmiş ülke para birimi oldu. Temmuz ayına gelindiğinde Avrupa tarafında virüs vaka sayısında düşüş ve ekonomik verilerde göreceli iyileşme Euro/dolar tarafında yükselişe destek verdi. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın finansal piyasalarda Euro likidite sağlayıcı görevini aralıksız yerine getirmesi ile gelen rahatlama bölgenin para birimine destek vermiş görünüyor.

Analitik verilere bakıldığında 21 Temmuz tarihli derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fon ve küçük spekülatör toplam net uzun pozisyon miktarının 22.996 kontrat artış ile 186.168 kontrata yükseldiğini görüyoruz. 52 haftanın rekor seviyesinde net uzun pozisyon miktarı ile Euro/dolar paritesi aşırı alım bölgesinde görünüyor. Ancak bu teknik görünüme bakarak önyargılı olmuyoruz ve artı yüzde 5 marjı ile net uzun pozisyon miktarının artma potansiyeli olduğunu düşünüyoruz.

Mevcut koşullarda döviz piyasası Amerikan Doları'nı güvenli liman olarak görmekten geçici bir süreliğine vazgeçmiş görünüyor. Dolayısı ile Euro/dolar paritesinde bu hafta 1,1822 direnci görülerek sonrasında bir miktar satıcıların kontrolünde fiyatlama ile dengelenme olabilir.

Teknik olarak; Haftalık grafik üzerinden bakıldığında 2018-2020 yılları arasında 1,2555-1,0640 düşüş hareketinin yüzde 50 fibo düzeltmesi olan 1,1595 üzerinde kalındığı sürece parite %61,8 fibo direnci 1,1822’ye kadar yükselişini sürdürebilir. Önemli bir direnç seviyesi olan 1,1822’in yukarı yönde kırılması 1,2100 hareketinin önünü açmış olacak. Kısa vadede vadeli piyasalarda rekor yüksek spekülatif uzun pozisyon miktarının baskısı ile kısa vadede geri çekilme durumunda ise 1,1370 ve 1,1255 önemli destek seviyeleri olarak görülüyor.

GBPUSD Paritesi: Dolar Endeksi zayıf seyrini sürdürürken karşısındaki para birimlerinin değerlendiğini görüyoruz. Müşkülpesent AB’den çıkış müzakereleri ve zayıf ekonomik verilere rağmen Cable da bu süreçten nasibini aldı. Temmuz ayı PMJ verisinde İngiltere için önemi büyük olan servis sektör endeksi beklentiyi karşılamış görünüyor. Öte yanda haber akışında İngiltere’de Oxford üniversitesinde yapılan aşı çalışmalarının başarılı bir şekilde devam ettiğinin açıklanması da cable pozitif olarak düşünülebilir.

Teknik olarak; Haftalık grafikte 60 haftalık üssel hareketli ortalama 1,2650 üzerinde kalındığı sürece GBPUSD paritesi 1,2800 ardından 1,2900’a doğru yükselişini sürdürebilir. Biraz daha orta vadede İngiltere’nin AB’den ayrılışı ve anlaşmalı bir ticari birliktelik Sterlin ’in önünü açacaktır. Bu senaryoda 1,3050 ardından 1,4377-1,1412 düşüş hareketinin yüzde 61,8 fibo direnci 1,3250’in kırılması paritede kara bulutların dağıldığını teyit eder.

USDJPY Paritesi: 2018 Aralık ayından bu yana USDJPY paritesinde yükseliş eğilimi yerini Mart ayı ihlali dışında 104,50-112 bant içi harekete bıraktı. Bazı dönemlerde Amerikan Doları bazı dönemlerde Japon Yeni piyasanın risk of algısında güvenli liman oldu. Mart ayı pandemi şaşkınlığı ile yaşanan fiyat hareketi çok kısa bir süre sonra yerini önceki senelere benzer bir seyre bıraktı. Japonya politika faizi tarihi düşük seviyelerde iken Merkez Bankası verim eğrisi kontrolü ile ekonomiyi destekleme yolunu seçti. Amerika 2020 yılında faizleri salgın sonrası 0.00-0.25 bandına çekerken ileride Merkez Bankası verim eğrisi kontrolünü de politika olarak izleyebilir. Bu dönemde döviz piyasası ekonomik koşullara bakarak iki para birimi arasında seçim yapmakta zorlanabilir. Ancak Amerika’nın aşı çalışmaları konusunda ilerlemekte zorlandığı ve vaka artışlarında ivmelenme ile Japon Yeni güvenli para birimi olarak tercih edilebilir. Ancak bu tarz koşulların oluştuğu ortamda dahi Japon Yenine eskisi kadar ilgi göstermiyor. Rakibi İsviçre Frangı ya da altın oluyor.

Teknik olarak; USD/JPY paritesinde son haftalarda yaşanan geri çekilmenin yerini yükselişe bıraktığından bahsedebilmek için 107,50 üzerinde kapanış gerekiyor. Bu seviye üzerinde 60 haftalık üssel hareketli ortalama 108,30 ardından 109,70 test edilebilir. Aksi takdirde Bollinger alt bant 105,50 altında 2018 ve 2019 yıllarının düşük seviyeleri olan 104,50 test edilebilir.

