Günlük Analiz 01-04-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

ABD PCE verisi beklentilere paralel geldi, Powell işler yolunda mesajı verdi;

- Cuma günü ABD PCE verisi beklentilere paralel gelirken enflasyonda ki inatçı görünüme rağmen daha sert bir sapma olmaması olumlu karşılandı. Ayrıca harcamalarda ki yüksek eğilim devam etse de ortalama kazançlarda ki düşüş dikkat çekiciydi. Kutsal Cuma tatili nedeniyle piyasaların kapalı olması verinin etkisini bugünde itibaren görmeye başlayacağız. 
- Yine Cuma günü Başkan Powell'ın açıklamaları da önceki açıklamalara paralel ton ve üslupta devam etti. Başkan gelen PCE verisine atıfta bulunarak gelişmelerin beklentilere paralel devam ettiğini altını bir kez daha çizmiş oldu. Piyasaların son gelişmeleri olumlu okuyacağını ve mevcut fiyatlamalarına paralel reaksiyon vermeye devam edeceğini düşünüyoruz.
- Gelişmeler sonrası Dolar Endeksinde ki (DXY) güçlü eğilim 104.50 seviyelerinde devam ederken, ABD 10 yıllıkları ise 4.20 seviyelerinde dengeli görünüyor.  Altın ONS ise 2260 seviyelerinde hızlı bir ikinci çeyrek başlangıcı yapmış durumda.    
- Bu hafta başı itibariyle yine bir çok piyasa Paskalya tatili nedeniyle kapalı. ABD ise bugün açık ve açılıştan itibaren hem geçen cuma verilerini ve hem de bu haftanın diğer önemli gelişmelerine odaklı fiyatlamalarını hızlıca yansıtmaya başlayacaktır.  
   
Türkiye seçimini yaptı, şimdi gözler piyasalarda;
   
- Türkiye dün bir kez daha sandık başına giderken son dönemlerin en sürpriz sonuçlu seçimini yaşadı. İktidar partisi ciddi anlamda oy oranlarında erime görürken, muhalefet kanadı ise ittifaksız net bir zafer almış oldu. Aslında bu yönlü sonuçların olabileceği son dönemde piyasalarda tartışılıyordu ve bunun siyasi iklimde farklı kırılmalara neden olabilir mi sorusu gri alanda tartışılıyordu.
- Seçim sonuçlarına bakıldığında yine ekonomik koşulların ciddi bir şekilde sandığa yansıdığını söyleyebiliriz. 
- Ancak dün seçim sonrası özellikle sayın Cumhurbaşkanından gelen açıklamalar şimdilik siyasi açıdan bir endişenin olmadığını bize gösteriyor. Özellikle önümüzde ki 4 yıl boyunca seçim olmaması ve ekonomi politikalarına dair destekleyici açıklamaların piyasalar açısından olumlu karşılanacağını düşünüyoruz.    
- İlk etapta bu yönlü fiyatlamalar ön plana çıkarken özellikle ekonomi politikalarına dair gelişmeler ve açıklamalar yine fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam edecektir. 
  
   GÜNDEM;
- TÜRKİYE gündem hafta sonu gerçekleşen seçim sonuçları ve yansımaları 
- Paskalya nedeniyle bir çok piyasa tatil
- TR imalat PMI verisi
- ABD PMI ve ISM verileri

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Borsa İstanbul cuma gününü alıcılı bir eğilimle başlarken, günün devamında ise önce satıcılı ve akabinde tekrar alıcılı eğilimde devam ederek tamamladı. Endeks bir önceki güne göre 0.69% oranında değerlenerek 9142 seviyesinden haftayı ve günü tamamlamış oldu. Haftalık periyotta ise piyasa sadece 0.03% oranında değerlenerek final yapmış oldu. Hisse senedi piyasasında elektrik ve perakende sektörlerinin yükselişi desteklediğini görüyoruz. Bankacılık ve holding hisselerinde ise kısmi satışlar dikkat çekti. Yeni hafta başlangıcında ise piyasa fiyatlamalarının odağında dün gerçekleşen yerel seçim sonuçları olacaktır. Dünkü yerel seçimlerin genel sonuçlarını dikkate aldığımızda mevcut iktidar oylarında ki gerileme ve muhalefetin ittifaksız çıkışı, neredeyse tüm büyük belediyelerin muhalefet eline geçmiş olması gibi önemli sonuçları olduğunu görüyoruz. Dün Cumhurbaşkanının balkon konuşmasında ise verdiği mesajlar yine kritik seçim sonrası piyasa fiyatlamalarının şekillenmesi açısından da etkili olacaktır. Cumhurbaşkanı özetle uzun süreli seçim olmayacağına vurgu yapması ve mevcut politikalara yönelik destekleyici üslubunu sürdürmesi piyasalarda riskli görülen gri alanları biraz daha netleştirmiş olacaktır.  Bugün endekste kısmen alıcılı ve sonrasında ise karışık fiyatlamaların ön plana çıkacağı bir seans başlangıcı olabileceğini düşünüyoruz. Günün devamında ise hem ekonomi yönetiminden gelecek açıklamalar ve hem de yabancı tarafından yayınlanacak raporlar piyasanın yön tayininde etkili olacaktır. Ancak mevcut şartlarda aşırı negatif bir fiyatlama ya da tam tersi pozitif yönlü fiyatlamalar beklemiyoruz. Piyasa özellikle 9450 - 9000 bandında yatay seyrini sürdürecektir. 
           
