Günlük Analiz 04-05-2021

PİYASA RAPORU

ULUSLARARASI PİYASALARDAN NOTLAR

ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan 4 trilyon dolarlık teşvik paketi , onay için Amerikan Kongresi'ne sunuldu. Beklenti ise , daha önceki pandemi teşvik paketinin aksine bu kez her iki partinin daha kolay uzlaşması yönünde.

IHS Markit tarafından açıklanan verilere göre , Euro Bölgesi imalat PMI Endeksi nihai 62.9 olarak 24 yılın zirvesine çıktı.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada , kovid-19 aşısı yaptıran kişilerin seyahat kısıtlamalarını kaldırmaya yönelik bir çalışma başlatıldığı ifade edildi.

İÇ PİYASALARDAN NOTLAR

Uluslararası Finans Enstitüsü, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yayımladığı notta , Türk Lirası için adil değer tahminini 7,50'den 9,50'ye yükseltti.

İstanbul Sanayi Odası tarafından paylaşılan Türkiye'nin imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI),  Nisan ayında 50,4 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından paylaşılan Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerine göre , taze meyve ve sebze fiyatları Nisan'da aylık bazda yüzde 7,10 yükselirken, yıllık bazda ise yüzde 13,6 arttı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada  2 yıl vadeli tahvilde toplam 1,32 milyar TL'lik borçlanmaya imza atıldığı belirtilirken , tahvilin ihraç ihalesinde bileşik faiz yüzde 18,11 olduğu belirtildi.

ING Bank tarafından yayımlanan araştırma raporunda , Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Mayıs ayındaki toplantıda faizleri sabit tutacağını , ama üçüncü çeyreğin sonlarına doğru faiz indirmeye başlayacağı belirtildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada ülke çapında kapanmanın vaka sayılarında etkisini gösterdiğini belirtti.

Fiba Holding , Gelecek Varlık Yönetim şirketini halka arz etmek için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurduğunu duyurdu.


EKONOMİK VERİ TAKVİMİ



04:45 Çin Caixin İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Nis)  50,8  50,6***
07:30 Avustralya Faiz Oranı Kararı (May) 0,10%  0,10%  ***
07:30 Avustralya Avustralya Merkez Bankası (RBA) Kur Açıklaması    --***
11:30 İngiltere İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Nis) 
60,7  58,9

***

DOLAR TL YORUMU

Haftaya Nisan ayı enflasyon rakamları ile başladık. Nisan atında Tüfe aylık %1.68 artış ile yıllık bazda %17.14 artış gerçekleştirdi. Tüfe de gerçekleşen artış piyasa beklentisi doğrultusunda iken Yİ-ÜFE artışının aylık %4.34 olarak %3.50 olan ortalama piyasa beklentisinin üzerinde olduğunu görüyoruz. Kur etkisi ve ara malı girdi maliyetlerinde artışın enflasyonist etkisi TCMB’nin işini zorlaştırıyor. TCMB Başkanı Kavcıoğlu enflasyon görünüm raporuna istinaden yaptığı açıklamalarda Nisan ayında da manşet enflasyonun yüksek seviyelerini koruyacağını belirtmişti. Ancak yükselen girdi maliyetleri ile ÜFE’de yaşanan artış sonrası bu ay ki toplantı da banka faiz politikasını gözden geçirebilir. Genel beklenti politika faizinin mevcut %19.00 seviyesinde korunacağı yönünde birleşiyor. Ancak 2021 yılında enflasyonist eğiliminin olduğu ülkelerden olan Brezilya Merkez Bankası’nın bu hafta yapılacak toplantıda 75 baz puan faiz artırımına gideceği düşünülünce bizde de fiyat istikrarı konusunda başarı sağlamak için benzer bir adım atılması gerektiği düşünülebilir. Dünkü seansta Dolar Endeksi’nin 91.30 üzerinde kalmayarak geri çekilmesi TL pozitif olmakla birlikte açıklanan Nisan ayı enflasyon verisinde gerçekleşme ve 06 Mayıs tarihinde yapılacak PPK toplantısını beklerken Dolar/TL paritesinde geri çekilmeler sınırlı kalabilir.

