Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 22-02-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

24Şubat19:00

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim - -7.3 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Petrol piyasası için köpük alma zamanı...


Kısa vadede petrolde stoklarda yaşanan geri çekilmeye geçtiğimiz hafta bir değişken daha eklendi; 
Amerika'nın petrol üretim üssü olarak bilinen Teksas eyaletinde kış fırtınası arz tarafında ciddi denecek kesintilere yol açtı. Hafta içinde fiyatlarda yükselişi destekleyen ana sebeb olarak Teksas üretim kesintileri öne çıktı. Ancak hafta sonunda hava koşullarının mevsim normallerine döneceği beklentisi ile son ik işlem gününde piyasa aşırı fiyatlamanın farkına vardı. Daha ziyade kısa vadeli ve geçici olarak düşünülen bu etki hasar tespiti ve üretimin fırtına öncesi normallere ne zaman döneceği ile fiyatlama etkisini sürdürebilir. Buna rağmen fiyatlara büyük ölçüde yansıdı ve artık tekrar makro gelişmeler ve beklentiler ile fiyatlama zamanı diyebilirim.
Mart ayı ilk haftasında yapılacak olan OPEC+ toplantısı ve kartelin iki aydan daha kısa bir sürede üretim kesintilerini hafifletme ihtimali kısa vadeli arz kesintilerinin önüne geçebilir. Suudi Arabistan geçtiğimiz ay yapılan toplantıda Şubat ve Mart aylarında günlük 1 milyon varil üretim kısıntısı ile kontrolü sağlamıştı. Ancak son gelen açıklamalara bakılırsa OPEC dışı ülkelerden Rusya'nın üretim kısıntısını sorgulama eğiliminde olduğunu ve artık ülke limitlerinin yukarı çekilmesi görüşü öne çıkıyor. Bu şartlarda Mart ayı toplantısı çekişmeli geçebilir diğer üretici ülkeler üretim konusunda gevşeme tarafında iken acaba Suudi'ler piyasanın yükünü taşımakta istekli olacak mı? Bu cephede ithalatçı ülke Hindistan'ın kontrollü arz ve yükselen petrol fiyatlarının küresel ekonomi için risk teşkil ettiğini belirten serzenişlerini de hesaba katmak gerekiyor. Bu taraftaki birlik OPEC+ ülkelerinin daha fazla üretim isteğine destek veriyor. 
Petrol piyasası ve diğer piyasalar ile etkileşime gelince tahvil piyasasında yükselen tahvil faiz oranları reflasyon fiyatlaması ile petrol piyatlamasına güç kattı. ABD Doları 91.00 endeks seviyesi altına geriledi ve hisse senedi piyasaları zoraki olarak görünse de statükoyu korudu. Ancak Ocak ayından bu yana Biden yönetiminin 1.9 trilyonluk ek teşvik paketini fiyatlayan hisse senedi piyasasında yorulma emareleri var. Bu hafta paketin onay süreci başlarken istenilen büyüklükte bir paket olacak mı? Paket 14 Mart tarihine kadar kongreden geçebilecek mi? Ya da beklenti bittiğinde piyasalar satış yönlü tepki verecek mi? Bu nedenle ileri vadeli fiyatlamada VIX volatilite endeksi yükseliş ile satış ihtimalini ifade ediyor. Bu tablodan çıkan tahvil faiz oranlarında yükseliş ve reflasyon fiyatlaması hariç diğer piyasalardan gelen destek göreceli zayıfladı. 
Geçtiğimiz hafta EIA (Uluslararası Enerji Ajansı) raporuan göre 12 Şubat haftasında ham petrol stokları 7.3 milyon varil düştü. Stoklar 461.8 milyon/varil ile Mart ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Benzin stokları 672 bin varil yükseldi, ısınma yakıtınında içinde olduğu rafineri ürünler 3.4 milyon varil geriledi. Önümüzdeki haftalarda stok değişim rakam beklentisine gelince Teksas rafinerilerinin kapalı olması nedeni ile stokların artışa geçeceği tahmin ediliyor. Stokların geleceği büyük ölçüde Teksas rafinerilerinin hayata dönem hızına bağlı diyebilliriz. ANZ Araştırma'nın tahminine bakılırsa Teksas'ın oyun dışı kalması ile günlük 3.5 milyon varile ulaşan stok artışı yaşanabilir. 

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

Derinlik (COT) raporu

Derinlik (COT) raporu

Teknik Analiz

Analitik verilere göre, 09 Şubat haftasının derinlik (COT) raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında toplam net uzun pozisyon miktarı 31691 kontrat artarak 616975 kontrat olarak açıklandı. Son dört haftada 23727 kontrat artan pozisyonlanma ile piyasa 52 haftanın yükseğinde uzun pozisyon taşıyor. Önceki iki haftaya yukarı giden fiyatlamaya karşı fonlar satış tarafında yer almıştı. Son raporda ise tamamı ile farklı bir tablo var. 55.00 dolar/varil üzerine geçilmesi fonları piyasaya çekerek fiyatları hızlı bir şekilde 60.00 dolar/varil sınırına taşıdı. Raporun içine aldığı Salı gününden hafta sonuna kadar alımların devam ettiği düşünülünce muhtemlen Cuma kapanışında piyasa daha fazla net uzun pozisyon taşıyor. Yeni haftanın ilk işlem günü ABD piyasaları tatil dolayısı ile kapalı ancak Salı günü ile beraber 60.00 dolar/varil direncini test etme potansiye olan WTI bu seviyeyi aşmakta zorlanırad kısa vadede bir geri çekilme yaşanabilir.  

Teknik olarak; WTI Ham Petrol piyasası üç hafta aradan sonra geçtiğimiz haftanın son iki işlem gününde düzeltme sinyali verdi. Haftalık kapanışı piyasa çöküşe geçebilir şeklinde yorumlaktan itina ediyorum. Ancak kısa vadede alıcıların daha düşük seviyelerden alma eğiliminde olacağı ve düzeltme beklentisi ile fiyatlama öne çıkabilir. Teksas rafinerilerinin üretime dönüş hızı, OPEC+ Mart ayı toplantısı ve teşvik görüşmeleri bu dönemde petrol piyasasında etkili olacak. Orta vadede WTI ham petrol fiyatlarının 65.0 dolar/varil'i test etme eğiiminde olabilir. Kısa vadede bu hareket için momentum kazanmaya çalışan petrol piyasası görebiliriz. 

Bu hafta 57.30-62.29 işlem aralığında daha ziyade aşağı yönlü baskı ile fiyatlama görebiliriz. 59.50 dolar/varil altında alt bant 57.30 test edilebilir. 




Ücretsiz Deneme Hesabı