Tekni̇k Anali̇z Raporu ( 18-22 Mart) 18-03-2024

TEKNİK ANALİZ RAPORU ( 18-22 Mart)

HAFTAYA BAKIŞ: SarSıldıK

8 Mart akşamında Fitch'in not artırımının etkisi ile geçen haftaya yükselişle başlayan BIST100 Endeksi 9368 ile önceki zirvesine yaklaştı (26 Şubat:9450 görmüştü) fakat gelen yabancı satışları ile geriledi. Öyle bir geriledi ki hiç durmadı. Haftanın 5 günü de geriledi. Tepki ver(e)medi. Cuma 8795'a kadar inip haftayı 8828'den pazartesi zirvesine göre % 5.8 düşüşle kapattı.

Olayların başlangıcı 4 Mart pazartesi açıklanan TÜFE oldu. Hem beklentilerin hem de geçen yılın Şubatı'nın üzerinde % 4.5 gelince, Türkiye içinde ve dışında dövize ve altına yoğun talep tetiklendi. Para bulamayan kredi çekti, kredi kartından avans aldı. 8 Mart haftasında bankacılık sektörünün yabancı para mevduatı 5.9 milyar dolar artarak 207.1 milyar dolara ulaştı. Yastık altına ne kadar altın ve döviz gitti bilmiyoruz. KKM'nin erime hızı da azaldı çünkü döviz artışından payını almak istedi mudiler. Yabancılar da Perşembe+Cuma borsa pozitif olmasına rağmen borsadan 292 ve tahvilden 260 milyon dolar olmak üzere toplamda 552 milyon dolar çıkardılar. 

TCMB ile Maliye bakanlığının TL'den bu kaçışı azaltmak için önlemleri iki haftadır geliyor. Ancak borsadaki yabancı çıkışı, bize yurtdışından pek ikna edici görülmedigimizi söylüyor. Bu hafta TCMB'nin faiz kararı gelecek. Beklenti hiç yapmayabilir ile 500 puan artar arasında değişiyor. Bir ihtimal hiç yapmazsa çarşı biraz karışabilir, bu bir risk olarak ortaya çıkmış durumda! Zira ana hikayemiz 'enflasyonu aşağı çekmek' idi. Fakat TCMB % 36, piyasa % 40 beklentisi kendini sorgulatır oldu. Artık % 50'ler tahminlerde öne çıkıyor.

Bu noktada şunu söylemekte fayda var. TCMB, mayısta % 73 ile maksimumu göreceğiz demişti. Dolayısı ile halen bu rakamı aşacak bir momemtum yok. Şurda seçimlere 2 hafta kaldı. Sonrasında kemer sıkma önlemleri gelince piyasa tekrardan % 40'a geri dönebilir. Bu da bir umut! Pazar sabahı Bakan Mehmet Şimşek, 'Sağlık Bakanlığı hariç bakanlıklar eleman almayacak (Emekliler hariç)' diyerek kamu tarafının da tasarrufa gideceğini açıkladı. 

Bu hafta salı sabahı Japonya'dan faizde bir artış haberi bekleniyor. Çarşamba akşamı FED'in ve Perşembe öğlen İngiltere'nin faizinde değişiklik beklenmiyor. Dolayısı ile dünya çapında faizin ve enflasyonun konuşulacağı bir hafta olacak. 

Borsa 'testere modunda' devam ediyor. Türkiye'nin hikayesine duyulan güvendeki sarsıntı, yükselen TL faizleri borsa için iyimser konuşmayı zorlaştırıyor. 6 Martta görülen 8746 aşağı geçilirse yeni bir dip oluşumu için 8500'lü rakamlar gündeme gelebilir. 9 bin yukarı geçilirse 'yeniden risk iştahı artıyor' diyebiliriz.

Herkese iyi bir hafta diliyoruz.

Haftalık Teknik Bülten

Haftalık Teknik Bülten

ÖNCEKİ HAFTA PERFORMANS TABLOSU

11 Mart - 15 Mart 2024

11 Mart - 15 Mart 2024

Ücretsiz Deneme Hesabı