Destek: 8.1800-8.1400-8.0100

Direnç: 8.3300-8.3800-8.4500


BORSA YORUMU

Küresel hisse senedi piyasaları geçtiğimiz hafta gösterdiği isteksiz fiyatlamaları bir kenara bırakıp haftaya olumlu başlama eğiliminde iken ABD’de işlem gören gelişen ülke ETF’lerine 26. Haftada girişlerin devam ettiğini görüyoruz. 30 Nisan haftasında gelişen ülke ETF’lerine giriş 341.7 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. Bu dönemde Türkiye ETF’lerine 15.3 milyon dolar hisse 6.8 milyon dolar bono olmak üzere toplamda 22.1 milyon dolar giriş olduğunu görüyoruz. BIST100 endeksine gelince haftaya 1400 endeks seviyesi üzerinde başlangıç yapmış olmayı pozitif değerlendiriyoruz. Geçtiğimiz hafta boyunca büyük piyasa değerli hisse senetlerinin bilançolarında çoğunluğun beklenti üzerinde gerçekleşmesi olumluydu. Bu hafta içinde de açıklanacak ilk çeyrek bilançoları ile hisse bazında hareketin devam edebileceğini düşünüyoruz. Endeks içinde sektör performanslarının dağılımına göre Bilgi Teknolojileri, Enerji, Sanayi ve Gayrimenkul sektörü yükselişte başı çekerken bu hafta bankacılık ve servis sektörü hisse senetlerine ilgi olması durumunda BIST100 endeksi 1460 endeks seviyesine doğru yükselişini sürdürebilir.

Destek: 1395-1390-1380

Direnç: 1430-1445-1460


EURUSD YORUMU

Dün açıklanan Nisan ayı PMI imalat sanayi son okumada İsviçre ve İspanya dışında ufak tefek güncellemeler olduğunu gördük. İsviçre PMI imalat sanayi endeksi 69.5 olarak yukarı yönde güncellenirken İspanya PMI imalat sanayi endeksi 57.7 olarak 59.1’den aşağı doğru güncellendi. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde alınan ilk çeyrek büyüme rakamları ile bölgede yılın ilk çeyreğinde ekonomik zayıflama aşikâr; Bu tabloda Euro/dolar paritesinde yükselişin devamı büyük ölçüde Dolar Endeksine bağlı görülüyor. Dünkü raporumuzda devasa teşvik paketleri ve piyasada reflasyon fiyatlaması ile Dolar Endeksinde yükselişin kalıcı olmayacağı görüşüne yer vermiştik. Dünkü seansta bu görüşümüze istinaden Dolar Endeksi 91.30 endeks seviyesi üzerinde kalmakta zorlandı. Ancak bu hafta küresel piyasalarda risk alma eğilimi zayıflar ise durum değişebilir. Kısaca Euro/dolar paritesinin geçtiğimiz haftanın yüksek seviyeleri üzerine çıkması büyük ölçüde ABD Doları ile belli olacaktır.

Destek: 1.2020-1.1985-1.1945

Direnç: 1.2070-1.2130-1.2150


ALTIN ONS YORUMU

Haftanın ilk işlem gününde ons altın fiyatlamasında yukarı yönde açılış ile 1765 seviyesinden aldığı destek ile rahatladı. Bu hafta 1800 dolar üzerinde kapanışlar ile alıcılar kontrolü ele almadan tahvil başta olmak üzere iletişimde olduğu piyasaların hareketi altın fiyatlamasında etkili olmayı sürdürecektir. ABD 10 yıllık tahvil faiz oranları 1.64 seviyesinde geçen hafta kapanışına yakın seyrederken Dolar Endeksi 91.30 endeks üzerinde kalmak istemedi. Bu hafta ortasında açıklanacak olan ADP özel sektör istihdam değişimi ve tarım dışı istihdam raporu Dolar Endeksi ve piyasa genelinde etkili olacak. Nisan ayında da ABD’de istihdam artışının süreceği ve FED ’in yılsonu %4.3 olan işsizlik oranı hedefine ulaşacağı beklentisi ile ülkede artan enflasyonist eğilim altın fiyatları için tehdit olabilir. Öte yanda ABD ekonomisi enflasyonda yükseliş için kapıyı araladığına göre bir süre sonra altında enflasyon beklentini satın almaya başlayarak yükseliş eğilimine girebilir. Kısa vadede 1800 dolar üzerinde kapanışlar görmeden bu beklentiyi satın almak doğru olmayacaktır. Ancak özellikle bugün test edilen 1798 ardından ons altın yükseliş için kendine çıkış yolu arıyor.

Destek: 1780-1769-1755

Direnç: 1804-1812-1818


Ücretsiz Deneme Hesabı