Günlük Analiz 15-04-2024

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Piyasalarda genel görünüm;

Orta Doğu kaynaklı jeopolitik risklerin artması risk iştahını olumsuz etkiliyor;

- Yurt içi piyasalar uzun süreli bayram tatili nedeniyle kapalıyken, yurt dışı ise geçtiğimiz hafta artan orta doğu gerilimine endeksli fiyatlamalar ile karmaşık bir görünüm sergiledi.
- 1 Nisan'da İsrailin Suriye'de bulunan İran büyükelçiliğini vurması ile başlayan ve geçtiğimiz hafta zirve yapan krizin etkisinde piyasalarda satıcılı seyrin hakim olduğunu gördük. Risk iştahı bu gelişmelerden olumsuz etkilenirken, güvenilir liman arayışı ile değerli metallere ve dolara da hücum ön plandaydı.
- Hisse senetlerinde satışlar ön plana çıkarken, altın 2430 seviyesinde yeni rekor tazeledi. gümüş 30 ons seviyelerini test etti ve ABD 10 yıllıkları ise son 5 ayın zirvesine tırmanarak 4.50 üzerinde fiyatlandı. Yine gelişmelerden olumsuz etkilenen petrol fiyatları 90 dolar lı seviyeleri aşarken, Dolar Endeksi (DXY) de son 5 ayın zirvesini görerek 106 lı seviyelerin üzerine çıktı.
- Küresel tarafta ana gündem maddesi  Orta Doğu merkezli jeopolitik gelişmeler olmaya devam edecektir. Bu yönlü gelişmelerin olumlu ya da olumsuz piyasalar üzerinde ciddi etkilerinin olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle İran - İsrail geriliminin yeni bir boyut kazanması ve yayılma riskinin olması risk iştahı üzerinde ki baskıyı artıracaktır. Yumuşama yönlü gelişmelerin ise daha olumlu etkilerini hızlıca izleyeceğimizi söyleyebiliriz.    
- Hafta boyunca ayrıca hem gelecek veri akışı ve hepsinden önemlisi FED kurmaylarının vereceği mesajlarında piyasaların odağında olup, genel fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam edecektir.
  
Tatil  bitti, nerede kalmıştık?
   
- Ramazan Bayramı tatili nedeniyle kapalı kalan yurt içi piyasalar bugün itibariyle tekrar start veriyor. Özellikle bizim kapalı olduğumuz dönemde zirve yapan İran - İsrail geriliminden kaynaklı jeopolitik risklerin kısmen de olsa bugün itibariyle fiyatlara yansıyabileceğini düşünüyoruz.  Bu bağlamda hisse senedi tarafında önce satıcılı ve akabinde tekrar toparlanan bir piyasa oluşmasını beklerken, diğer varlıklarda da benzer görünümler ön planda olabilecektir.
- Jeopolitik gelişmelerin yanında yine seçim sonrası oluşan olumlu atmosferin devamına yönelikte piyasa oyuncuları fırsatları kollamaya devam edecektir. Özellikle belirsizliklerin ortadan kalkmış olması, mevcut ekonomi yönetimin kararlı ve ilkesel duruşunu enflasyonla mücadele kapsamında sürdürüyor olması ve yabancı beklentisi ile ileriye yönelik not artış beklentileri gibi faktörler içeride ki olumlu havayı beslemeye devam edecektir. Özetle jeopolitik risklerin yumuşama eğilimi gösterdiği ortamda TL varlıklara ilginin aynen devam edeceğini düşünüyoruz.     
 
 GÜNDEM;
- Jeopolitik riskler
- Türkiye işsizlik oranı
- Türkiye bütçe dengesi
- ABD Çekirdek Perakende Satışlar (Aylık)
- ABD New York Empire State İmalat Endeksi
- ABD  Perakende Satışlar (Aylık) 
- ABD otomotiv hariç perakende stokları

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100; Endeks bayram öncesi kısa haftayı son derece pozitif fiyatlamalar ile rekor seviyelere yakın tamamlarken, tatil sonrası için de iyi bir performans beklentisi ile kapanış yapmıştı.  Daha önce işaret etmiş olduğumuz 9850 kademelerini test ederek kapanış yapan endekste yeni hafta başlangıcının ise Orta Doğu kaynaklı artan jeopolitik risklerin gölgesinde kısmen satıcılı ve negatif bir başlangıç yapacağını düşünüyoruz. Endeks ilk etapta aşağı yönlü baskılanırken yakın destek kademelerinde tutunmaya çalışacaktır. Endeksin 9500 - 9400 seviyelerinde dengelenmesini ve sonrasında gelişmelere odaklı fiyatlamalar ile çift yönlü dalgalanarak gün boyu yön arayışını sürdürmesini bekliyoruz. Piyasa günlük kapanışını da yine 9400 seviyelerine yakın gerçekleştirecektir.          