Direnç: 9250 - 9355 - 9450 - 9650 
Destek: 9000 - 8800 - 8600 - 8373

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Geçtiğimiz hafta boyunca 32 seviyesi üzerinde dengeli ve kontrollü tırmanışını sürdüren Dolar/TL de özellikle 32.50 seviyesine doğru yeni bir denge oluştuğunu görüyoruz. Piyasa dün sonuçlanan yerel seçimlere karşı sakin görünümünü sürdürüyor. Özellikle seçim sonrası değerlendirmelerde daha ılımlı ve mevcut ekonomi politikalarına yönelik destekleyici açıklamalar gelmesi kur cephesinde ki sakin fiyatlamaları destekleyecektir. Kurda dar bant hareketleri ile 32.50 seviyesine yakın dengeli görünümün gün boyu korunacağını düşünüyoruz.     
       
Direnç: 32.50 - 32.75 - 33.00 - 33.50
Destek: 32.30 - 32.00 - 31.85 - 31,50

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Geçtiğimiz cuma gelen ABD PCE verisi sonrası güçlenen dolara karşı zayıf görünümünü sürdüren Euro'da baskılı görünümün bu hafta başı itibariyle de devam ettiğini görüyoruz. Kritik 1.079 seviyelerinde şimdilik tutunan paritede özellikle dolar lehine güçlenmenin devamı durumunda daha alt seviyeler test edilebilecektir. Olası sarkmalarda piyasa yönünde olunmalı ve 1.070 seviyesine doğru düşüşün devamı beklenmelidir. Desteklerden tepki gelmesi durumunda ise piyasa kısıtlı alımlarla 1.080 üzerinde dengelenmeye çalışacaktır.                   

Dirençler: 1.0790 - 1.0845 - 1.0870 - 1.0900 - 1.0950

Destekler: 1.0750 - 1.0720 - 1.0690 - 1.0660 - 1.0600 

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ


* DOKTA – Sermaye artırımından elde edilen fonun 19,9 milyon TL’sinin finansal borç ödemelerinde, 140,6 milyon TL’sinin işletme sermayesinde kullanıldığı açıklandı.

* EDATA – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 100 milyon TL’den 500 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvurunun SPK tarafından onaylandığı açıklandı.

* ENTRA – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 27 – 28 – 29 Mart’ta toplanacak.

* GEREL – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 400 milyon TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

* MARTI - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 600 milyon TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.

* PENTA - Şirketin Huawei'nin SMB kategorisindeki eKit ürünlerinin Türkiye'deki tek yetkili dağıtıcısı olduğu açıklandı.

* SUNTK - Resmi Gazete ‘de yayımlanan kararla şirkete Dış Ticaret Sermaye Şirketi statüsü verildiği açıklandı.

* SMRTG - Şirketin Ziraat Bankası tarafından gerçekleşen ihale bedeli 1,1 milyar TL olan Lisanssız GES ihalesine verdiği teklifin en iyi teklif olduğu açıklandı.

* TSPOR - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 2,5 milyar TL’den 10 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

* TEKTU - Medyada yer alan şirketin konkordato ilan edeceği haberlerinin gerçeği yansıtmadığı açıklandı.

* MRGYO - Şirket sermayesi bugün 330 milyon TL’den %14 oranında bedelsiz olarak 46,2 milyon TL artışla 376,2 milyon TL’ye yükseltilecek olup, düzeltilmiş pay fiyatı 4,8772 TL’ye denk gelmekte.


Ücretsiz Deneme Hesabı