Günlük Analiz 02-04-2024

Ekonomi Takvimi

Veri Takvimi

Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

ABD ekonomisi beklenenden güçlü sinyaller verirken, FED faiz indirimine dair beklentilerin zayıflamasına neden oluyor;

- Dün açıklanan ABD imalat PMI verisinin beklentileri aşması ile ekonomik aktivitede beklenen soğumanın gerçekleşmediği bir kez daha görülmüş oldu. Artan siparişlerin etkisi ile yaklaşık 18 ayın ardından güçlenen ABD imalat PMI verisi aktivitede ki toparlanmanın güçlü kalacağı beklentisini de artırmış oldu. Bu durum FED faiz indirim döngüsünün başlangıcına ve hızına dair beklentileri bozarken, piyasanın da bu yönde fiyatlanmasına neden oldu.
- Dün dolar endeksi diğer tüm para birimlerine karşı değerlenirken, dolar endeksi (DXY) 105 seviyesi üzerinde  son 4 ayın en yüksek performansını göstermiş oldu. ABD 10 yıllıkları 4.20% seviyesinde dengelenirken, ABD borsaları ise hafif satıcılı eğilimde günü tamamladı. Altın ise yeni rekor hareketinin ardından 2250 seviyelerinde dengelenerek güçlü konumunu korudu.
- Gelişmelerin ardından Swap piyasaları Fed’in Haziran ayında faiz indirimine gitme olasılığını yaklaşık W,  Eylül ayında ise p olarak fiyatlamaya devam etti. 
- İstihdam verilerinin geleceği haftada güçlü üretim verileri piyasalarda bir miktar negatif fiyatlama etkisi ile dengelenmelere neden olacaktır.  Asya tarafında da bu etki ile karmaşık fiyatlamaların bir miktar ön planda olduğunu görüyoruz.
- Dolarda ki değerlenmenin bir diğer nedeni de Japon Yen'in de ki son dönem yaşanan aşırı değer kaybının bir yansıması olduğunu düşünüyoruz. Yen'de kid eğer kaybına karşılık piyasaların alarm seviyesinde gelişmeleri izlediğini söyleyebiliriz. Özellikle Yen'de müdahale beklentisi ile piyasa fiyatlamalarında oynaklık yüksek kalırken, bu yönlü gelişmelerin doların genel görünümünde ki yön arayışında etkili olması beklenmelidir.    
   
Yurt içi piyasalar seçim sonuçlarını sindirmeye çalışıyor;
   
- Pazar günü gerçekleşen yerel seçimlerin ardından dün içeride kısmen karmaşık ve yeni döneme dair beklentilerin etkisinde fiyatlamalar ile dalgalı bir iç piyasa seyri izledik. Seçimlerin ardından hem iktidar cenahından ve hem de muhalefet tarafından gelen açıklamaların son derece yapıcı olması, erken seçim gibi ihtimalin olmaması ve özellikle mevcut ekonomi politikalarının devamına yönelik gelen açıklamalar piyasalar açısından olumlu karşılandı diyebiliriz.
- Borsa tarafında karmaşık fiyatlamalar sektörel ayrışmalar ile ön plana çıkarken, piyasa 9000 puan üzerinde pozitif bir kapanış gerçekleştirdi. Kur cephesi ise yine çift yönlü fiyatlamalar ile yön ararken piyasanın TL lehine sert hareketleri dikkat çekti. CDS risk primimiz ise uzun zaman sonra tekrar 300 baz puan seviyesine gelmiş görünüyor. Gram altında ise 2350 seviyelerinde dengelenme ile yüksek seyrin devam ettiğini söyleyebiliriz.
- İçeride yine seçim sonrası siyasi gelişmelere odaklı fiyatlamalar etkisini sürdürecektir. Özellikle ekonomi yönetiminden gelecek açıklamalaa piyasaların duyarlılığının devam etmesi beklenmelidir.   
 
   GÜNDEM;
- TÜRKİYE gündem hafta sonu gerçekleşen seçim sonuçları ve yansımaları 
- Almanya İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 
- Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) 
- ABD Fabrika Siparişleri (Aylık)
- ABD  İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) 
- ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Üyesi Mester'ın Konuşması

BORSA YORUMU

BIST100 endeksi; Borsa İstanbul dün tespitlerimiz doğrultusunda önce alıcılı akabinde de satıcılı bir seyirde güne başlarken özellikle inşaat ve demir çelik hisselerinde gelen sert satışların etkisi ile bir ara 9000 puan altına da sarktı. Dip kademelerden ara ara gelen tepkilerle toparlanan endeks gün boyu karmaşık fiyatlamalar ile yön arayışını sürdürürken, gün sonu kapanışını ise hafif artıda kısmen alıcılı tamamladı. Endekste inşaat, çimento ve demir çelik gibi  sektörler baskılanmaya neden olurken, bankacılık, holding ve havacılık gibi sektörler ise toparlanmada destekleyici sektörler olarak öne çıktılar. Endeks günü ise 0,17% lik bir yükselişle 9157 puan seviyesinde tamamladı. Endeksin seçimler sonrası sektörel bazda ayrışarak karmaşık bir görünüm sergilemesi esasen yeni döneme dair beklentiler kapsamında piyasanın kendi gardını aldığını bize gösteriyor. Endekste bugünde benzer bir piyasa aksiyonunun devam edeceğini düşünüyoruz. Piyasa çift yönlü fiyatlamalar ile yön arayışını sürdürürken özellikle ekonomi yönetiminden ve yabancı tarafından gelecek açıklama ya da değerlendirmelere karşı piyasa duyarlılığının hassas olması beklenmelidir. Piyasa kapanış seviyesine yakın dengeli bir açılış gerçekleştirirken, gnlük periyotta yine dar bant hareketleri ile 9000 puan zerinde dengelenerek günü tamamlayacaktır.     
           