Dirençler;  9.850 - 10.000 - 10.150 - 10.400

Destekler; 9.650 - 9.450 - 9.250 - 9.000

YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

*(ISCTR)-Türkiye İş Bankası; Şişcam, İş Yatırım ve Anadolu Hayat gibi iştiraklerini TİBAŞ Holding adıyla kurulacak yeni şirketin çatısı altında toplayacak.
*(KRDMD)-Kardemir Karabük Demir Çelik San. Tic. A.Ş: yurtiçi ve yurtdışında faaliyet göstermek üzere, 200.000.000 TL sermayeli, KARLİMTAŞ KARDEMİR Liman İşletmeciliği ve Taşımacılık Anonim Şirketi’ni kurmuştur.
*(KONTR)-Kontrolmatik, iştiraki Mint Elektrikli Araç Teknolojileri A.Ş.’nin sermayesinde sahip olduğu paylarının tamamını Escar Filo Kiralama Hizmetleri A.Ş.’ye devredilmesine karar verdi ve devir etti.
*(ANSGR)-Anadolu Sigorta: Borsa İstanbul’da işlem gören piyasa değeri ve işlem hacmi en yüksek 100 hisse senedini gösteren BIST 100 endeksine dahil oldu.
*DESA, 2023 yılı cirosunu yüzde 43,6 artırıp 1.95 milyar TL’ye çıkararak önemli bir büyüme elde etti.

BIST30 YAKIN VADE

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE; Nisan vade kontrat bayram öncesi hızlı alıcılı bir seyirle kapanış yaparken, 10.750 gibi kritik direnç seviyesine yakın kapanış gerçekleştirdi. Endeksin jeopolitik risklerin etkisi ile yeni haftaya kısmi düşüşle başlamasını öngörüyoruz. Piyasa bu etki ile 10.250 seviyelerini test ederken günlük kapanışını da 10.500 seviyelerinde gerçekleştirecektir.  

DİRENÇLER; 10.750 - 10.850 - 11.000 - 11.300

DESTEKLER; 10,650 - 10.500 - 10.250 - 10.000


DOLAR/TL YAKIN VADE; Nisan vade kontratta satıcılı seyir tatil öncesi seanslarda da etkisini sürdürürken piyasa daha önce işaret etmiş olduğumuz kritik 32.20 seviyelerine yakın dengelenerek kısa haftayı tamamlamıştı. Piyasanın yeni hafta başlangıcını yine 32.50 seviyelerinde dengelenerek ve kısmen alıcılı başlamasını bekliyoruz. Günün devamında da piyasa gelişmelere odaklı fiyatlamalar ile yön arayışını sürdürecektir.    

DİRENÇLER; 33,23 - 33,40 - 33,52 - 33.75

DESTEKLER; 32.50 - 32,20 - 32,00 - 31.50



YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

S&P 500

NASDAQ

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

S&P 500;  Yeni haftaya mevcut kademelerinde dengeli ve kısmen alıcılı başlayan endekste 5.200 l seviyeler öncelikli hedefler olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle jeopolitik gelişmelere duyarlı fiyatlamalar ile yön arayışını sürdürecek olan endeksin 5200 - 5250 kademelerinde dengelenmesini bekliyoruz. Olumsuz gelişmelerde ise 5bin puan seviyesi dikkatle izlenmelidir.       

DİRENÇ; 5200 - 5250 - 5300 - 5350

DESTEK;  5150 - 5100 - 5000 - 4850


NASDAQ;  Son dönemde ekonomik ve jeopolitik gelişmelere odaklı fiyatlamaların etkili olduğu teknoloji hisselerinde 18.500 seviyelerinden gelen satışların bir miktar piyasayı baskıladığını görüyoruz. Baskılanma 18.000 puan seviyelerinde bulunan 56' günlük ortalama desteği üzerinde hız kesip dengelenirken piyasanın bir miktar gelişmelere odaklı bekleyiş içerisinde hareket ettiğini söyleyebiliriz. Bu etki ile piyasa öncelikle Orta Doğu kaynaklı jeopolitik risklere odaklanırken, gelişmelerin etkisinde mevcut kademelerinde ki fiyatlamalarını çift yönlü ataklarla devam ettirecektir. Özellikle hafta boyunca gelişmelere odaklı olacak olan endekste kritik 18bin desteğinin tutunması önemli. Bu seviyenin bıraktığı durumlarda satışların derinleşmesi ve 17.500 seviyeleri hedeflenmelidir. Olumlu gelişmelerde ise piyasa bi kez daha 18.500 üzerinde 19 bin li seviyelere odaklanacaktır.             

