Tekni̇k Anali̇z Raporu ( 26-01 Mart) 26-02-2024

TEKNİK ANALİZ RAPORU ( 26-01 Mart)

HAFTAYA BAKIŞ: REKORLARA ALIŞTIK

  27 Aralık'ta 7200'lü rakamlarda olan BIST 100 Endeksinde 2 ay geçmiş durumda ve % 30 yükselmiş, rekor üstüne rekorlar kırarak ilerlemekte olan bir endeksle karşı karşıyayız. 8 milyona ulaşan borsa yatırımcısı memnun, aracı kurumlar memnun, BIST memnun. Son 4 ayda borsaya giren 3 milyar dolarlık yabancı para sahipleri memnun.Benzer şekilde ABD'de ve Avrupa'da rekorlar devam ediyor. ABD'de Nvidia, Avrupa'da ise ASML gibi yapay zekaya altyapı kuran şirketler öne çıkıyor.

  2024'ün halka arzları iyi başladı. Yani kazandırarak başladı manasında. Geçen yıl 5 milyonlara ulaşan bireysel başvuru sayısı, 2 milyonlara kadar gerilemişken geçen haftaki Limak arzında 3.3 milyon adete çıktı. Bu hafta da 27-28 Şubat'ta Artemis Halı'nın (ARTMS) tahtadan ve 28-01 Mart'ta Mogan Enerji'nin (MOGAN) talep toplama ile halka arzı var. Toplam büyüklükleri 3.5 milyar TL olacak.

  Geçen hafta TCMB faizi değiştirmezken daha şahin bir açıklama metni dikkat çekti. Artık gözler 4 Mart pazartesi sabahı açıklanacak Şubat ayı TÜFE'sinde olacak. ABD ve Avrupa MB için hazirandan itibaren faiz indirimleri piyasacalarca kanıksanırken TCMB için yılın son çeyreği beklentisi oluşuyor. Diğer taraftan Mali Eylem Görev Gücü (FATF), BAE'yi riskli kabul edilen ve yirmiden fazla ülkeden oluşan 'gri listeden' çıkarırken Türkiye için de iyimser açıklama yaptı. Haziran ayındaki Genel Kurul toplantısında o listeden çıkabiliriz gibi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i geçen hafta 286'ya kadar inerken korelasyonunun yüksek olduğu Banka endeksi % 2.3 yükselmişti. Bu hafta bu temponun devamı takip edilecektir. Endeks açısından bakarsak ay sonu olduğu için bu haftanın negatif tonda devam etmesi ve 1 Mart Cuma günü pozitifle geçmesi geçmiş istatistikler nedeniyle mümkün olabilir.

  Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı 2023'de % 10 artarken bu Ocak ayında sadece % 2 artış olmuştu. Yurtdışı turizm/rezervasyon şirketlerinden birkaç gündür iyi haber gelmiyor. Expedia Group Inc.'in bu ayın başlarında kötümser bir tahmin vermesinin ardından Airbnb Inc. pandemi sonrasındaki artan genel talebin normalleşmeye başladığını söylemişti. Booking Holdings Inc. ise Perşembe akşamı 2024 için analistlerin '% 10 rezervasyon artar' tahminlerinin altında % 7 artış öngörünce Cuma günü değer kaybetti. Turizm, hava ulaştırma konusunda bilgi olarak kenara yazalım. 

  Herkese iyi bir hafta diliyoruz.

Haftalık Teknik Bülten

Haftalık Teknik Bülten

ÖNCEKİ HAFTA PERFORMANS TABLOSU

19 Şubat - 23 Şubat 2024

19 Şubat - 23 Şubat 2024

Ücretsiz Deneme Hesabı