Direnç: 9250 - 9355 - 9450 - 9650 
Destek: 9000 - 8972 - 8830 - 8600

DOLAR TL YORUMU

Dolar/TL Dün güne kısmen sakin bir seyirde başlayan Dolar/TL de günün devamında ise önce dalga boyu genişlemeye başladı ve gün sonuna doğru TL lehine güçlenmenin etkisini artırması ile sert bir geri çekilme dikkat çekti. Kurda ki bu satışın kamu etkisi ile olabileceğini düşünüyoruz. Bu hamle ile 31.75 seviyelerini test eden kurda sonrasında ise tekrar 32 üzerine gerçekleşen toparlanma ile piyasa günlük kapanışını 32.25 seviyelerinde tamamlamış oldu. Bu hareket kur tarafında sakin görünümün bir süre terk edilebileceğini bize gösterirken bugünde kur cephesinde ki dalgalı seyrin etkili olması beklenebilir. Piyasa çift yönlü fiyatlamalar ile yön arayışını sürdürecek ve 32 seviyesine yakın dengelenerek günü tamamlayacaktır. 
        
Direnç: 32.50 - 32.75 - 33.00 - 33.50
Destek: 32.00 - 31.75 - 31.50 - 31.30

EURO/DOLAR YORUMU

EUR/USD: Yeni haftaya dolar lehine güçlenmenin yansıması olarak baskılanarak başlayan parite kritik kademelerin bırakması ile düşüşünü genişletirken, teknik görünümde aşağı yönlü baskılanma etkisini artırmış görünüyor. Özellikle dolarda ki genel görünümün güçlü seyri (DXY Dolar Endeksi 105 üzerinde!!!) para piyasasında dolara karşı ciddi bir değer kayıplarını ön plana çıkartmış görünüyor. Paritede satıcılı seyrin bugün de devamını bekliyoruz. Bu etki ile piyasa aşağı yönlü baskılanırken özellikle 1.070 seviyesi bir kez daha test edilecektir. Paritenin olası sarkmalara rağmen bu kademe üzerinde tutunması önemli. Seviyenin tutunması ve günlük kapanışın bu kademe üzerinde gerçekleşmesi durumunda teknik açıdan bir kez daha euro lehine dengelenme görebiliriz. Aksi yönlü gelişmelerde ise 1.070 altında paritede ters bir ralli yaşanması muhtemel olacaktır.              

Dirençler: 1.0750 - 1.0790 - 1.0835 - 1.0862 - 1.0900

Destekler: 1.0700 - 1.0680 - 1.0650 - 1.0630 - 1.0600 

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

HAFTALIK ÖNERİ LİSTESİ GÜNCEL PERFORMANS TABLOSU

ŞİRKET HABERLERİ


*AEFES- Anadolu Efes, 2023 yılı konsolide net satış gelirleri, %3,1 oranında artarak 159.877,2 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Yıl boyu elde edilen güçlü sonuçların etkisiyle şirketin 2023 yılı konsolide net kârı, %43,8 oranında artış ile 22.128,9 milyon TL seviyesine yükseldi.

*ISCTR- İş Bankası Temettü Dağıtacak Pay Başına Brüt Temettü: 0,2890582 TL Teorik Fiyat: 11,101 TL (01.04.2024)


*TTRAK- Türk Traktör Temettü Dağıtımı Yapacak. Pay Başına Brüt Temettü: 62,9578969 TL Teorik Fiyat: 925,042 TL. (01.04.2024)

*AMAZON- yapay zeka şirketi Anthropic'e 2,75 milyar dolar daha yatırım yaparak şirketteki toplam yatırımını 4 milyar dolara çıkardı.

*OTKAR- Koç Holding şirketlerinden Otokar, yatırımcılarına hisse başına 5,4 TL temettü ödeyeceğini duyurdu.

*KCHOL- Koç Topluluğu çalışanları, üretken yapay zekA (Generative-AI) teknolojisini, KoçGPT uygulaması ile iş süreçlerinde kullanmaya başladı.

*ASELSAN- Askerî Elektronik Sanayi Toplam 35,1 milyon dolar tutarında üç ayrı yurt dışı satış sözleşmesi imzaladı.

*YKBNK- Yapı ve Kredi Bankası 1 Kr'luk nominal değerde bir adet hisse senedine Brüt 20,00 Kr, net 18,00 Kr nakit temettü ödenmesi ve kâr payı ödemesi. (03.04.2024)

*TOASO- TOFAŞ türk otomobil fabrikası 1 Kr'luk nominal değerde bir adet hisse senedine Brüt 20,00 Kr, net 18,00 Kr nakit temettü ödenmesi ve kâr payı ödemesi yapılacak.

*ULKER- ÜLKER Sanayi Bisküvi sanayi A.Ş Sürdürebilirlik yatırımları ve büyüme yatırımlarında kullanılmak üzere;Uluslararası Finans Kurumu (International Finance Corporation - 'IFC') ile 2 yıl vadeli 75 milyon EUR tutarında kredi kullanmak üzere sözleşme imzalamıştır. (29.03.2024)

*HUAWEİ-Çinli telekomünikasyon ve teknoloji şirketi Huawei, ABD’nin yaptırımlarına rağmen, tüketici elektroniği ve otonom sürüşte geliştirdiği yeni ürünler sayesinde 2023’te net karını yüzde 144,5 arttırdı.


Ücretsiz Deneme Hesabı