XAG/USD Paritesi: 2008 Kasım ayında başlayan yükseliş gümüş fiyatlarının 49.80 dolara taşıdı. Sonrasında çıkışta yaşanan sert hareket aynı tarz ile gümüş fiyatlarını aşağı çekti. 2013 Mayıs ayından bu yana gümüşte 60 haftalık üssel hareketli ortalaması altında zayıf bir hareket vardı. 2019 Ağustos ayından itibaren Mart ve Nisan aylarındaki ihlali hariç tutarsak 60 günlük üssel hareketli ortalaması üzerinde kalmayı başardı. Haziran ayı mutedil fiyatlama sonrasında Temmuz ayı son haftasında gümüşün yıldızı parladı. Temmuz ayının düşük seviyesi 17.77 dolar iken Cuma günkü kapanış 22.76 dolar olarak gerçekleşti. Geçmişe dönük uzun dönemli bakıldığında 13.00 dolar piyasanın desteği oldu.

Teknik olarak; Aylık grafikte 60 haftalık üssel hareketli ortalama 17,0 dolar üzerinde uzun vadeli yükseliş trendi sürüyor olacak. Kısa vadeli önemli destek seviyeleri 21.20-20.70 ve 19.50 dolar görünürken bu hafta yükseliş eğiliminin devam ettiği senaryoda 24.50-25.00 dolar aralığı önemli direnç olarak takip edilmeli.

S&P500 Endeksi; Geçtiğimiz hafta açıklanan bilançoların çoğunluğunu beklentiyi karşıladı. Buna rağmen iyi bilanço beklentilerinin öncesinde satın alındığını ve özellikle Nasdaq endeksi tarafında yükselişin ivme kaybettiğini görüyoruz. Bilanço sezonunda olunması piyasa için beklentinin sürdüğünü gösterse de işlem hacminin beklentiyi karşılamadığını görüyoruz. Bu tabloda 3.250 direnç seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması ve yükselişin devamı için ABD kongresinden piyasayı memnun edecek bir miktar ile teşvik paketinin onay alması aranan desteği sağlayabilir. Aksi takdirde kısa vadede covid-19 vaka sayısında artış ve istihdam piyasasına ilişkin endişeler ile aşağı yönlü düzeltme hareketi kaçınılmaz olur. 

Teknik olarak; Haftalık grafikte 3135 trend çizgisi üzerinde kaldığı sürece 3250 ara direnç olmak üzere 3400 ardından 3500 e doğru hareket mümkün. Öte yanda 3250 direncinin iki kez denenip geçilemediğini düşününce teknik olarak da yorulma emareleri var. 3135 altında kapanışlar ile 12 haftalık 3087 ve 60 haftalık 2990 destek seviyelerini takip ediyoruz. Endekste yükseliş eğiliminin devam etmesi için endeksin 2970-2990 desteği üzerinde kalınması gerekiyor.

Nasdaq Endeksi: Amerikan hisse senedi piyasalarında Nisan ayından bu yana yaşanan yukarı yönlü hareket içinde Nasdaq endeksi içerisindeki hisse senetlerinin öne çıktığı görüldü. Bilanço sezonundayız ve geçtiğimiz hafta Nasdaq içindeki hisse senetlerinin çoğunluyı beklenti ve üzerinde hisse başı kar açıkladı. Ancak öncesinde satın alınmış olduğundan etkinin limitli olduğunu görüyoruz. Ağustos ayı tatil sezonu olarak bilinir ve fon yöneticileri tatile çıkmadan kar realizasyonuna gitmeyi tercih ediyor. ABD kongresi bu hafta teşvik paketinin üst limiti ve detaylarını tartışacak ve bu tarafta beklenti devam ediyor. Ancak yükselişin devamı için artık teknoloji hisse senetlerinden medet ummak yerine geride kalanların nasıl hareket edeceğine odaklanmak gerekiyor. 

Teknik olarak; Son iki haftanın yüksek seviyesi 11.068 iken 10.350 önemli destek seviyesi olarak görünüyor. Bu seviyenin altında 10.050 ara destek olmak üzere 12 haftalık üssel hareketli ortalama 9.950 test edilebilir. Yükselişin devamı için 11.100’ün yukarı yönde kırılması gerekiyor.

Dax Endeksi; Bu hafta piyasalar daha ziyade Amerika tarafında Pazartesi kongreye sunulacak teşvik paketi ve FED toplantısı ile ilgilenecek. Öte yanda Pazartesi Almanya IFO iş dünyası anketi ve Almanya 2.çeyrek büyüme rakamı (beklenti -9.00) ile Euro tarafında da açıklanacak önemli ekonomik veriler var. Euro/dolar paritesinde yükselişin devamı ihracatçı ekonomi olarak Almanya'yı zorlayabilir tezi savunulabilir. Ancak kısa vadede ılımlı yükseliş hareketi AB ekonomik iyileşmesine olan güveni ifade ettiğinde hisse senedi negatif etkisi olmayacağını düşünüyoruz. Euro/dolar paritesinde 1.2000 üzerine hareket olur ise 'rekabetçi kur' sorgulanabilir. 

Teknik olarak; Yükselişin devamı için endeksin 13.300 üzerinde kalması gerekiyor. Bu seviye üzerinde 13.800 piyasanın hedefi olacak. 13.800’ün geçildiği senaryoda rahatlayan endeks 15.500 seviyesine doğru yükselişini sürdürebilir. 13.300 desteğinin aşağı yönde kırılması durumunda ise 1 bin ardından 60 haftalık üssel hareketli ortalama 11.400 destek olarak görülüyor. 

Doğalgaz Piyasası; 


Teknik olarak: Aylık grafikte 12 aylık üssel hareketli ortalama 2.00 dolar üzerine çıkılmadıkça doğalgaz piyasasının orta vadeli yükseliş eğilimi içerisine girdiğinden bahsedemeyiz. Kısa vadede 1.75 önemli destek bu seviye üzerinde 1.92 ve 2.07 dolar direnç aşağıda 1.60-1.55 ve 1.51 destek seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. 

Ücretsiz Deneme Hesabı