DİRENÇ; 18.325 - 18.500 - 18.750 - 19.000

DESTEK; 18,000 - 17.550 - 17.350 - 17.000 

ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

• (AMZN)-Amazon: Yapay zeka başta olmak üzere dijitalleşme yönünde artan yatırımları ile kaynaklarını optimize etmeyi amaçlıyor bu doğrultuda yüzlerce kişiyi etkileyecek işten çıkarmalar yaptığını duyurdu.

• (BYDDF)-BYD: Şirket 2023 yılının 4. çeyreğinde elektrikli araç satışlarında Tesla'yı (TSLA) geçerken, 2024 yılının 1. çeyreğinde geride kaldı. BYD'den gelen diğer haberlere göre şirket ilk elektrikli kamyonetini bu yıl piyasaya sürmeyi planlıyor.

• (F)-FORD: Elektrikli araç yatırımlarına devam ederken SUV üretimini erteleyerek daha çok hibrit modellere odaklanıyor.

• (SSNLF)-Samsung Electronics artan çip ve yapay zeka talebinin etkisiyle %931 kar artışı bekleniyor.

• (MSFT)-Microsoft: Londra’da Ar-Ge odaklı yapay zeka merkezi açmaya odaklanıyor.

• (TSLA)- : Elon Musk, Tesla'nın robotaksisini 8 Ağustos'ta tanıtacağını duyurdu.

• (TSM)- Taiwan Semiconductor Manufacturing Company: Dünyanın önde gelen yarı iletken üreticisi çip üretimi için ABD Tic. Bakanlığı ile 6.6 milyar dolarlık ortaklık imzaladı.






NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

EURUS; Gerek uzun süreli faizlerin yüksek kalacağı beklentisi, gerekse Euro bölgesinden ilk faiz indirim adımının gelecek olması ve son dönemde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisi ile dolarda ki hızlı değerlenme etkisi paritenin kritik dip seviyelere doğru sert geri çekilmesine neden oldu. Bu etki ile parite 1.070 altına sarkarken dolar endeksinin de uzun bir dönem sonrası 106 seviyelerini aşması piyasada dolar lehine oluşan rallinin boyutlarını göstermiş oluyor. Yeni hafta başlangıcında paritenin kısmen tepki vererek 1.070 seviyesine yakın dengelenmesi beklenebilir. Özellikle hafta boyu jeopolitik gelişmeler ve ekonomi tarafında ki gelişmelerin etkisi ile piyasanın yön bulması beklenmelidir. Aşağı yönlü kırılmalarda piyasa yönünde olunmaya zen gösterilmelidir.    

Dirençler; 1.070 - 1.073 - 1.077 - 1.080

Destekler;  1.062 - 1.060 - 1,058 - 1,055 

ALTIN ONS

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

GÜMÜŞ ONS

Artan jeopolitik riskler değerli metalleri destekliyor

ONS ALTIN; Jeopolitik risklerin ön plana çıktığı geçtiğimiz hafta boyunca alıcılı seyrini sürdüren ONS Altında cuma itibariyle yeni zirveler gelirken, piyasa sonrasında savaşın büyümeyeceği yönlü algının güçlenmesi ve birazda kar satışları ile tekrar gerileyerek haftayı tamamladı. Yeni haftayı alıcılı start veren altın bir kez daha 2400 seviyesine doğru tırmanışa geçmiş görünüyor. Özellikle jeopolitik risklerin ön planda olması altının mevcut rallisini desteklerken, piyasa yüksek seyrini de hafta boyunca devam ettirecektir.           

Dirençler; 2400 - 2430 - 2450 - 2500

Destekler;  2350 - 2330 - 2300 - 2250


GÜMÜŞ; Orta doğu kaynaklı jeopolitik risklerin artması ve dünya gündemine etkileri ile değerli metallere gelen hızlı talebin gümüş cephesinde de sert fiyatlamalara neden olduğunu görüyoruz. Piyasa bu etki ile 30 ons seviyelerini görürken, sonrasında ki savaşın büyümeyeceği yönünde algının güçlenmesi ile tekrar atakların hız kestiğini gördük. Yeni hafta başlangıcını kısmen alıcılı start veren gümüşte gelişmelere odaklı fiyatlamalar ile yüksek seyrin devamını bekliyoruz. Piyasa bir süre 30 - 28 ons bandında yatay seyredecek ve gelişmelere odaklı yön arayıışını sürdürecektir.      

Dirençler;  28.50 - 28.80 - 19.00 - 30.00

Destekler; 27,50 - 27.30 - 27.00 - 26.50

Ücretsiz Deneme Hesabı