Tekni̇k Anali̇z Raporu ( 22-26 Nisan) 22-04-2024

TEKNİK ANALİZ RAPORU ( 22-26 Nisan)

HAFTAYA BAKIŞ: ON BİN GÖZÜKTÜ

 1 Nisan’da İsrail, Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Büyükelçiliğini vurdu. 13 Nisan günü bitmeden İran, yola çıkardığı dronlar ve füzeler ile İsrail’i vurdu. İsrail, 19 Nisan günü İran’ın İsfahan şehrini vurdu. Kan davasına dönmek üzere olan bu mücadelede son raundların piyasaları bozduğu görüldü. Bunu nerden görüyoruz. TCMB verilerine göre seçim öncesi 18 Mart’ta başlayan yabancı girişi bayrama kadarki 16.5 iş gününde 1.22 milyar dolar borsaya, 250 milyon dolar da devlet ve özel sektör tahviline para sokmuştur. Bu süreçte TCMB’nin rezervlerindeki artış, bu paranın döviz bozularak TL’ye dönen fonlarca yapıldığını gösteriyor. Eğer İsrail-İran gerginliği olmasa bize bu para girişi devam edebilirdi. Ancak 15 Nisan’da başlayan haftanın daha ilk 3 gününde 300 milyon dolarlık yabancı satışı görüldü. Sonraki günlerde biraz toparlanma olsa da yabancının yeni jeopolitik durumdan tedirgin olduğunu net olarak söyleyebiliriz.

  Geçen hafta demiştik ki “jeostratejik sorunların piyasayı bozup bozmayacağına bakarken diğer taraftan bayram dönüşü enerjiyi fulleyen yabancıların para girişinin devam edip etmediğine bakacağız. İkisi de pozitif olursa yeni rekorlar, ikisi de negatif olursa kâr satışı ve teknik düzeltme ifadelerini bolca duyarız.” Evet, 9850’yi zirve yapıp geri dönen endeks 9420’ye kadar geri çekildi. Yani önceki zirvesini destek olarak test etti. Ve ilginçtir yabancılar daha fazla satış yaparak orayı kırdırmadı. Bu da bize buranın destek olarak çalışabileceğini ve yakın zamanda yeni rekorlar kırılıp 10 bin seviyesinin görülebileceğini gösteriyor diyebiliriz. Hatta bunun ışığını, BIST100 geçen hafta % 1.3 düşerken banka endeksinin % 4 yükselmesinde görebiliriz. Üstelik geçen hafta hisse bazlıda etkiler oldu. Bir yandan EKGYO, ALARK, SOKM gibi endekse etki edebilecek şirketlerin enflasyon muhasebeli bilançolarının piyasalarca beğenilmeyip taban fiyatlardan işlem görmeleri bir yandan EREGL, DOASO’nın nakit temettüler nedeniyle endekse etkileri endeksi aşağı çeken etmenlerden oldu.

 Bu hafta Salı günü tatil olduğundan hafta 4 gün sürecek. İran gerilimi uzatmayacak gibi. Dolayısıyla iç gündem etkisini artırabilir. Orda da TCMB’nin Perşembe faiz kararı (değişim beklenmiyor) ve sonrasındaki metin önemli olacaktır. ABD’de ise Tesla, Meta, Alphabet, Boeing, GE vb en büyük teknoloji firmalarının bilançoları ve beklentileri piyasaları etkileyebilecek güce sahip olabilir.

9700 seviyesine yaklaşan BIST100’de bu hafta için iyimseriz diyebiliriz. Eski zirve yeni destek 9420 yine ana destek olarak kabul edilebilirse 10 bin üstü hedeflenebilir.


Haftalık Teknik Bülten

Haftalık Teknik Bülten

ÖNCEKİ HAFTA PERFORMANS TABLOSU

15-19 Nisan Getirileri:

15-19 Nisan Getirileri:

Ücretsiz Deneme Hesabı