Wti Petrol (nymex) 18-05-2020

NoorCM ENERJİ Raporu - Sn. Ateşan Aybars'ın Katkılarıyla

ENERJİ PİYASASI VERİ TAKVİMİ




BeklentiÖncekiÖnem

20 Mayıs/ 17:30

 ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim --0.7  mio varil **

WTI Petrol (NYMEX)

Petrol'de kontrolsüz değer kaybı geride kaldı...

Geçen hafta petrol fiyatındaki iki haftalık toparlanmanın ardından aşağı yönlü risklerin arttığını belirtmiştim ama hafta başında biraz zayıflayan petrol fiyatı hafta sonuna kadar yükselmeye devam etti. Piyasalardaki iyimserlik de devam ediyor.
Arz yönünde, OPEC+ ve diğer üretici ülkelerin üretim kesintilerine başlamış olmaları yanı sıra, ABD şirketlerinin büyük ölçüde üretimden çekilmesi kısa dönemli destek olarak görülüyor demiştim ve bu hafta bu beklenti değişmedi.
Talep tarafında ise, KOVİD-19 sürecinde küresel olarak ekonomik ve sosyal kısıtlamaların gevşetilmesi talep yönlü iyimserliği desteklemeye devam ediyor demiştim, bu beklentide değişmedi. Hat ta, Goldman Sachs, talep artışı ve üretim kısıtlamasında artan çabalar nedeniyle Haziran ayında petrol piyasasında talep açığı ihtimalinden bahsetti ama yaz ayları için WTI petrol fiyat beklentisini 28.00 dolar/varil (Brent petrol 30.00usd/varil) üzerine çıkarmıyor.
Bu arz-talep git gelleri çerçevesinde petrol piyasasındaki vade yapısı (forward fiyatlama) iyileşmeye devam ediyor, Kısa ve uzun vade fiyatları arasındaki taşıma maliyeti azalıyor. Yani, contango daralıyor. Bunun bir başka açıklaması, birkaç hafta önce negatif petrol fiyatına neden olan aşırı stok endişelerinin azalmaya başlaması. Negatif petrol fiyatı dahil petrol fiyatındaki kontrolsüz değer kaybı artık geride kalmıştır denebilir.
Haftaya iyimser beklentiler çerçevesinde yükselme eğilimli petrol fiyatları ile başlayacağız ama ABD-Çin arasında gerginliğin yeniden tırmanması petrol fiyatı için ne kadar önemlidir, ne kadar etkiler? Bunu kestirmek zor, arz-talep dengesi elbette önemli ama bazen daha önemsiz görünen gelişmeler sıklıkla dengenin önüne çıkabilir. Zira, her piyasada olduğu gibi arz-talep rakamları aşağı yukarı hesaplanabilir ama fiyat tahmini bu kadar kolay değildir, hatta hiç kolay değildir ve tahmin olmanın ötesine geçmez, çünkü doğrusal olmayan birçok dinamiklerin sürekli değiştiği karmaşık sistemler özelliği barındırır. Görüşümce, ABD-Çin arasında artan gerginliği, cılız da olsa toparlanmaya başlayan küresel ekonomiyi nasıl etkileyeceğine odaklanmaktır. Bu yaklaşım, Çin petrol talebi konusunda fikir verir ve petrol fiyatının tahmini daha gerçekçi olur.
Petrol piyasalarında analitik veriler; fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları geçen hafta 18857 kontrat artarak 552440 kontrata yükseldi.

Teknik olarak; Yine geçen hafta, iki haftadır yükselen Temmuz vadeli WTI petrol fiyatı 50 günlük hareketli ortalamasına yaklaştıkça satışların gelebileceğinden bahsetmiştim ama öyle olmadı, hafta başında zayıf başlayan petrol fiyatı hafta sonuna doğru kuvvetli yükselişiyle 30.00 dolar direncine dayandı. 28.00-30.00 dolar aralığı hem direnç hem de psikolojik yuvarlak bir rakam olarak direnç olmaya devam ediyor. Kısa dönemli teknik göstergelerin yön konusunda kısıtlamaları görünmüyor. Göreceli güç endeksi RSI 58 civarında ve her iki yönde toleransı var. MACD Mayıs başı ‘alış’ sinyali ile devam ediyor. Temel verilerin desteği devam ederse 33.03 dolar önemli bir direnç olarak yükselme trendini zorlar ama 38- 42 dolar arasında görülen boşluğun kapanması için ekonomik görünüm çok farklı olmalıdır, şimdilik düşük olasılıklı hedef.

Petrol fiyatları son haftalarda, belki de aşırı değer kaybından dolayı hızla toparlandı ve önemli direnç seviyesine tırmandı. Geri çekilmesi göz ardı edilmemeli, 25.00 dolar altında 20.00 dolara kadar risk devam ediyor.


Ücretsiz Deneme Hesabı