Noorcm Enerji̇ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla 04-10-2021

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Arzu Toktay'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

06 Ekim 17::30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim -4.6 mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Cushing Oklohama ham petrol stokları

Cushing Oklohama ham petrol stokları

ABD tekno kuyu değişimi

ABD tekno kuyu değişimi

Haftanın jokeri OPEC+ toplantısı

Eylül ayı boyunca İda kasırgası ve ABD’de ham petrol stoklarında düşüş ile piyasada arz yönlü sıkışıklık ön plandaydı. Geçtiğimiz hafta ABD stok değişim rakamları kasırga etkisinin geride kaldığını işaret ederken ham petrol piyasası bu kez de talep yönlü beklentilerden destek buldu.

Enerji Bilgi İdaresi Çarşamba günü ABD ham petrol, benzin ve rafineri ürün stoklarının, son fırtınalardan toparlanma ile yükseldiğini açıkladı. EIA verilerine göre, ham petrol stokları 24 Eylül haftasında 4,6 milyon varil artarak 418,5 milyon varile yükseldi. Benzin stokları, 1,4 milyon varil artış beklentilerine kıyasla 193.000 varil ile 221.8 milyon varile mütevazı bir artış kaydetti. Dizel ve kalorifer yakıtını içeren damıtılmış ürün stokları, 1,6 milyon varillik düşüş beklentilerine karşı haftada 385.000 varil artarak 129.7 milyon varile yükseldi.

Stok rakamlarında artış ve ABD Doları’nın değer kazanması ile 30 Eylül seansında kararsız seyir gözlense de haftaya 74.19 açılış ile başlayan Kasım vade ham petrol haftayı 75.72 dolar/varil seviyesinde yükseliş ile kapadı. Kasırgaların etkisinin geride kaldığı ortamda ham petrol fiyatlarında geri çekilmenin limitli kalışını talep tarafındaki beklentiler ile açıklayabiliriz. Çin artan talebi karşılamak üzere daha fazla petrol ve enerji kaynağı almaya hazır olduğunu açıkladı. Çin Başbakanı Li Keqiang, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı ve 2 numaralı tüketicisinin enerjisini ve güç kaynağını sağlayacağını ve ekonomik operasyonları makul bir aralıkta tutacağını söyledi.

Bu duruma haftanın son iki işlem gününde ABD Dolarında limitli de olsa geri çekilme eklenince ham petrol fiyatlarında geri çekilme kalıcı olmadı. Bu haftanın son işlem gününde ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Ağustos ayı verisinde tarım dışı istihdam 235 bin ile beklenti altında kalmıştı. Eylül ayına gelindiğinde aylık artışın 450 bin civarında olacağı işsizlik oranının ise yüzde 5.1 seviyesine gerileyeceği tahmin ediliyor. Haftalık işsizlik maaşı başvurularında yükseliş ardından geçtiğimiz hafta ABD Doları değer kaybetmişti. Eylül ayı istihdam raporunda aylık artışın 450 bin civarında olan beklenti altında kalması Dolar Endeksi’ni 93.00 seviyesi altında baskılayabilir ise bu durum emtia piyasası pozitif olacaktır. Daha zayıf bir dolar, ham petrole yönelik artan dış talebi gündeme getiriyor olacak. Gerçi her durumda Çin başta olmak üzere gelişen ekonomilerin ham petrol talebi güçlü ve OPEC+ sürpriz üretim artışı dışında mevcut koşullarda arz/talep dengesi fiyatlarda yükselişi destekliyor.

Haftaya başlarken gözler OPEC+ tan çıkacak üretim artış miktarına çevriliyor. Temmuz ayı yol haritası sene sonuna kadar kartelin üretimi her ay 400 bin varil artıracağı yönündeydi. Bazı analistler, OPEC+ üretimi sınırlamaya devam ettiği ve aşılama ile COVID-19 vakalarının sayısı düştüğü ortamda küresel petrol kıtlığı olacağına inanıyor. Ham petrol piyasasında kısa vadeli joker kart, OPEC ve müttefiklerinin Ekim toplantısında üretimi artırmaya karar verip vermediğidir. Bunun kısa vadeli sonuçları olabilir.

WTI ham petrol teknik görünüm

WTI ham petrol teknik görünüm

CFTF Derinlik (COT)

CFTF Derinlik (COT)

Teknik görünüm

Vadeli piyasada fonların pozisyon değişimini gösteren CFTC derinlik raporuna bakıldığında;

28 Eylül haftasının derinlik raporunda ham petrol piyasasında fon net uzun pozisyon miktarı 17836 kontrat artış ile 373814 kontrata yükseldi. 52 haftanın düşük seviyesi olan 349158 kontratan gelen alımlar ile ham petrol piyasasında uzun pozisyon artıyor. Derinlik raporuna göre 52 haftanın yüksek seviyesinden uzak pozisyonlanma ile fonların alım yönlü talebi sürebilir. Öte yanda bu hafta yapılacak olan OPEC toplantısından çıkacak sonucun fiyat haraketi üzerinde etkil olacağını ve haftanın ilk yarısında oynaklığın artacağını düşünüyoruz. Doğalgaz piyasasına gelince fonlar -146680 kontrat net kısa pozisyon taşıyor. Rekor dpğalgaz fiyatlarını düşününce fonların satış yönlü pozisyonlanması ile fonlar piyasada ters tarafta ve arada yaşanan geri çekilmelerde kısa pozisyon kapama faaliyeti görebiliriz.

Ham petrol piyasası; Ağustos ayının son haftasında yaşanan alımlar İda kasırgası ve arz yönündeki sıkışıklıklar ile desteklendi ve ham petrol fiyatları son beş haftada soluksuz yükseliyor. Haftanın ilk işlem gününde yapılacak olan OPEC+ toplantısından çıkacak karar önemli iken haftalık stok rakamları ve talep tarafındaki gelişmeler fiyatlara yön verecek.

Teknik olarak; Bu hafta 73.00 dolar Kasım vade ham petrol için önemli bir destek seviyesi iken OPEC+ ın aylık 400 bin varil üretim artışı ile yola devam ettiği senaryoda 77.00 dolar varil üzerinde yükseliş eğilimi korunabilir.

Destekler: 73.35-71.60-69.90

Dirençler: 77.00-77.60-80.00

Ücretsiz Deneme Hesabı